Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] The Sound of Silence/ Simon & Garfunkel

0

Bir döneminin hit parçalarından birine cover yapıldığında, belki de unutulmaya yüz tutmuş güzel bir melodi yepyeni bir anlatımla bugünkü nesile aktarılmış oluyor.

Amerikalı metal grubu Mr.Big ,Wild World’ün cover’ını yapmasa, 70’lerin sonunda müziği  bırakan Cat Stevens’ın o güzel şarkısı  muhtemelen 90’ların gençliğine ulaşamayacaktı. Guns N’ Roses, Knocking on Heaven’s Door’u yeniden yorumlamasa Bob Dylan’ın bu efsane şarkısı belki bu denli bilinmeyecekti.

10 tane Grammy ödülü alan ve Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi ikilileri arasında üçüncü sırada gösterilen Simon & Garfunkel‘ı 1966 yılında Amerika’da liste başı yapan Sound of Silence, böylesi başarılı bir cover ile 2015 yılında heavy metal grubu Disturbed tarafından yeniden yorumlandı.

İçlerinde bu satırların yazarının da bulunduğu Simon & Garfunkel hayranları, şüphesiz video playerlarında defalarca dinledikleri efsanevi 1981 yılı Central Park konser yorumunu hiçbir yoruma değişmeyecektir, ancak onlar da Youtube’da 700 Milyon kereden fazla izlenen Disturbed’in başarısının hakkını teslim edeceklerdir. Heavy metal grubunun Conan Show’daki canlı performansını izleyen Paul Simon, grup liderine bir e-mail atarak teşekkür etmiş ve yorumu “Harika” bulduğunu söyleyerek sosyal medya hesabında paylaşmıştır.

‘Merhaba karanlık, eski dostum’

1965 yılında ilk çıktığında sadece 2000 adet satan “Wednesday morning 3 A.M.” adlı albümlerinin folk müziği tarzında yorumlanmış şarkılarından biri olan Sound Of Silence’ın ikiliyi başarıdan başarıya taşıyan hikayesi bir yıl geriye uzanır.

Düştüğü anlaşmazlık sonucu bazı şarkılarını verdiği prodüksiyon şirketinden istifa edip kendi bestelerini yayınlamaya karar verdiğinde Paul Simon “Sound of Silence”ı henüz yeni bestelemiştir.

Şarkının demo kaydını yapmak üzere 400 dolara ihtiyaçları vardır ve   Columbia Üniversitesi’nden oda arkadaşı olan Sandy Greenberg’ı arayıp borç ister. Sandy ile Art Garfunkel’in arkadaşlıklarını ve bu yakınlığın Sound of Silence’in ilk mısralarına nasıl yansıdığını Greenberg’ün 2020 yılında yayınlanan “Hello Darkness My Old Friend”adlı kitabından öğreniyoruz.

Greenberg ve Garfunkel Columbia Üniversitesi’nde tanışır ve oda arkadaşı olurlar. Her ikisi de şiir ve müzik tutkunudur. Sadece birkaç ay sonra Greenberg görüşünü kaybeder. Doktorların geçici olduğunu söylemelerine rağmen Greenberg’ün körlüğü kalıcı olacaktır. Ailesinin maddi koşulları karşılayamayacağını düşünen Greenberg, üniversiteyi bırakır ancak yakın arkadaşı Art Garfunkel onu tekrar üniversiteye dönmeye ikna eder. Art Garfunkel arkadaşına destek olabilmek için hayatını değiştirir, onu derslerine götürür, şehirde onunla beraber dolaşır, formlarını doldurur, sınavlarına yardım eder. Karanlığa düşen arkadaşıyla empati kurmak için de kendine ”Darkness” adını verir. İki arkadaş da üniversiteden mezun olurlar ve kendi yollarına giderler.

Birkaç yıl sonra Art Garfunkel Sandy Greenberg’ü arayıp Sound of Silence’in demo kaydı için 400 dolar borç istediğinde Sandy hiç tereddüt etmeden parayı gönderir. Paul Simon şarkının bestesini yapmış olsa da sözler ikilin ortak çalışmasıdır ve ilk satırlarda Art Garfunkel ‘ın kör arkadaşına duyduğu sevgi ve merhameti görebiliriz:

“Hello darkness, my old friend, I’ve come to talk with you again”

Şarkı Columbia Records tarafından ikilinin ilk albümü olan “Wednesday Morning 3 am” de yayınlanır, ama albümün sadece 2.000 kopya satması büyük bir hayal kırıklığına yol açar ve Paul Simon ile Art Garfunkel ayrılıp kendi yollarına giderler.

1965’de şarkı Boston ve Florida’daki bazı radyolarda çalınmaya başlayınca Columbia Records’ın yapımcısı Tom Wilson ikiliye haber vermeden şarkıya bir elektro gitar partisyonu ekler ve bateriyi güçlendirerek bu yeni folk rock versiyonun single’ını çıkarır. Birkaç ay içinde şarkı Amerika listelerinde birinci sıraya yükseldiğinde Paul Simon İngiltere’de, Art Garfunkel ise yüksek lisansı için üniversitededir.

‘Kimse beni dinlemiyor, kimse kimseyi dinlemiyor’

Paul Simon ve Art Garfunkel tekrar bir araya gelir ve ikinci albümleri için stüdyoya girerler. Şarkının  Amerika’da liste başı olmasından sadece iki hafta sonra plak şirketi ”Sounds of Silence”albümünü yayınlar. İkilinin 100 milyondan fazla albüm satan sanatçılar arasına girmesinde, bu albümün başarısının payı büyüktür.

The Sound of Silence, 1967 yılında Dustin Hoffman’a ilk Oscar adaylığını getiren ikonik filmi “The Graduate”in müzikleri arasındadır ve Paul Simon bu film için ikilinin Mrs.Robinson adli hit parçasını besteler.

 

Paul Simon bir radyo programında yaptığı söyleşide The Sound of Silence’ın  hikayesini anlattıktan sonra şöyle ilave eder:

“Eğer iyi bir melodiniz yoksa şarkı sözlerinin bir önemi yoktur, insanlar sizi duymaz. Ancak müziği onlara geçirebilirseniz düşünmeye açıktırlar. The Sound Of Silence’ın başarının anahtarı gençliğin yabancılaşmasını anlatan sözlerinin ve müziğinin sadeliğidir. Kimse beni dinlemiyor, kimse kimseyi dinlemiyordu. Çok sofistike düşünceler değildi, 21 yaşında bir gencin endişelerini yansıtıyordu ama bir gerçeklik payı vardı ve milyonlarca insanın duyguları ile örtüştü.”

Paul Simon insanların birbiriyle yabancılaşmalarını “Sessizliğin Sesi” sözleri ile sembolleştirmiştir. Her kıtada giderek yükselen bir tonda insanların yalnızlığını vurgulamış ve “Sessizlik kanser gibi yayılıyor” sözcükleriyle endişesini ifade etmiştir.

21 yaşındaki bir gencin 1965 yılı gençliği için yazdığı bu sözler ne yazık ki bugün dahi geçerliliğini korumaktadır.

*

Kaynakça

  • Moran M., The Fascinating Story of “The Sound of Silence” and Disturbed’s version on it, Feb. 2018
  • Kneipp B., Untold Story Behind the Simon and Garfunkel Song”The Sound of Silence” ,April 2021
  • Sheridan P., Simon and Garfunkel :College roommate who went blind reveals untold story,July 2020
  • Songfacts, The Sound of Silence by Simon & Garfunkel
  • Wikipedia, The Sound of Silence
  • Wikipedia, Stanford Greenberg

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.