AİHM, Atilla Taş’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti

Ankara, Atilla Taş’a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) dün açıkladığı kararında şarkıcı ve köşe yazarı Atilla Taş hakkında Gülen cemaatinin medya yapılanması soruşturması kapsamında geçici tutuklama kararı verilmesinin emniyet ve güvenlik hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

Ayrıca, mahkeme Taş hakkındaki tutuklama kararının kuvvetli şüpheye dayanmadığını da belirtti.

Somut delil yok

AYM’nin “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesini de reddeden AİHM, bu şüphelerin tutuklama kararından dört ay sonra yayınlanan iddianamede yer aldığına işaret etti.

Taş hakkında tutukluluk kararı verilirken kendisine iddianamede yöneltilen suçlamalarla ilgili hiçbir somut bilgi bulunmadığının da altı çizildi.

AİHM, Taş’ın tutuklanmasına neden olan gerekçelerden biri olan Twitter mesajlarının, Cumhurbaşkanı ve hükümete yönelik sert eleştiriler içerse bile teröre teşvik olarak tanımlanamayacağını kaydetti.

Taş’a tazminat ödenecek

AİHM’in bu kararı gereği Ankara, Atilla Taş’a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödeyecek.

İki tarafında karara olası itirazı için üç ay süresi bulunuyor. Bu süre içinde itiraz gelmezse mahkemenin kararı kesinleşmiş olacak.

Ne olmuştu?

Atilla Taş, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Gülen cemaatinin medya yapılanması hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 31 Ağustos 2016’da Bursa’da gözaltına alındıktan sonra 3 Eylül 2016’da da tutuklanmıştı.

Taş, yurt dışı çıkış yasağı ve her ay iki defa kolluk biriminde imza atmak şartıyla adli kontrolle 24 Ekim 2017’de tahliye edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, (AYM) Taş’ın bireysel hak ihlali başvurusuna ilk tutuklama kararıyla ilgili olarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edilmediği sonucuna varmıştı.

Taş, hakkındaki gözaltı ve tutuklama kararlarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘ne (AİHS) aykırı olduğunu savunarak 2017 yılında konuyu AİHM’e taşımış, özgürlük, emniyet hakları ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini söylemişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR