Dünya

Homofobi Belgrad sokaklarında

0

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, polisle ‘Eşcinsel Onur Yürüyüşü’nü dağıtmaya çalışan bir grup arasında çatışma çıktı. Molotofkokteyli ve taş atarak güvenlik koridorunu geçmeye çalışan ve ‘Eşcinsellere ölüm’ sloganları atan gruba göz yaşartıcı gazla müdahale eden 5 bin kişilik polis bazı kişileri gözaltına aldı. Sokaklar ambulans sesleriyle yankılanırken 70 polis yaralandı. Aşırı milliyetçi ve dazlak gruplar taşla saldırdı, çöp tenekelerini devirerek trafiği engelledi, milliyetçi marşlar söyledi.

‘Korunmak zorunda olmam utanç verici’
Onur Yürüyüşü’ne katılan 36 yaşındaki lezbiyen aktivist Milena, “Kimliğim için yürüyüş yapmak zorunda olmam ve polisin beni korumakla görevli olması utanç verici” yorumunu yaptı. Kendisini dindar bir milliyetçi olarak tanımlayan 28 yaşındaki mühendis Milija ise Eşcinsel Yürüyüşü’ne izin veren hükümeti ‘saçma’ davranmakla suçladı ve “Hükümet sapkın ve Hıristiyan olmayan azınlığı; iyi, kanunlara uyan çoğunluğa karşı korumak istiyor. Sonra da demokrasiden bahsediyorlar” dedi.
Tahminlere göre eşcinsel hakları için yürüyen grup bin 500 kişiydi. Anketler Sırpların yüzde 60’ının eşcinselliği kabul etmediğini, nüfusun üçte birinin de kamuya açık alanlardaki eşcinsel etkinliklerini engellemek için şiddet kullanmayı savunduğunu gösteriyor. Müdahalenin ardından yürüyüşün devam ettiğini açıklayan yetkililer bunun, 2001’deki benzer bir gösterinin aşırı sağ grupların olay çıkarmasıyla sonuçlanmasının ardından ülkedeki ilk ‘Eşcinsel Onur Yürüyüşü’ olduğunu hatırlattı. Geçen yıl yapılması planlanan yürüyüş, şiddet olaylarından kaynaklanan endişeler nedeniyle iptal edilmişti. (aa, Reuters)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.