Bir yıl geride kalırken çorbalardan kuraklığa 2022’nin hafızalara kazınan fotoğrafları

Yeni yıla günler kala 2022’ye baktığınızda aklınıza hangi görüntüler geliyor? Hafızalara kazınan kuraklık, orman yangınları veya sellerin fotoğrafları olabilir mi? İşte dünyanın 2022’de akıllara kazınan en çarpıcı çevre fotoğrafları…

Kuraklık ve orman yangınları 2022 boyunca tüm kıtalarda hakim oldu, mahsuller kuraklık nedeniyle zarara uğradı ve milyonlarca insan evleri kullanılamaz hale geldiği için taşınmak zorunda kaldı.

Öte yandan iklim krizinin gündelik hayatta daha çok karşılaşılan ve adı koyulduğundan bu yana daha çok farkındalığın arttığı bir gerçek olmasından dolayı küresel iklim eylemleri de daha görünür hale geldi.

Euronews Green 2022’nin en büyük iklim gündemlerinden ortaya çıkan fotoğrafları yayınladı.

İşte onlardan birinin hikayesi: Elektrikli otomobil artışını destekleyebilmek için lityum madenciliğinde artış gerçekleşti.

Lityum, fosil yakıtlara olan küresel bağımlılığıktan kurtulmanın bir yolunu temsil ediyor. Ancak fotoğrafçı Tom Hegen‘in Güney Amerika‘da yakaladığı gibi, hızlı heyecanlanan dünyanın karanlık bir tarafı var. Lityum elektrikli otomobillerin pillerinin üretiminde kullanılıyor.

Ancak bu kimyasalın çıkarılması çevre için belli başlı zararları da beraberinde getiriyor. Bir ton lityum üretmek için gereken yaklaşık 2,2 milyon litre su ile maden çıkarma endüstrisi çevreyi ve yerel halkın yaşanabilir bir gelecek şansını giderek daha fazla tehlikeye atıyor. Hegen’in fotoğrafları, Şili, Arjantin ve Bolivya sınırlarının birleştiği yerde bulunan ‘Lityum Üçgeni‘ni belgeliyor.

US Geological Survey’e (USGS) göre, dünyadaki 89 milyon ton tanımlanmış lityum kaynağının yaklaşık yüzde 56’sı Güney Amerika üçgeninde bulunuyor.

USGS’ye göre Şili, 2021’de küresel üretimin yüzde 26’sına katkıda bulunan Atacama çölünde lityum üçgeninin en batı köşesine ev sahipliği yapıyor. Lityum madenciliği Şili’deki flamingolara ve ağaçlara zarar veriyor.

Bu yıl, Proceedings of the Royal Society B dergisinde yapılan bir araştırma, lityum madenciliği ile SalardeAtacama’daki iki flamingo türünün azalması arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Çalışmada, iklim değişikliğini yavaşlatacak teknolojilerin geliştirilmesi küresel bir zorunluluk olarak tanımlandı.

Öte yandan 2022’de saatte yaklaşık 400 bin litre su kullanıldığını bildiren SQM sahasında 2013’te yapılan bir inceleme, bölgedeki keçiboynuzu ağaçlarının üçte birinin öldüğünü tespit etti.

Avrupa’da 500 yılın en kötü kuraklığı

Bu yaz, Avrupa son 500 yılın en şiddetli kuraklığını yaşadı. Rekor kıran sıcaklıklar ve yağışlardaki düşüş, orman yangınlarına, nehirlerin kurumasına ve mahsullerin bozulmasına neden oldu.

Bir polis memuru, Temmuz 2022’de Londra’da bir sıcak dalgası sırasında Buckingham Sarayı‘nın dışında nöbet tutan, geleneksel ayı postu şapka giyen, bir İngiliz askerine su veriyor. Fotoğrafçı: Matt Dunham/ AP Photo

AB’nin yaklaşık üçte ikisi kuraklığa karşı alarma geçti. Rezervuarlardaki su seviyeleri on yılların en düşük seviyelerine inerken, sular altındaki her türden yapı ortaya çıkmaya başladı. Kuzeybatı İspanya‘daki eski Aceredo köyünün bazı bölümleri, Lindoso rezervuarını vuran kuraklık nedeniyle yeniden ortaya çıktı.

1990’larda Lindoso rezervuarının sularıyla yok olan ve Avrupa’yı etkileyen tarihi kuraklık nedeniyle görünür hale gelen Lobios, Galiçya, İspanya’daki eski Aceredo köyü, Nisan 2022. Özellikle kurak yıllarda, eski Aceredo köyünün parçaları ortaya çıkıyordu, ancak daha önce hiç yağmurlu ayların ortasında köyün iskeleti bütünüyle ortaya çıkmamıştı. Bu yıl kuraklık ve sıcak dalgaları nedeniyle büyük endişe yarattı.
Fotoğraf: Lorenzo Couto/Yılın Çevre Fotoğrafçısı – 1.5’i Canlı Tutmak | Aceredo

Dünyayı saran orman yangınları

2022’de Portekiz, Yunanistan, Fransa ve ABD’de önemli orman yangınları oldu. Aynı şekilde Türkiye‘de de Marmaris alevler içinde kaldı. Evleri ve ormanları saran alevler ve bu yangınların yol açabileceği hasar fotoğraflarla hafızalara kazındı.

