EkonomiManşet

Afşin-Elbistan’daki ertelemenin arkasında Türkiye’nin Suriye-Mısır politikaları var kuşkusu

0

Birleşik Arap Emirlikleri devlet şirketi TAQA, Türkiye’nin en büyük enerji yatırımı olarak görülen 12 milyar dolarlık Afşin-Elbistan kömür santralı projesini 2014’e ertelediğini duyurdu.

Radikal Gazetesi’nden Neşe Karanfil’in haberine göre ekonomi kulislerinde Mısır ve Suriye etkisi olarak yorumlanan bu erteleme olmasa idi bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın , “Görüşmeler belirli bir seviye gelmişti. Bu kararın siyasi gerekçelere dayanmamış olmasını temenni ederim” açıklaması da bu ertelemenin arkasında Türkiye’nin Mısır ve Suriye politikaları olduğu yorumlarını destekler nitelikte.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri bakanın açıklamalarının aksine yatırımın ertelenmesinin ‘normal’ olduğunu iddia ediyor. Buna karşılık Reuters, şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde TAQA’nın projeden tamamen çıkmayı düşündüğünü yazdı. TAQA sözcüsü  ise yaptığı açıklamada, yatırım kararının 2014’e kadar ertelendiğini belirtti ancak projenin iptal edilmesi olasılığı konusunda yorum yapmadı.

Anlaşma kapsamında 12 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecekti. Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma’yla havzada B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallar inşa edilecekti. Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye’nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını barındırıyor. Şu anda toplam kurulu gücü 2800 MW olan iki termik santral bulunuyor.

Greenpeace; Türkiye’de yenilenebilir enerjiler için potansiyel varken hükümetin kömüre bağımlılığı endişe verici

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan

Konu hakkında bir açıklamada Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan’dan geldi. TAQA’nın bu kararında sadece maliyetin değil bölgede yaşanan gerginlik ve linyit sahalarının da rol oynadığını söyleyen Aksoğan, “Kömür yatırımlarının Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtardığı her fırsatta Hükümet tarafından söylenirken, işin gerçek yüzünün hiç de öyle olmadığı, TAQA’nın geri çekilmesi ile bir kez daha su yüzüne çıktı. Türkiye’de hükümetin kömüre olan bağlılığı endişe verici. Kömürün Afşin-Elbistan bölgesinde çevre ve insan sağlığına olan etkileri defalarca gündeme geldi. Bu proje ayrıca eğer planlanan tüm üniteler kurulursa, dünyanın insan eliyle gerçekleştirilen en fazla karbon salım kaynağı olacak. Afşin-Elbistan, mevcut durumda bile dünyanın en kirli enerji tesisleri arasında yer alıyor” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TAQA olmazsa başka firma olur diyor. Oysa yabancı yatırımcılardan böyle kirli yatırımlara destek vermelerini beklemek yerine, güneş ve rüzgarın önünü açsaydı şimdiye kadar 15.000 MW’ın üstünde enerji kaynağımız olurdu şeklinde konuşan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Türkiye’de güneşe verilen toplam yasal izin 600 MW. Güneş ve rüzgar potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sırada olan Türkiye’de şu anda yeni yasal düzenleme ile en son yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik veriliyor. Türkiye, dünyanın en fazla karbon salımını yapacak bir santral kompleksi için dış yatırım beklemek yerine güneş ve rüzgar yatırımlarının önünü açmalı” diyerek hükümetin karbon ekonomisine yatırım yapmak yerine yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.

(Yeşil Gazete, Radikal)

 

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.