Hayvan HaklarıManşet

Ağrı Dağı’nda bahri kuşu görüldü

0
Fotoğraf: AA

Ağrı Dağı‘nın eteğindeki Karasu sulak alanında bahri kuşu kayda alındı. Dağın zirvesindeki kar ve buzulların erimesiyle beslenen sulak alanda yapılan gözlem çalışmalarında bugüne kadar 200 kuş türü tespit edildi.

Türlerin arasında yer alan bahri kuşu (podiceps cristatus) da alanda yaşayan en büyük batağan türü olarak biliniyor.

Fotoğraf: Hüseyin Yıldız – AA

Doğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir bölümü haricinde, Türkiye’nin tamamında, beslenebileceği uygun sulak alanlarda görülen bahri kuşu, bölgede görülen en büyük batağan olarak biliniyor.

Gövdesi ve boynu uzun olan bahri kuşu, sivri gagası pembe ve nispeten incedir. Üreme döneminde benzersiz baş tüylenmesi ile diğer türlerden rahatlıkla ayırt edilir. Tepesinin iki yanında; siyah, uzun süs tüyleri ve kızıl-siyah boyunluğu bulunur. Kur davranışı sırasında süs tüylerini kaldırır ve başını iki yana çevirir.

Fotoğraf: AA

Kış formu daha sadedir. Tepesindeki süs tüyleri ve boyunluğu kaybolur. Siyah gözpınarı ve beyaz yanakları dikkat çeker. Boynu ve alt tarafı beyazdır. Genci, kış formuna benzer. Ancak başında ve boynunda siyah lekeler bulunur. Uçarken, uzun ve ince boynu, kanadın iç tarafındaki beyaz hücum ve firar hattı ile beyaz omzu sayesinde diğer batağanlardan ayırt edilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.