Dünya

Yeşiller, Saksonya Anhalt Eyaleti’nde 13 yıl sonra mecliste…

0

ALMANYA’da bu yıl yapılacak yedi eyalet seçiminin ikincisi olan doğudaki Saksonya Anhalt Eyaleti’nde, aşırı sağcı NPD partisi yüzde 5 barajının altında kalarak eyalet meclisine seçilemedi.

Seçime katılım oranı saat 16.00 itibariyle yüzde 40,2 olarak tespit edilirken, 5 yıl önceki seçimde ise aynı saatte seçmenlerin sadece yüzde 31,4’ü sandık başına gitmişti. Yaklaşık 2 milyon seçmenin kayıtlı olduğu eyalet genelinde 2.350 sandıkta verilen oylara ilişkin sayım işlemi devam ederken, kesin olmayan ilk resmi sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile büyük koalisyonu oluşturan Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU), yüzde 33 oy (- 3,2) oranıyla seçimin galibi oldu.

YEŞİLLER’DE OY PATLADI
Sol Parti ise 0,6 oy kaybına rağmen aldığı yüzde 23,5 o oranı ile ikinci parti olurken, SPD 0,1 artışla oyların yüzde 21,5’i ile üçüncü parti oldu. 1998’den bu yana meclis dışında kalan Yeşiller ise oy oranını yüzde 3,4 artırarak yüzde 7’ye yükseltti ve böylelikle tekrar meclise girmeyi başardı. Beş yıl önceki seçimlerde oyların yüzde 6,7’sini alarak meclise giren Hür Demokrat Parti (FDP) ise, bu kez yüzde 3,5’lik oy oranıyla meclis dışında kaldı.

Kesin olmayan bu resmi sonuçlara göre, ibre yine CDU-SPD’den oluşan büyük koalisyonu gösteriyor. Zira Sol Parti ile SPD, koalisyonu oluşturmak için oy çoğunluğuna sahip olamadı.

İlk sonuçlara göre, meclisteki sandalye dağılımı da şöyle olacak:
CDU (38), Sol Parti (27), SPD (24), Yeşiller (8)

(Hürriyet Avrupa)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.