DünyaManşet

Avrupa’da grevler: Kim, neyi, neden protesto ediyor?

0

İtalya, İspanya, Almanya, Fransa ve Yunanistan’da insanlar genel grev çağrısına yanıt verdi. Kemer sıkma paketlerini prostesto etmek için alanlara  indi.

Peki bu ülkelerde kim, neyi ve neden protesto ediyor. Ülke ülke sorunun temeline doğru bir göz atalım.

İtalya:

İtalya’da CGIL sendikasının öncülüğünde 4 saatlik bir genel grev yapıldı. Protesto gösterilerinin hedefinde Mario Monti hükümetinin, gün geçtikçe artan işsiz sayısının olduğu bir zamanda, işten çıkarmaları kolaylaştıran yeni işgücü reform paketi, bütçe kesintileri ve zaten durgun olan piyasaları derinden etkileyecek olan vergi arttırımları vardı. Sokaklara dökülen öğrenciler de, eğitim bütçelerindeki kesintiyi ve önüne geçilemeyen işsizliği protesto etti. Yeni mezun olan öğrencilere “seçici olmayın” çağrısı yapan çalışma bakanı Elsa Fornero’ya öğrenciler şu pankartla cevap verdiler: “Seçici olmak mı? Mücadeleyi seçin!”  (“Stay Choosy? Choose to fight,”)

İspanya:

İspanya’da sendikalar bu yıl ikinci defa genel greve giderek, kendi deyimleriyle, boğucu bir ekonomik durum içerisinde artan işsizliği, zenginler hariç herkesin canını yakan bütçe kesintilerini protesto ettiler. Eylemciler, geçtiğimiz seçimlerde verdikleri sözü tutmayan muhafazakar Halk Partisi’ni, krizi kullanarak kamu hizmetlerini dağıtmak, özelleştirmelerin hızını arttırmak ve  işçi haklarının altını oymak ile suçluyor. Comisiones Obreras Sendikası lideri Fernández Toxo, “Hükümet uygulamalarını Brüksel’den gelen talimat ve Şansölye Merkel tarafından empoze edilen yol haritası üzerinden gerçekleştiriyor” diyor. Bir Kuzey Pamplona kasabasında memurluk yapmakta olan Fatima Frutos ise, “Bugün grevdeyim çünkü yeni işgücü refomları işsizliğe gidişi hızlandıracaktır” diyor ve ekliyor, “İspanya’nın refah devleti en ucuz fiyat üzerinden tasfiye ediliyor.”

Almanya:

Almanya’da insanların özellikle şikayet edecekleri ortak bir problem olmasa da, krizin yarattığı sosyal eşitsizlik kaygılara neden oluyor. Almanya Sendikalar konfederasyonu (DGB)ülke genelinde binlerce insanı harekete geçirerek  Güney Avrupa’daki işçiler ile dayanışma mesajları verdiler.  “Avrupa’nın toplumsal bölünmesine karşıyız” pankartı altında İspanya, Yunanistan ve Portekiz’deki işçilerin sorumlu olmadıkları bir krizin faturasını ödedikleri açıklandı. Brandenburg Kapısı önünde toplanan işçilere seslenen DGB lideri Doro Zinke, Alman işçilerin öfkesinin büyüdüğünü belirterek; “AB sadace ekonomiye odaklanmış durumda, ancak ekonomi durumun yalnızca bir yüzü. Meselenin sosyal gerçeğine de, kendisine iş sahası arayan gençlerin bu umudunu yeşertecek çözümlere de ihtiyacımız var. Ücretlerdeki bu ani ve yüksek düşüşün önüne geçmek zorundayız” diye konuştu.

Fransa:

Ülkenin 5 büyük sendikasının ülke genelinde organize ettiği 100 kadar gösteride, Yunanistan, İspanya ve Portekiz işçilerinin üzerinde uygulanmak istenen “Şok Tedavisi”  protesto edildi. Fransa’da 17 aydır artmakta olan işsizlik ise bir başka korkunun nedenini oluşturuyor.

Yunanistan:

İnsanların alım gücünde %35’lik oranlarda azalmalar görülen Yunanistan’da, insanlar daha önceden kazanılmış olan hakların ellerinden alınmaması için meydanlardaydı. 2015’e kadar 150,000 kamu çalışanın işine son verileceği ülkede işten çıkarmaların ilk dalgası Aralık ayında başlayacak. Çarşamba günü ellerinde siyah bayraklarla yürüyen içişçileri bakanlığı işçileri sendikası başkanı Nikos Alexopoulos “100 yıldır Yunanistan’da kamu sektöründe işten çıkarılan işçiler olmamıştı” diyerek yaşanan durumu gözler önüne seriyor; “İnsanların hayatta kalmaya çalıştıkları bir dönemde, bakanlığımızda çalışan 600 çalışanın 150 kadarını kovmak istiyorlar”. Ayrıca Yunanlılar, çalışanların ve emeklilerin aylardır ödenmeyen maaşlarını, devasa özelleştirme hareketlerinin önüne geçilmesini talep ediyorlar

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.