İklim KriziManşet

Münih’te iklim protestolarına yasak, aktivistlerden ‘yapıştırıcı banyosu’ yanıtı

0

Almanya‘nın Bavyera Eyaleti başkenti Münih yönetimi, geçen hafta iklim aktivistlerinin gerçekleştirdiği havalimanı eylemlerinin ardından, kentte iklim protestolarını sınırlandırdı.

Buna göre, önemli yolları ve alanları kapatmayı amaçlayan iklimle ilgili tüm toplanmalar, en az bir ay süreyle yasaklandı. Yasak, en az 8 Ocak’a kadar devam edecek.

Geçen hafta Mühin Havalimanı‘nda eylem yapan yapan Letzte Generation (Son Kuşak) grubu, tel örgüleri keserek kuzey pistine ulaşmış, ellerini yere yapıştırarak hava trafiğini kesintiye uğratmıştı. Grup yaptığı açıklamada, yerel hükümetlerin küresel karbon ayak izindeki katkısı yüksek olan hava ulaşımına mali teşvik vermemesini, bunun yerine herkese aylık 9 euro’luk toplu ulaşım bileti sağlanması gibi daha çevreci önlemler almasını talep etmişti.

İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı

Münih yönetimi bu eylemin ardından yasak kararını aldı. Belediyeden yapılan açıklamada, “Kent bölgesindeki acil durum ve kurtarma arazları için ana yolların her zaman açık tutulması ve seyahatlerdeki gecikmelerden kaynaklanabilecek olası zararların önlenmesi”, gerekçe olarak belirtildi. Açıklamada aktivistlerin son dönemde ülkenin pek çok yerinde yaptığı “engelleyici” iklim eylemlerinin bu kararı gerekli kıldığı kaydedildi.

Dokuz Letzte Generation aktivisti halen Bavyera cezaevlerinde “önleyici gözaltında”  tutuluyor.

Aktivistlerin yanıtı: Yapıştırıcı banyosu

Öte yandan aktivistler bugün de Münih sokaklarında yeni bir protesto eylemi gerçekleştirdi. “Münih sokaklarına geri döndük” diyen Letzte Generation üyeleri, “Münih kendimizi yapıştırmamızı yasaklıyor mu?  Biz de yapıştırıcı ile banyo yapıyoruz” dedi, “Sizce önümüzdeki salı ne olacak” diye sordu.

Aktivistler yayınladıkları bildiride şunları söyledi:

“Yapıştırıcı yasağı hiçbir şeyi değiştirmiyor. Kendimizi Münih sokaklarında sık sık ve gerektiği kadar yapıştırıcıyla yapıştırmaya devam edeceğiz. Demokratik bir protesto biçimine getirilen yasak, yalnızca hükümetin yaklaşan iklim cehennemine uygun şekilde tepki verme ve basit, hayati güvenlik önlemlerimize uyma konusundaki acizliğini gösteriyor. Direniş devam edecek. Anayasayı korumak isteyen insanları yasaklayamazsınız”

Almanya’da geçen temmuz ayında Ahr Vadisi‘ndeki sel nedeniyle 130’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ve  binlerce insan tüm varlığını kaybettiğini hatırlatan iklim aktivistleri, “Bilim insanlarına göre, yaklaşan iklim çöküşü kısmen sel felaketinden sorumlu. Bu nedenle ani seller ve rekor yağışlar gibi aşırı hava olayları, hükümetin sorumsuz politikasının kaçınılmaz sonucudur” dedi.   

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.