DünyaManşet

Almanya’daki Türkiye kökenli milletvekilleri: “Akkuyu’ya nükleer büyük sorumsuzluk”

0

Almanya’daki çok sayıda Türkiye kökenli milletvekili, Türk hükümetine “nükleer santral kurulmaması” çağrısında bulundu.

Milletvekilleri, “Japonya’da yaşanan nükleer kaza ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti hükümetine çağrı: Nükleer santrallere hayır” başlığıyla Türkçe olarak yayımladıkları çağrıda, “Japonya’daki depremin ardından yaşanan nükleer santral kazasının, nükleer santrallerin tehlikelerini bir kez daha gösterdiğini, Çernobil’den sonraki bu en büyük kazanın bu tür santrallerin muhtemelen doğal afetlere ve kazalara karşı korunamayacağını bir kez daha gözler önüne serdiğini” belirtti.

“Türk hükümetinin, Akkuyu’da Rusya, Sinop’ta Japonya’yla yapmak için anlaşmalar imzaladığı nükleer santraller ile ilgili programından bir an önce vazgeçmesi gerektiği” görüşü dile getirilen çağrıda, “Ecemiş fay hattı üzerinde bulunduğu belirtilen Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili projenin Japonya’da meydana gelen felaketten sonra sürdürülmesinin sorumsuzca ve tehlikeli olduğu” belirtildi.

Milletvekilleri, “Deprem bölgesi olan ve kısmen fay hattı üzerinde bulunan Türkiye, acilen nükleer enerjiye dur demelidir. Türkiye halkı bu son faciadan sonra bu tehlikeli teknolojiyi ülkeye getirmek isteyen siyasetçilere ve lobicilere karşı seslerini yükseltmelidirler” ifadesini kullandı.

“Yenilenebilir enerji açısından zengin olan Türkiye’nin, güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklardan daha fazla faydalanması gerektiği” görüşüne yer verilen çağrıda, “Bu konuda politik irade sahiplerini kamuoyundaki duyarlılığa sessiz kalmamaya ve acil önlem almaya davet ediyoruz. Tüm dünya nükleer teknolojiyi nasıl en kısa zamanda terk edebileceğini tartışırken, Türkiye’nin bu teknolojiyi fay hatlarına inşa etmeyi planlaması büyük bir sorumsuzluktur” denildi.

Çağrıyı imzalayan isimler şöyle:

Özcan Mutlu (Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Ekin Deligöz (Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi), Memet Kılıç (Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi), Filiz Polat (Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi Üyesi), Arif Ünal (Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Üyesi), Kadriye Karcı (Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Canan Bayram (Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Mürvet Öztürk (Yeşiller Partisi Hessen Eyalet Meclisi Üyesi), Gıyasettin Sayan (Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi), Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller Partisi Bremen Eyalet Meclisi Üyesi), Hasan Kanber (eski İsviçre Basel Kantonu üyesi), Turgut Yüksel (eski Sosyal Demokrat Parti Hessen Eyalet Meclisi üyesi) ve Adil Oyan (Yeşiller Partisi Oberbayern Bölge Meclisi Üyesi)

Açıklamanın tam metni şöyle:

Japonya’da yaşanan nükleer kaza ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine çaĝrı:
Nükleer santrallere hayır!

Japonya’da gerçekleşen depremin ardından yaşanan nükleer santral kazası nükleer santrallerin tehlikelerini bir kez daha göz önüne sürdü. Çernobil´den sonraki en büyük nükleer kaza, atom santrallerinin muhtemelen dogal afetlere ve kazalara karşı korunamayacaĝını bir kez daha kanıtladı!

Japonya’da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremde on binlerce insanın hayatını kaybettigini öĝrenmiş bulunuyoruz. Öncelikle depremde yaşanan acılar nedeniyle tüm Japonya halkına başsağlığı dileriz. Umarız en kısa zamanda ve en az kayıpla bu büyük facianın yaraları sarılabilir.

Tarihin en büyük beşinci depremiyle sarsılan Japonya elektrik enerjisi üretiminin 55 nükleer santral´den elde etmekte. Söz konusu santrallerden en az üçünün, Fukuşima 1, 2 ve 3 ile Oganawa’nın depremde zarar gördüğü bildiriliyor.

Oganawa nükleer santralinde yangın çıkarken, Fukuşima reaktörlerinden birinde önce soğutma sisteminin arızalandığı, su seviyesinin düşmesiyle birlikte radyasyon sızıntısı olduğu, ardından da çekirdeğin kısmen eridiği bildiriliyor. Her ne kadar onaylanmamış olsa bile, çekirdek erimesi oluştuguna kesin gözüyle bakılıyor. Böylece dünyanın ikinci bir Çernobil faciası ile karşı karşıya olduğu söylenebilir.

Japonya’da yaşanan bu kaza nükleer enerjinin kazalarla dolu tarihinde yeni ve dramatik bir aşamadır. Bu nükleer kaza nükleer enerjinin ne kadar güvensiz ve tehlikelerle dolu olduğunu olduğunu bir kez daha acı bir şekilde göstermiştir.

Tüm dünya nükleer teknolojiden uzaklaşmnın yoollarını aradıĝı bu günlerde, Türkiye´de halen nükleer santrallerin planlanması ve bu kadar tehlikeli bir teknolojiyinin Türkiye´ye getirilmek istenilmesi mantık ile açıklanması mümkün degildir.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoĝan nükleer lobinin baskılarına boyun eğmeyi bir an önce bırakmalıdır. Akkuyu’da Rusya’yla, Sinop’ta Japonya’yla yapmak için anlaşmalar imzaladığı nükleer santral programından derhal vazgeçmelidir. Ecemiş fay hattının üzerinde bulunan Mersin-Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santral Japonya´da meydana gelen faciadan sonra devam etmesi, sorumsuz ve tehlikelidir.

Deprem bölgesi olan ve kısmen fay hattı üzerinde bulunan Türkiye acilen nükler enerjiye dur demelidir. Türkiye halkı bu son faciadan sonra bu tehlikeli teknolojiyi Türkiye´ye getirmek isteyen siyasetçilere ve lobicilere karşı seslerini yükseltmelidirler. Yenilenebilir enerji bakımından zengin olan Türkiye, daha fazla güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklarından faydalanmalıdır. Bu konuda politik irade sahiplerini kamuoyundaki duyarlılıga sessiz kalmamaya ve acil önlem almaya davet ediyoruz.

Tüm dünya nükleer teknolojıyı nasıl en kısa zamanda terk edebileceğini tartışırken Türkiyenin bu teknolojiyi fay hatlarına inşaa etmeyi planlaması büyük bir sorumsuzluktur.

Imzalayanlar :
Özcan Mutlu, Berlin Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Ekin Deligöz, Federal Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Memet Kiliç, Federal Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Filiz Polat, Aşaĝı Saksonya Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Arif Ünal, Kuzey-Ren-Westfalya Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Kadriye Karcı, Berlin Eyalet Milletvekili (Sol Parti)
Canan Bayram, Berlin Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Mürvet Öztürk, Hessen Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Giyasettin Sayan, Berlin Eyalet Milletvekili (Sol Parti)
Mustafa Kemal Öztürk, Bremen Eyalet Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Adil Oyan, Yukari Bavyera Bölge Meclisi Milletvekili (Yeşiller Partisi)
Turgut Yüksel, Hessen Eyaleti geçmiş dönem Milletvekili (Sosyal Demokrat Parti)
Hasan Kanber, Isviçre Basel Kantonu geçmiş dönem Milletvekili

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.