DünyaManşet

Hindistan’da ateşkes 32 yıl sonra geldi

0

Hindistan’ın ayrılıkçı silahlı örgütü Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi, ilk kez kalıcı barış için hükümetle anlaştığını duyurdu.

Hindistan yönetimi, yıllardır silahlı mücadele veren ayrılıkçı Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi (ULFA) ile kalıcı barış için anlaşma imzaladı. Bu, örgüt tarihinde imzalanan ilk anlaşma oldu.

Dün Assam yönetimi, hükümet yetkilileri ve örgüt sorumlularının bir araya gelmesi ile, yönetim ile örgüt arasında eylemsizlik anlaşması imzalandığı belirtildi. 17 Temmuz’da ateşkes ilan eden ULFA, dün imzaladığı anlaşma ile kesin olarak Assam halkının bağımsızlık taleplerine yönelik siyasi bir çözüm üretilene kadar silahlı saldırılarına son vereceğini açıkladı.

İmzalanan anlaşma ile taraflar arasında görüşmelerin bir süre devam edeceği duyurulurken, ULFA görüşmeler sırasında eylemsizlik kararına aykırı davranmayacağının teminatını verdi. Görüşmelerin ardından sonuç bildirgesi yayınlanarak soruna çözüm getirebilecek bir nihai anlaşmaya varılabileceği vurgulandı.

Geçtiğimiz haftalarda ULFA yetkilileri, anayasada kısa vadede, Assam bölgesinin bağımsızlığını tanımaya yönelik değişiklikler yapılmasını talep etmişti. Ancak örgüt, var olan anayasada ufak çaplı düzenlemeye gidilerek bir sonuca varılamayacağını da vurgulayarak, yeni bir anayasa hazırlanması talebinde bulunmuştu.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Assam eyaletinin bağımsızlığı için mücadele eden örgüt, yıllardır çok sayıda ölümle sonuçlanan silahlı saldırılar düzenliyor.

Hindistan yönetimi tarafından belirtilen rakamlara göre örgütün yaklaşık 600 üyesi bulunuyor. Yine Hindistan hükümetinin verdiği resmi rakamlara göre örgütü 50 kişilik çekirdek bir kadro yönetiyor. Üyeler “nabanirman kendras” adı verilen kamplarda eğitim alıyor.

32 yıldır faaliyet gösteren örgütün adı medyada düzenlediği kanlı eylemlerle anılıyor. Assam’daki ayrılıkçı olayların başladığı 1979’dan bu yana bölgede 15 binden fazla kişi öldü. Ocak 2007’de Sadiye kasabasında 45 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı ile gündeme gelen ULFA’nın, Ekim 2008’de 1 saat içinde düzenlediği 18 ayrı bombalı saldırıda 65 kişi ölmüş, 335 kişi de yaralanmıştı. (Sol)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.