Doğa Mücadelesi

“Deştin çayı özgür akacak!”

0

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Deştin Köyü’nde, 5 yıl önce kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı verdikleri mücadele ile gündeme gelen köylüler, ‘Deştin Çayı Kültür ve Doğal Yaşam Festivali’ düzenledi. Festivale CHP, AKP, Yeşiller Partisi ve Tema Vakfı destek verdi.

Yaşam; toprak, hava, su, güneşle mümkün”

Deştin İlköğretim Okulu bahçesinde Muhtar Dursun Üstün‘ün konuşması ile başlayan Festival, düzenlenen çeşitli oyun ve yarışmalarla tam bir şenliğe dönüştü. Yarışmaların ardından Yatağan Tema Vakfı üyesi gençler zeytin fidanı dikti. CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar da bağlamasıyla sahneye çıkarak konser verdi. Festival alanına, ‘Destin Çayı özgür akacak, köylerimiz yeşil kalacak’ ve ‘Yaşam; toprak, hava, su, güneşle mümkün’ pankartları asıldı.

Muhtar Dursun Üstün yaptığı konuşmada, Deştin ve çevre köylerin halkı olarak çimento fabrikasına karşı mücadele verdiklerini ve bunun sürdüreceklerini söyledi. Üstün, “Kazanılmış hakkımız ile bugün köyümüzde Deştin Çayı Kültür ve Doğal Yaşam Festivalimizi düzenledik. Bundan sonraki yıllarda da bu festivalimizi geleneksel hale getirip, devam ettireceğiz” dedi.

Gelişme ve kalkınma uğruna bu ülkeyi talan ettiler.”

Yeşiller Partisi’nden Bilge Contepe, beş yıl önce Deştin Köyü’ne Muğla Çimento A. Ş. kurulmaması için köylülerin mücadelesine öncülük yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Yerel halkın kararları ve düşünceleri alınmadı. Gelişme ve kalkınma uğruna bu ülkeyi talan ettiler. Deştin köyüne yapılması planlanan çimento fabrikası başta olmak üzere her yerde tarımı yok edip, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek çimento fabrikalarını kurmak istediler. Avrupa’da çimento fabrikası kurmak yasak. Çünkü orada çevre maliyeti var. Ama Türkiye’de yok. Çevreye kirlilik saçan Yatağan Termik Santrali‘nden çıkan küller, bu fabrikada kullanılacaktı. Ama Deştin başta olmak üzere Alişar, Şeref ve Esenköy halkı yerel yönetimleri yaptıkları haklı mücadeleleri ile gereken dersi verdi. Biz bugün haklı mücadelelerini devam ettiren ve Kültür ve Doğal Yaşam festivalini düzenleyen köylülerin her zaman yanında olacağız.”

“Örgütlü olmaya devam edeceğiz”

Festivale misafir olarak katılan ve bir konser veren CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar da, “Muğla insanının en önemli özelliği örgütlü olma konusundaki duyarlılığıdır. Artık halk hareketi ile Türkiye’de keyfi uygulamalar rahatça yapılamamaktadır. Deştin köyünde bu duyarlılık oluştu. Çimento fabrikasının yapılmasına izin vermeyen köy halkı, coşkusunu bu düzenledikleri festival ile kutluyor. Biz her zaman Deştin köylülerinin halkı mücadelesinin yanında olacağız. Halkın istemediği hiçbir şey yapılamaz” dedi.

(Kaynak: SonDakika.com)

You may also like

Comments

Comments are closed.