Dünya

Ruanda soykırımı davasında iki ömür boyu hapis cezası

0

Birleşmiş Milletler‘e bağlı Savaş Suçları Mahkemesi 1994 yılındaki Ruanda soykırımının iki başlıca örgütleyicisini ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Soykırımda en büyük payı olanlar arasında gösterilen Ngirumpatse ve Edouard Karemara Ruanda’nın eski iktidar partisinin en üst düzey iki yöneticisi.

Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, bu kişileri soykırımdan suçlu buldu.

1994 yılında 100 gün içerisinde yaklaşık 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu öldürülmüştü.

Mahkeme Ngirumpatese ve Karemera’nın Tutsilerin yok etmek için ortak bir yapı oluşturduklarına oybirliğiyle karar verdi.

Ngirumpatse soykırımın uygulandığı dönemde iktidarda olan Ulusal Devrimci Kalkınma Hareketi başkanıyken, Karemara da yardımcısıydı.

Reuters haber ajansı, iddianamede bu kişilerin soykırımda ileri düzeyde bir sorumluluğa sahip olduklarının iddia edildiğini aktarıyor.

Fransız haber ajansı AFP de Ngirumpatse’nin başkent Kigali’de soykırımı gerçekleştiren milislere silah teslimatını onayladığına hükmedildiğini duyuruyor.

Üç yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, silah teslimatının gerçekleştirildiği 1994 yılı Nisan ayında, bu silahların Tutsilerin öldürülmesinde kullanılacağının belli olduğunu ve Ngirumpatse’nin, bunu bilerek teslimatı onayladığına karar verdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.