Dünya

Putin: Bak, Esed giderse…

0

Rusya Devlet Başkanı, Vladimir Putin, İtalyan Başbakanı Monti’yi, “Esed’siz Suriye’nin akıbeti” konusunda uyardı.

Pazartesi günü, Moskova’daki görüşen liderler, Suriye konusunda görüş alışverişinde bulundu. 

Putin, Esed’in anayasaya aykırı bir biçimde iktidardan indirilmesi halinde ülkenin, sonu belirsiz bir iç savaşa sürükleneceğini belirtti. Ülkenin bir geleceğinin olabilmesi için tek yolun uzlaşmadan geçtiğini söyleyen Putin, Suriye hükümetine ve muhaliflere bir uzlaşma çağrısında bulundu.

Putin’in çözüm planı
Öncelikle ülkedeki şiddetin durdurulması, tarafların görüşmelere başlaması, krizin çözümü için bir yol aranması ve gelecek toplumun anayasal temellerinin atılması gerektiğini söyleyen Putin, yapısal değişikliklerin ancak bu gelişmelerden sonra gerçekleşebileceğini belirtti. Putin, tersi bir yolun ise ülkede kaosa neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Putin açıklamasında “ülkenin geleceğine, taraflardan birinin askeri zaferi veya yenilgisi ile değil, varılan anlaşmalar ve uzlaşmalar temelinde müzakereler yoluyla karar verilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Monti: “Geçici hükümet oluşturulmalı”


Başbakan Monti, Lübnan örneğinde olduğu gibi, geçici bir hükümetin krize en iyi çözüm yolu olabileceğini savundu. Oluşturulacak geçici hükümetin, toplumun bütün unsurlarını içermesi gerektiğini kaydeden Monti, böyle bir önerinin BM’ye getirildiği takdirde Rusya tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

soL Portal 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.