Belçika‘nın başkenti Brüksel‘deki Avrupa Birliği kurumlarının yer aldığı AB Mahallesi, bugün dev bir traktör konvoyunun eşlik ettiği büyük bir protestoya sahne oldu.
Çiftçiler, yüksek maliyetler, yetersiz mali destekler, ucuz ithal ürünler ve AB’nin çevre ve iklim politikaları nedeniyle zarara uğradıkları gerekçesiyle aylardır, çeşitli Avrupa ülkelerinde büyük protesto gösterileri düzenliyor.
Belçika’da hafta sonu yapılan eylemde, AB kurumları önünden geçen ana yol Rue de la Loi’yi kapatan çiftçiler, polis barikatı ile karşılaştı. Barikatların önüne önüne bir kamyon dolusu eski lastik, saman balyası ve gübre döken ve saman balyası döken çiftçiler, bunları ateşe verdi. Kolluk kuvvetleri ise AB kurumlarını dışına dikenli teller çekti ve kalabalığa tazyikli su sıktı.
Bölgeyi abluka altına alan polis, Brüksel halkını toplu taşıma araçlarını kullanmaları konusunda uyardı; Schuman ve Maalbeek metro istasyonları kapatıldı.
‣ Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣ İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
‣Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!
‣ Avrupa’da çiftçi eylemleri yayılıyor: Bir traktör ordusu da Roma’da
‣ Yunanistanlı çiftçiler traktörleriyle Atina yollarında…
‣ Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti
‣ AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor
‘İklim politikalarına değil, destek verilmemesine karşıyız’
Reuters’e konuşan ‘La Via Campesina’ isimli çiftçi örgütünün Genel Koordinatörü Morgan Ody, “Bu, gelirle ilgili. Bu, bizim yoksul olduğumuz ve insanca geçim sağlamak istediğimiz gerçeğiyle ilgili” dedi.
Fransa‘nın Brittany bölgesinde çiftçilik yaptığını anlatan Ody, AB’ye çiftçilere yaptığı minimum mali desteği artırma ve yurt dışından daha ucuz mahsuller satın alınmasına izin veren serbest ticaret anlaşmalarından çıkma çağrısı yaptı.
İklim politikalarına karşı olmadıklarını belirten Ody, “Biz iklim politikalarına karşı değiliz. Ancak bu geçişi yapmak için ürünlere yüksek fiyatlar verilmesine ihtiyacımız var çünkü ekolojik bir şekilde üretmenin maliyeti daha yüksek” dedi.