İklim KriziManşetTarım-Gıda

Avrupa’daki çiftçi protestolarına İspanya da katıldı

0

Avrupa‘da bir süredir devam eden ve AB mevzuatı kapsamında çıkarılan  sıkı düzenlemeleri hedef alan protesto dalgasına İspanyol çiftçiler de katıldı.

Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya‘daki çiftçiler gibi onlar da Avrupa Biriği‘nden (AB) yönetmelikteki tarım sektörüne yönelik kısıtlamalarda daha fazla esneklik, AB üyesi olmayan ülkelerin ürünleri üzerinde daha sıkı kontroller ve hükümetlerinden daha fazla yardım talep ediyor.

BBC‘nin aktardığına göre, çiftçiler dün (6 Ocak) İspanya’nın birçok bölgesinde yolları kapattı. Traktörleri ve bayraklarıyla sokağa dökülen üreticiler, ‘Tarım alanları ve hayvancılık olmadan sofralar boş’ yazılı pankartlar açtı.

Kuzeydoğudaki Katalonya, güneydeki Endülüs ve batıdaki Extremadura bölgelerinde de protesto gösterileri düzenlendi.

Eylemlerin önümüzdeki dönemde devam etmesi bekleniyor. Şubat ayı sonunda başkent Madrid’in merkezinde büyük bir gösteri planlanıyor.

Herkes birbirini suçluyor

Çiftçiler, AB Ortak Tarım Politikası‘nın bazı düzenlemeleri ve yüksek yakıt ve enerji maliyetleri nedeniyle kâr etmelerinin zorlaştığını söylüyor. Fransız çiftçiler ise İspanyol üreticileri AB kurallarına tam uymayıp kendilerini baltalamakla suçluyor. İspanya ise benzer eleştirileri güney komşusu Fas gibi AB üyesi olmayan ülkelere yöneltiyor.

İspanya’da çiftçilerin durumu birkaç sezondur yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle daha da kötüleşti. Son aylarda ülkenin birçok bölgesinde yağış seviyeleri mevsim normallerinin altında kaldı. Geçtiğimiz hafta Katalonya, üç yıl süren kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de dün, “kutuplaşmanın bir sembolü” olarak nitelendirdiği pestisit kullanımını azaltmaya yönelik bir planı geri çekme hazırlığında olduklarını açıklamıştı.

AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.