İtfaiyeciler ve polis, Yunanistan’ın Penteli kentinde orman yangınlarının ortasında yaşlı bir kadını evinden tahliye ediyor. Fotoğrafçı: Thanassis Stavrakis/ AF Photo

Seller altında bir Pakistan…

İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava koşulları da Pakistan’ı Eylül ayında rekor yağmurlar ve sellere maruz bıraktı. Ülke genelinde en az bin 700 kişi öldü ve 40 milyar Euro’nun üzerinde zarar meydana geldi.

Ülkenin üçte biri sular altında kaldı ve yüzbinlerce insanı daha güvenli yerlere göç etmeye zorladı. Seller iki milyon evi sular altına bıraktı veya zarar verdi.

Pakistan’ın Sind eyaletinin Qambar Shahdadkot ilçesinde kadınlar, muson yağmurlarından sonra sular altında kalan evlerinden kurtarılan eşyalarını taşıyor. Fotoğrafçı: Fareed Khan/AP Photo

Sağanak yağışın ardından bazı bölgeler bir aydan fazla bir süre sular altında kaldı. Ancak Güney Asya ülkesi, küresel emisyonların yüzde 1’inden daha azından sorumlu. Bu da iklim adaletsizliğinin gerçeklerini net bir şekilde hatırlatıyor.

Pakistan, iklim değişikliğinden en çok etkilenen 10 ülke arasında yer alıyor ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 27. Taraflar Konferansı‘nda (COP27) zengin ülkelerin gelişmekte olan dünyanın kırılganlığını fark etmesi için bir itici güç oldu.

Eylül ayında Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinin Jaffarabad ilçesinde muson yağmurlarından kaynaklanan sel kurbanları sığırlar için saman taşımak için derme çatma bir mavna kullanıyor.

İklim aktivistleri sanat galerilerine girdi

Ekim ayında protesto grubu Just Stop Oil, Londra‘daki Ulusal Galeri‘de Van Gogh‘un Ayçiçekleri tablosunun üzerine çorba atarak bir ay boyunca devamı gelen eylemler silsilesini başlattı.

Ayrıca, iklime şüpheyle yaklaşan bir düşünce kuruluşunun karargahı olan lüks araba teşhir salonlarına da girdi, yolları ve köprüleri kapattı.

 İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
 Yemekli eylemlerde sıra Kral Charles’ta: Balmumu heykelinin yüzüne pasta yapıştırıldı
‣  Aktivistler, fosil yakıt lobicilerinin merkezi olan binaya boya püskürttü
Ekim ayında Londra’daki Ulusal Galeri’de van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna çorba fırlatan “Just Stop Oil” aktivistleri ellerini duvara yapıştırıyor. Just Stop Oil//Reuters
‣ Münih’te iklim protestolarına yasak, aktivistlerden ‘yapıştırıcı banyosu’ yanıtı
‣ Alman iklim aktivistlerinden ‘düşük hız limiti ve sübvansiyonlar’ için yol kesme eylemi
‣ İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi

Brezilya seçimi Amazon’a umut getirdi

Brezilya Cumhurbaşkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, Kasım ayında COP27′de büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Ekim ayındaki seçim zaferinden sonra, gelecek yıllarda Amazon‘da sıfır ormansızlaşma için mücadele de dahil olmak üzere daha cesur çevresel bir eylem sözü verdi.

Silva, zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya ama Mısır‘ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen BM iklim konferansında “Brezilya geri döndü” dedi.

Brezilya Cumhurbaşkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, COP27’de konuştuktan sonra ayrılıyor . Nariman El-Mofty/ AP Photo

İklim değişikliği küresel sıcaklıkları yükselttikçe, aşırı hava olaylarının daha şiddetli ve sürekli hale gelmesi, etkisini artırması muhtemel.

Tarım ve yakıt için ağaçları kesen insanların neden olduğu dört yıllık kuraklık ve ormansızlaşma, Madagaskar‘ın Androy bölgesini bir toz çanağına çevirdi.

Madagaskar, Androy bölgesi, Ambovombe kasabası yakınlarındaki evleri kum sarmaya başladı. Fotoğrafçı: Alkis Konstantinidis/Reuters

Bu yıl ülkede milyonlar kıtlıkla karşı karşıya kaldı. Gıda kıtlığı, Ocak ayında ülkeyi kasıp kavuran üç kasırga ve bir tropikal fırtınayla birleşti.

Kasım ayındaki COP27’de gelişmekte olan ülkeler, iklim krizinin ön saflarında yer alan gelişmekte olan ülkeleri tazmin etmek için bir Kayıp ve Zarar fonu oluşturulması için baskı yaptı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR