Bangladeş Yüksek Mahkemesi yetkililerden 231 fabrikanın başkentteki ana nehri kirlettiği için kapatılmasını istedi. Mahkemeye müdahale etmesi için dilekçe veren, Bangladeş İnsan Hakları ve Barış grubunun temsilcisi Manzil Murshid, başkent Dakka‘daki nehri kirleten fabrikaların genellikle Çevre Bakanlığı‘nın izni olmadan faaliyet gösteren, küçük çaplı boyama, deri tabaklama ve kauçuk tesisleri olduğunu belirtti. Bu tür fabrikaların etkili politikacıların desteği ya da hükümet görevlilerine verilen rüşvetle işlediği ifade edildi.
Euronews’in aktardığına göre, davacı Murshid, mahkemenin Buriganga Nehri yakınlarındaki fabrikalara ilişkin alınan kararın çevre aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. “Bu iyi bir karar. Mahkeme yetkililerden Buriganga’yı kirleten fabrikalara verilen su, elektrik ve diğer kamu hizmetlerinin kesilmesini istedi” diyen Murshid, daha önce de bu yönde mahkeme kararlarının verildiğini ancak hükümet yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını ifade etti.
Mahkeme kararının, yasa dışı yollarla faaliyet göstererek çevre kirliliğine neden olan 231 fabrika üzerine Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor sonrası geldiği bildirildi. Buriganga, uzun yıllardır büyük tabakhanelerce kirletiliyordu. Ancak çevre aktivistlerinin baskıları sonucu, 2017 yılında Dakka dışına taşındılar.