Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Çanakkale mitinge hazır

0


Çanakkale’de son zamanlarda iyice yoğunlaşan doğayı tahrip edici faaliyetlere karşı sesini yükseltmek isteyenler 3 Haziran Pazar günü büyük bir mitinge hazırlanıyor. Kazdağlarında altın arayıcılığı başta olmak üzere taş ocakları, çimento fabrikaları, kömürle çalışan termik santrallerin yapımı bölge halkının büyük tepkisini çekiyor. Var olan tarım ve turizm kaynaklarının tehdit altında olduğunu düşünen Çanakkaleliler yaşam alanlarını korumak için meydana çıkıyor.

Kaz Dağlarında, 47 çeşit endemik bitki türü, milyonlarca ağaç, zengin doğal örtü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya!


Homeros’un İlyada Destanı’nda “bin pınarlı İda” olarak adlandırdığı İda, yani Kaz Dağları tehlikede!
Kaz Dağları’nın yüzde 70’i Çanakkale, yüzde 30’u Balıkesir sınırları içerisinde yer alıyor. Kaz Dağları’nın Balıkesir’deki güney kısmının, sadece yüzde 30’u milli park. Çanakkale sınırları içinde kalan yüzde 70’lik kısım milli park değil. Kaz Dağları, endemik, jeolojik, kültürel, mitolojik ve arkeolojik açıdan bir bütün oluşturuyor.

Çanakkale Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenen mitinge Küçükkuyu’dan Ezine’ye, Biga’dan Akçay’a kadar geniş bir bölgeden etkin bir katılım bekleniyor. “ Kazdağlarında Hayat altından değerlidir” sloganıyla yola çıkan grup “ Altıncı filo defol” diye haykırmaya hazırlanıyor.

3 Haziran Pazar günü Kazdağlarının kuzey yakasında bulunan ve altın madencilerinin faaliyete geçemeye hazırlandığı Etili beldesinde yapılacak miting için Çanakkale Çevre Platformu tarafından yapılan duyuru şöyle:

Suyunu içtiğimiz, havasını soluduğumuz, verimli topraklarında yetişen tarımsal ürünleri ile beslendiğimiz Çanakkale ve yöresinde bir şeyler oluyor.

Kazdağı ve Yöresinde oluşan yer altı ve yerüstü suları ile beslenen büyük küçük ırmaklar, barajlar, oksijen kaynağı ormanlarımız, verimli topraklarımız, kısacası yaşam kaynaklarımız ve yaşam alanlarımız altın madeni işletmeciliği ve termik santrallerin tehdidi altında.

Karabiga’dan Kumkale ovasına kadar, Çan Söğütalan Ağıdağı’ndan, Kirazlı’ya kadar maden sondajlarında binlerce ağaç şimdiden kesildi, yüz binlerce ton su şimdiden yok edildi. Yöredeki sulardan içen insanlar hastalanmaya başladı, toplu hayvan ölümleri ortaya çıktı.

Yörede oluşan tepkiler ve örgütlenen mücadele sonucu halk yaşam alanlarını savunmak ve topluca bir kez daha haykırmak üzere 3 Haziran Pazar günü Çan/Etili’de Miting yapma kararı aldı.

Bizler Çanakkale Çevre Platformu ve bileşenleri olarak su havzalarımız üzerinde planlanan bu çevresel yıkım projelerine karşı yöre halkı ile birlikte, yan yana mücadele vermek üzere,

3 Haziran Pazar günü Etili’de yapılacak mitingde sizlerinde katılımı ile bir arada olmak istiyoruz.

Yeşil Gazete

 

You may also like

Comments

Comments are closed.