Haber Hattı

“Suriye’ye emperyalist müdahaleye hayır”

0

Her geçen gün ölüm haberlerinin geldiği Suriye’deki çatışmalara sessiz kalmayan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ortak bir basın toplantısı düzenledi ve ABD’nin AKP eliyle Türkiye’yi “Ilımlı İslam ideolojik harcıyla tutturulmuş bir taşeron cumhuriyeti” haline getirmek istediğine değinirken buna sessiz kalmayacaklarının duyurusunu yaptı.

Suriye’de her gün onlarca insan yaşamını yitirirken, yangın her geçen gün artıyor. En son Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in eniştesi de olan Savunma Bakanı Yardımcısı Asıf Şevket ve İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar ve Esed’in özel temsilcisi, eski savunma bakanı Hasan Türkmani hayatını kaybetti.

Türkiye Suriye ilişkilerinde her iki ülke haklarını tedirgin eden ve gittikçe artan bu gerilimi değerlendirmek için KESK, DİSK, TMMOB, TTB ortak bir basın toplantısı düzenledi.

TTB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konsey Sekreteri Bayazıt İlhan katıldı.

AKP EMPERYALİZMİN ORTADOĞU’DAKİ TAŞERONU
4 örgüt adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici  “Irak’ta olduğu gibi, hemen yanı başımızdaki komşumuz Suriye üzerinde de oynanmak istenen emperyalist oyunlara sessiz kalmamız düşünülemez” derken, AKP hükümetinin emperyalizmin Ortadoğu’daki taşeronluğuna soyunarak, Türkiye’yi saldırgan politikaların bir parçası haline getirdiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın kendi ülkesindeki muhalefetin en küçük demokratik bir hakkını bile kullanmasını yasakladığına ve muhaliflerine karşı alabildiğine baskıcı, antidemokratik uygulamalarda bulunduğuna değinen Ekici, AKP’nin, komşu ülkelerin yönetimlerini, halklarına uyguladıkları baskılardan dolayı yüksek tonda eleştirmesinin bir tezat oluşturduğunu söyledi.

AKP’nin bu tutumunun arka planında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da “eşbaşkanı” olduğunu ilan ettiği emperyalist Büyük Ortadoğu Projesi’nin yattığını dile getiren Ekici,  projeye dair şunları hatırlattı: “ABD’de yapılan G-8 toplantısında çerçevesi genişletilerek ”Kuzey Afrika ve Genişletilmiş Ortadoğu Girişimi” adıyla sunulan proje esas olarak, ABD’nin 1997’de oluşturduğu ‘Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi’nin bir alt unsurudur. Bu projenin 12 maddelik sonuç bildirgesinde ”projenin bölgeye dışarıdan empoze edilmeyeceğine” dair ifade bulunmasına rağmen, BOP öz itibariyle emperyalist müdahalelerle uygulamaya konulmuştur.”

BOP’un Avrasya coğrafyasında mekanın özelleştirilmesi seferi olduğuna değinen Ekici, bu projde Türkiye’nin taşeron rolünü üstlendiğine vurgu yaparken “Türkiye’nin geleneksel dış politikasında öncelikle komşuları için olmazsa olmaz koşul saydığı ve varlığına büyük özen gösterdiği ”toprak bütünlüğünden yana olma” çizgisinin geçerliliğini yitirmesi ve komşularla sıfır problemden, neredeyse tüm komşularla çatışma noktasına taşınmasının arka planı budur” dedi.

ABD’nin yeşil kuşak projesinin bir parçası olarak bir ABD üssü haline getirilen Türkiye’nin bugün adı konulmamış “yeni paylaşım savaşında emperyalizmin cephe ülkesi olarak konumlandırıldığını sözlerine ekleyen Ekici, bunu “Ilımlı İslam ideolojik harcıyla tutturulmuş bir taşeron cumhuriyeti” olarak tanımladı.

Ekici, BOP’u bölgede oynan kritik bir oyun olarak değerlendirirken bu oyunun 21. Yüzyıldaki kritik noktasının da Suriye olduğuna değindi ve “Suriye’ye dönük bir askeri müdahalenin gerçekleştirilmesinin açık çağrıcılığını üstlenen, Suriye’de iç savaşın geliştirilmesi amacıyla sınırları açan AKP iktidarı, bu politikalarıyla Türkiye’yi bölgedeki etnik-dini boğazlaşmanın ve bölgesel bir savaşın tam ortasına sürüklüyor” dedi.

4 ÖRGÜT “SAVAŞA HAYIR” DEMEK İÇİN ALANLARA ÇAĞIRDI
Ekici sözlerini şu şekilde bitirdi: “Şimdi, AKP’nin, emperyalizmin aktif taşeronluğunu üstlenerek Suriye’de iç savaşın geliştirilmesine yönelik hamlelerinden vazgeçmesini sağlama zamanıdır. Şimdi, savaş çığlıkları atanlara karşı, halkların kardeşliği için sorumluluk alma zamanıdır. Bizler dün olduğu gibi bugün de tüm savaş karşıtlarıyla birlikte “Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır” diyeceğiz, meydanlarda olacağız.”

(Muhalefet)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.