Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen’de direniş yedinci gününde: Para puldur, ağaç candır!

0

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda kömür ocağının faaliyetleri için başlatılan ağaç kesimine karşı direnen İkizköylüler ve yaşam savunucularının direnişi  yedinci gününe girdi.

Jandarma ve polisin koruması altındaki ağaç kesimi ise büyük bir hızla devam ediyor.

Bölge halkı ve pek çok ilden destek ve dayanışma için İkizköy‘e giden çok sayıda aktivist, güne yürüyüşle başladı. Nöbet alanında TOMA ve jandarmaların arasında bir araya gelen vatandaşlar, havanın, suyun, ağacın, toprağın herkese ait olduğunu hatırlatarak, tüm Türkiye’yi Akbelen’i korumaya çağırdı.

Akbelen’de nöbet alanı ablukada: Ağaçlar kesiliyor, 20 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar serbest

Öte yandan ağaç kesimine karşı direnirken dün gözaltına alınan; Akbelenlilerin iki avukatı; İsmail Hakkı Atal ve Leyla Bilgen‘in de aralarında bulunduğu 20 kişi serbest bırakıldı.

18 kişi, Milas Jandarma Karakolu‘nda alınan ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, avukatlar Atal ve Bilgen’le, çevre mühendisi, İkizköy Çevre Komitesi üyesi, Deniz Gümüşel‘le birlikte dört kişi daha adliyeye sevk edilmişti. Gümüşel önceki gün “kamu görevlisine mukavemet” suçlamasıyla yine gözaltına alınmış; memleketi Milas’a girme ve yurtdışına çıkma yasağıyla serbest bırakılmıştı.

Akbelen Ormanı’nı savunan Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel’e ilçeye giriş yasağı getirildi

Milas Adliyesi’nde yaklaşık 20 saat tutulan altı kişi, bu pazar sabahı saat 04.00’te serbest bırakıldı. Deniz Gümüşel’e bir kez daha yurt dışını yasağı ve imza adli kontrolü getirildi, Esra Balbay, Caner Gökbayrak ve Yavuz Emre de yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı.

Dün ayrıca, Pelin Bolgül, Yüksel Karakaya ve İzmir‘den Ulaş adında bir kişi ile MUÇEP Menteşe Meclisi Sözcüsü Haluk Özsoy da yakalanarak Milas Jandarma İlçe Komutanlığı’na götürüldü. Haluk Özsoy’un iki sivil memur tarafından alandan alınması dikkat çekti. Jandarmada alınan ifadelerinden sonra vatandaşlar savcılığa sevk edilmeksizin serbest bırakıldı.

Mahkemeden yine ret

Bu arada Muğla 1’inci İdare Mahkemesi,  Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesiminin durdurulması için yapılan başvuruyu üçüncü kez reddetti.

Akbelen’de hukuksuz ağaç kesimine dur diyen aktivistler bir dava daha açtı

Akbelen halkının avukatları, ağaç kıyımının geri dönüşü olmayan doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması” için ağaç kesimlerinin başmamasıyla birlikte iki kez başvurmuştu. İdare Mahkemesi ise yürütmenin durdurulması talebini bir kez daha reddetti.

Mahkeme kararında, “Dosyanın incelenmesinden davacı ve bir kısım müdahil davacılara işletme sahasında yer alan ağaçların 24/07/2023 tarihinde kesilmeye başlandığı, ağaç kesiminin devam etmesi halince Akbelen Ormanı’nın yok olacağı, bu durumun ise esasta verilecek kararı etkisiz hale getireceği ileri sürülmek suretiyle yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmuş ise de yukarıda anılan 2577 sayılı kanunun 27. maddesinde öngörülen şartların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması işleminin üçüncü kez reddine karar verildi” denildi.

308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!
Kılıçdaroğlu, direnişin beşinci gününde Akbelen’de: Kömür yeraltında kalmalı
Akbelen’de kıyımın ve direnişin beşinci günü: Her saniye bir ağaç düşüyor!
Akbelen’de kıyım yapan şirketle OGM arasında 6 milyon liralık protokol imzalanmış
İkizköylüler, Muğla Adliyesi önünde buluştu: Akbelen için adalet istiyoruz, hemen, şimdi!
Termik santrali işçilerine Akbelen çağrısı: İşçinin yeri toprağı için direnen köylülerin yanıdır!

You may also like

Comments

Comments are closed.