Hayvan HaklarıManşet

Ankara’da sirkte tutsak 9 ayı yanarak öldü

0

Büyük Ankara Sirki” için getirilen ayıların tutulduğu barınakta çıkan yangında dokuz ayı öldü. HAYTAP Başkanı Şenpolat insanların eğlenmesi için hayvanların kullanılmasına her zeminde karşı olduklarını söyledi.

Bianet’ten Ekin Karaca’nın haberine göre;

Ankara’da “Büyük Ankara Sirki” için getirilen ayıların bulunduğu barınakta yangın çıktı. Çıkan yangında dokuz ayı dumandan boğularak öldü.

Barınakları yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi yan şirketlerinden BELYA’nın Genel Müdürü Avni Kavlak, “Yangın neden çıktı” sorumuza olayın kaza olduğu yanıtını vererek, “Trafik kazaları neden oluyor?” dedi.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ise hayvanların insanları eğlendirmek amacıyla kullanılmasının her türlüsüne karşı olduklarını ifade ederek sirklerde hayvanların kullanılmasının Bolivya’da tamamen yasaklandığını ve bu trendin giderek yayıldığını söyledi.

“Barınakları belediye değil biz yaptık”

BELYA Genel Müdürü Avni Kavlak, bianet’e yaptığı açıklamada, Ankara’ya gelen sirklerin doğrudan kendilerine başvurmadığını, ihaleye çıkıldığını ve Büyük Ankara Sirki ihalesini de kendilerinin kazandığını ifade ederek hayvanların kaldığı barınakları BELYA’nın yaptığını söyledi.

13 yıldır bu işi yaptıklarını, Ankara’ya gelen sirklerin talepleri doğrultusunda ve uluslararası kriterleri göz önünde bulundurarak hayvanlara barınak yaptıklarını söyleyen Kavlak, yangının elektrik kontağından da izmaritten de çıkmış olabileceğini ifade ederek hazırlanacak raporun ardından yangının nedenini öğreneceklerini söyledi.

“Bu ticari bir olay”

“Hayvanlar için elbette son derece üzücü bir olay. Ancak bu hayvanlar eziyet edilerek değil, Almanya’daki Kunt gibi, ufakken alınıp sevgiyle büyütülmüş ve eğitilmiş hayvanlar” diyen Kavlak, hayvan sahibinin zararını karşılayacaklarını söyledi.

Kavlak, sirk yetkililerine moralleri bozuk olduğu gerekçesiyle dilerlerse kalan gösterileri erteleyebileceklerini teklif ettiklerini ama kendilerinin “sahne sanatı” yaptıklarını ifade ederek bu teklifi geri çevirdiklerini sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

“Büyük Moskova Sirki büyük bir şirkettir. Bu sirk çeşitli yerlerde gösteriler düzenler. Mesela bir yerde biz fil gösterisini beğeniriz ve talep ederiz. Bize derler ki, ‘Olmaz fil Kanada’ya gidecek.’ Bu böyle ticari bir olay.”

“Ayılar bisiklete binince insanlar ‘eğleniyor'”

HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ise HAYTAP olarak başından beri hem kara sirklerine karşı hem deniz sirklerine, yani yunus parkları, balina gösterileri gibi sirklere karşı mücadele verdiklerini ifade ederek hayvanların insanların keyif almasına yönelik, eğlence amaçlı kullanılmasına karşı olduklarını söyledi.

Şenpolat, sirklerde kullanılan ayılar, aslanlar, filler, kaplanların vahşi hayvanlar olduğu ve vahşi olmalarına rağmen insanlara yakın hareketler yaptıkları için insanların eğlendiği görüşünde.

“Hayvanların kendi doğalarına aykırı hareketlerde bulunmaları, ayıların bisiklete binmesi, filin takla atması, aslanın yanan çemberden geçmesi insanların hoşuna gidiyor” diyen Şenpolat, sadece insanların yer aldığı sirkleri desteklediklerini belirtti.

“Nakil aracında mahkumları yakan zihniyet…”

Doğadaki en zayıf halkanın haklarını savunduklarını, eğer bir hayvanı koruyamıyorsak, bunun, bir sakatı da, çocuğu da, eşcinseli de, kadını da, yaşlıyı da şiddetten koruyamadığımız anlamına geldiğini düşünen Şenpolat sözlerine şöyle devam etti:

* Birkaç ay önce de cezaevi nakil aracında insanlar cayır cayır yandılar. Pek farkı yok esasında. Orada da özen gösterilmedi, insanlar nasıl olsa mahkumdur diyerek aşağılandı ve gerekli tedbirler alınmadı ve insanlar yandı.

* Sirkler Türkiye’ye gelmemiş olsa, teşvik edici aracı firmalar para kazansın diye bu gibi şaklabanlıklara izin verilmese esasında problem çözülmüş olacak.

* Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile toplantımız vardı. Kendisine yunus parklarında hayvanlara çektirilen eziyetleri anlattık.

* Kendisi de parklardaki bu gerçekleri bilmediğini, İstanbul’daki yunus parkının sözleşmesini yenilemeyeceğini, hayvanlara eziyet çektirilerek para kazanılmasına izin veremeyeceğini söyledi. Aynı duyarlılığı Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerden de bekliyoruz.

You may also like

Comments

Comments are closed.