Dünya

Sosyalist Enternasyonal Mübarek’in partisini attı

0
kamupyuna mektup
Sosyalist Enternasyonal NDP'nin üyeliğini sonlandırdığını kamuoyuna da açıkladı
kamupyuna mektup

Sosyalist Enternasyonal NDP'nin üyeliğini sonlandırdığını bildirdi (resim mektubun aslı değildir.)

Sosyalist Enternasyonal’in 31 Ocak tarihli bir mektupla Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek’in Ulusal Demokratik Partisi’ni (NDP) üyelikten çıkardığı öğrenildi. Parti’nin genel sekreteri sıfatıyla Mübarek’e gönderilen mektup, bu kararı doğrudan Mısır hükümetinin Mısır halkının çağrılarına karşı tavrına bağlıyor. 25 Ocak’ta Mısır’da protestolar başlamış, bunlar büyüyerek devam eden devrime dönüşmüştü.

Mektubu Sosyalist Enternasyonal adına imzalayan Genel Sekreter Luis Ayala’ya göre NDP 1989’da Ortadoğu’da barışa ve istikrara hizmet etmek ve bölgedeki ilişkilerini geliştirerek Mısır’da çok partili demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmak istedikleri için üyeliğe kabul edilmiş ve daha sonra da 2000’lerin ortasında demokratikleşme açısından ümit verici süreçler yaşanmıştı. Ancak, Mısır halkının devasa protestolarının NDP’nin hak ve özgürlükleri sağlamak konusunda büyük bir başarısızlık içinde olduğunu gösterdiğini söyleyen Ayala’nın ifadesince, şiddet kullanılması, onlarca insanın ölmesi, dünyanın herhangi biryerindeki  sosyal demokrat bir partinin siyaset ve ilkeleriyle tamamen ters.

Dinlemeyen ve anlamlı bir değişim süreci başlatmayan bir partinin Sosyalist Enternasyonal’e üye olamayacağını yazan mektup, NDP’nin üyeliğine son verildiğini belirtiyor.Sosyalist Enternasyonal, 17 Ocakta da Tunus’ta İbn Ali altında iktidarda olan Anayasal Demokrasi Hareketi’ni (RCD) üyelikten çıkartmıştı. Fildişi Sahili’nde seçim sonuçlarını reddederek cumhurbaşkanlığından ayrılmayan Laurent Gbagbo’nun partisi Halk Cephesi gibi bazı sorunlu partiler hâlâ Sosyalist Enternasyonal üyesi.

Türkiye’den ise CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’e üyeliği 2008-2010 yılları arasında zaman zaman enternasyonal üyeleri arasında tartışma konusu olmuş, CHP’nin Ceza Yasası’nın 301. maddesi, ordu-siyaset ilişkileri, DTP’nin kapatılması gibi konulardaki tavrı, Dersim katliamını meşru gösteren Onur Öymen gibi bazı üyelerinin açıkça ırkçı ve otoriter yorumları bu partinin bir sosyaldemokrat parti olarak görülemeyeceği fikrini tekrar ve tekrar tartışmaya açmıştı. CHP Sosyalist Enternasyonal’den hiçbir zaman uyarı almadı.

(Yeşil Gazete, Slate, Foreign Policy)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.