İklim Krizi

Almanya’ya Akdeniz iklimi geliyor

0

Yapılan tahminlere göre 2080 yıllarında Almanya’nın bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi hüküm sürecek. İklim daha sıcak ve kurak olacak. Bu koşullar sadece Almanya’da değil Avrupa’nın daha  kuzeyine doğru da yayılacak.

Almanya’nın Halle kentindeki Helmholtz Çevre Araştırmaları Merkezi’ndeki (UFZ) bilim insanları iklim değişikliğinin ormanlar, bitki ve hayvanları nasıl etkilediğini araştırıyor. Araştırmacı Stefan Klotz, özellikle ağaçların yeşerip geliştiği ilkbahar aylarının daha sıcak ve kuraklaşıyor olmasının ağaçları bir nevi strese soktuğunu belirtiyor. Klotz, stres altındaki ağaçların da her türlü zararlı etken ve hastalığa daha yatkın olduğunu ifade ediyor. Bilim insanı Klotz’a göre bir yerlerde çam, meşe ya da kayın ağaçlarının ölmesi söz konusu ise bunun nedeni genelde ağaçların daha önceden kuraklık veya aşırı sıcak nedeniyle zarar görmüş olması.

Peki Akdeniz iklimine özgü bitkiler, kuzeye doğru mu yayılacak yoksa tamamen yok mu olacak? Bu bitkinin türüne göre değişiklik gösteriyor. Zira iklim değişikliği, ağaçların yetişme hızı ile karşılaştırıldığında büyük bir hızla ilerliyor. Bir insan ömrü için 100 yıl uzun bir süreyi ifade edebilir ama bu süre bir meşe agacının yaşamından sadece ufak bir kesit. Sadece meşe değil, ömrü daha kısa canlı türlerinin de iklim değişikliğine yenik düşmesi söz konusu.

Araştırmacı Klotz’a göre daha sıcak bir iklim bazı kelebek türlerini kesinlikle tehdit etmezken, tırtılların beslendiği bitki türlerinin yok olması kelebeklerin de yok olabileceği anlamına geliyor. Bu zincirleme reaksiyonlar geleceğe yönelik tahminleri bir hayli güçleştiriyor.

Araştırmacı Stefan Klotz ve ekibinin yaptığı araştırmalara göre iklim değişikliğinin hızı, sonuçları değişebilir ama en kötü koşulların yaşanması halinde 2080 yılına kadar ağaç türlerinin yüzde 50’sinin değişmesi mümkün. İklim uzmanlarına göre önümüzdeki 50 yıl içerisinde sıcaklıkların 2 ila 4 derece artması bekleniyor. Uzmanlara göre ormanlar ne kadar çok değişik türde ağaç barındırırsa hayatta kalma ihtimali de o kadar yüksek.

Deutsche Welle Türkçe’den alınmıştır. (Claudia Ruby / Çeviri: Başak Demir)

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.