Bangladeş’te nehri kirleten 231 fabrika için kapatma kararı

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Dakka'daki Buriganga Nehri civarında bulunan boyama, deri tabaklama ve kauçuk tesislerinin kapatılmasına hükmetti.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi yetkililerden 231 fabrikanın başkentteki ana nehri kirlettiği için kapatılmasını istedi. Mahkemeye müdahale etmesi için dilekçe veren, Bangladeş İnsan Hakları ve Barış grubunun temsilcisi Manzil Murshid, başkent Dakka‘daki nehri kirleten fabrikaların genellikle Çevre Bakanlığı‘nın izni olmadan faaliyet gösteren, küçük çaplı boyama, deri tabaklama ve kauçuk tesisleri olduğunu belirtti. Bu tür fabrikaların etkili politikacıların desteği ya da hükümet görevlilerine verilen rüşvetle işlediği ifade edildi.

Euronews’in aktardığına göre, davacı Murshid, mahkemenin Buriganga Nehri yakınlarındaki fabrikalara ilişkin alınan kararın çevre aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. “Bu iyi bir karar. Mahkeme yetkililerden Buriganga’yı kirleten fabrikalara verilen su, elektrik ve diğer kamu hizmetlerinin kesilmesini istedi” diyen Murshid, daha önce de bu yönde mahkeme kararlarının verildiğini ancak hükümet yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını ifade etti.

Mahkeme kararının, yasa dışı yollarla faaliyet göstererek çevre kirliliğine neden olan 231 fabrika üzerine Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor sonrası geldiği bildirildi. Buriganga, uzun yıllardır büyük tabakhanelerce kirletiliyordu. Ancak çevre aktivistlerinin baskıları sonucu, 2017 yılında Dakka dışına taşındılar.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR