Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber]: Fatsa’nın köylerinde neler oluyor?

0

Ordu Fatsa’nın Tepeköy, Bahçeler ve Yukarı Bahçeler köylerinde altın madeni arama çalışmaları sonucu meydana gelen ağaç kesimi ve doğal yıkım, yöre halkını ayaklandırdı.

Ordu İli Fatsa İlçesi Yukarıtepe Köyü Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Bülent Topçu’dan aldığımız bilgiye göre, Altıntepe adlı maden arama şirketinin bu köylerin civarında başladığı altın arama çalışmaları, bölgede yaşayan köylülerin yaşam alanlarını yok ediyor.

Bülent Topçu, dernek olarak yöre halkından topladıkları imzaların ardından Ordu İdare Mahkemesi’ne şirketin altın arama çalışmalarının durdurulması talebiyle dava açtıklarını belirtti. Dava dilekçesinde altın aramaları çalışmaları sırasında bölgedeki ormanların tahrip edildiği belirtiliyor.

Derneğin yasal itirazlarını mahkemeye sunan Avukat Eda Doruk’a göre altın arama çalışmasının ÇED raporu da alınmamış.

Bülent Topçu, “Hem maden çalışması, hem de kuru ağaçları temizleme adı altında ormanlarımız talen ediliyor. İstanbul’daki hemşerilerimize de durumu bildirdik. Kendilerinden de imza topluyoruz. Ayrıca Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ulaşarak altın arama çalışmalarının bir an önce durdurulmasını istemelerini söylüyoruz. Burada köylülerimiz yerlerinden mahrum ediliyor. Herkesi bize destek vermeye çağırıyoruz” diyor.

Konuyla ilgili görüşlerini almak için internette iletişim bilgilerini aradığımız Altıntepe madencilik şirketinin ismiyle karşılaştıysak da, web sitesi ya da başka bir iletişim bilgisini bulamadık.

Öte yandan, Mineweb adlı websitesinde 7 Aralık 2011’de ingilizce yayımlanan duyuruya göre, Türkiye ve Doğu Afrika’da faaliyet gösteren Uluslararası Stratex Madencilik Şirketi’nin Türkiye’de kurduğu ve hisselerinin tamamına sahip olduğu Stratex Madencilik Sinayi ve Ticaret Ltd Şti, yine Türkiye’de faaliyet gösteren Bahar Madencilik Sinayi ve Ticaret Ltd Şti ile “Türkiye’nin kuzeyinde ‘Altıntepe’ adında ve 490.000 oz (13.8 ton) büyüklüğünde bir altın çıkarma projesi için ortak girişimde” bulunmuşlar. Duyuruya göre girişim, madenden ilk aşamada yılda 890 kg altın çıkarmayı hedefliyor.

Anlaşmanın maddelerineden biri de, Bahar Madencilik’in Altıntepe’de Stratex’e verilen maden arama lisansları için 250.000 $ ödeme yapmasını ve “tüm bu lisansları yeni kurulacak Altıntepe Madencilik adında yeni şirketine devretmesini” öngörüyor. Yine anlaşmaya göre, yeni kurulacak Altıntepe Madencilik, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun alınması ve bunun için yapılması gereken masrafları karşılamakla da yükümlü. Bahar Madencilik şirketinin websayfasına gidildiğinde “yapım aşamasındadır” ibaresiyle karşılaşılıyor.

Yeşil Gazete olarak konuyu takip etmeye devam edeceğiz.

Özel Haber: Durukan Dudu

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.