DünyaManşet

Alan Kurdi’nin ölüm yıldönümü: Göçmenler için ne değişti?

0
Hintli sanatçı Sudarsan Pattnaik Alan'ın hafızalara kazınan fotoğrafını yaptığı kumdan heykele yansıtmış ve küresel farkındalığı artırmaya çalışmıştı. Sanatçının kum heykelinin altında "İnsanlık karaya vurdu. Utanç, utanç, utanç..." yazıyordu.

3 yaşındaki Suriyeli Alan Kurdi‘nin bedeninin Bodrum sahilinde bulunmasından bu yana tam 1 yıl geçti. Kısa sürede sosyal medya kullanıcılarından ülke liderlerine kadar herkesi etkileyen Alan Kurdi, Suriye’deki iç savaşın tetiklediği mülteci krizinin sembolü haline gelmişti.

Alan Kurdi'nin cansız bedeni 2 Eylül 2015'te Bodrum sahiline vurmuş ve jandarma ekipleri Alan'ın bedenini taşımıştı.

Alan Kurdi’nin cansız bedeni 2 Eylül 2015’te Bodrum sahiline vurmuş ve jandarma ekipleri Alan’ın bedenini taşımıştı.

3 yaşındaki Suriyeli Alan’ın ölümünün birinci yıldönümünde babası Abdullah Kurdi, Avrupa ülkelerinden kapılarını mültecilere kapamamalarını istedi. Alan’la birlikte diğer oğlu Galib ve eşi Rihan’ı da kaybeden Abdullah Kurdi BBC’ye konuşurken yitirdiği ailesini her gün düşündüğünü söyledi ve ilk yıldönümün kendisi için ayrıca zor olacağını ifade etti: “Bir an sanki tekrar kavuşmuşuz da beraber uyuyormuşuz gibi hissettim. Yıkıcıydı” diyor.

‘Alan’ın acısı bir ay sürmedi’

BBC muhabiri Fergal Keane‘in sorularını yanıtlayan Abdullah Kurdi, Alan ve ailesinin diğer fertlerinin hayatını kaybettiği günün ardından yaşananları anımsayarak konuşuyor:

Hintli sanatçı Sudarsan Pattnaik Alan'ın hafızalara kazınan fotoğrafını yaptığı kumdan heykele yansıtmış ve küresel farkındalığı artırmaya çalışmıştı. Sanatçının kum heykelinin altında "İnsanlık karaya vurdu. Utanç, utanç, utanç..." yazıyordu.

Hintli sanatçı Sudarsan Pattnaik Alan’ın hafızalara kazınan fotoğrafını yaptığı kumdan heykele yansıtmış ve küresel farkındalığı artırmaya çalışmıştı. Sanatçının kum heykelinin altında “İnsanlık karaya vurdu. Utanç, utanç, utanç…” yazıyordu.

“Başta sanki tüm dünya mültecilere yardım etmek için elinden geleni yapacakmış gibi davrandı. Ancak bu atmosfer bir ay bile sürmedi. Hatta durum daha da kötüye gitti. Suriye’deki savaş şiddetlendi ve daha fazla insan ülkeyi terk etti.”

Abdullah Kurdi, 2 Eylül 2015’te yaşadığı trajedinin ardından hayatını kaybeden ailesinin tüm fertlerini alıp memleketi Kobani’ye dönmüş ve cenazeleri defnetmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verileri her ne kadar Brüksel ve Ankara arasındaki anlaşma sayesinde Türkiye – Yunanistan trafiğinin durma noktasına geldiğini söylese de Kuzey Afrika’dan İtalya’ya gitme çabalarında hiçbir değişim olmadığını belirtiyor.

22

Yıllara göre deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşan göçmenler: *2016 yılı: Ocak – Ağustos dönemi

Ayrıca Avrupa’ya ulaşanların sayısında 2016’da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı.

Tehlikeli deniz yolculuğu sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı bu yıl da binlerle ifade ediliyor.

23

Yıllara göre Akdeniz’de meydana gelen göçmen ölümleri: *2016: Ocak – Ağustos dönemi

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatıp dikenli tel çekme kararı alması nedeniyle binlerce mülteci de aylardır ülkeler arasında sıkışmış vaziyette bekleyişlerine devam ediyor.

Mart ayındaki AB – Türkiye anlaşmasından bu yana ise Yunan adalarında beleyişlerine devam eden mültecilerin de geleceklerinin nasıl şekilleneceği konusunda hiçbir fikri bulunmuyor.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.