DuyurularManşet

Büyümeme-Yeni bir Devrin Lügatçesi

0

ENTITLE – Political Ecology Network (Politik Ekoloji Ağı) projesi çerçevesinde gerçekleşecek Degrowth-Vocabulary for a New Era (Büyümeme-Yeni bir Devrin Lügatçesi) oturumuna davetlisiniz.

Giorgos Kallis, Ashish Kothari ve Amita Baviskar’ın konuşmacı olarak yer aldıkları oturum bugün (19 Haziran Cuma günü) Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü içerisindeki Albert Long Hall Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Panel İngilizce olacak ve 16:30’da başlayacak.

duyuru-Degrowth Vocabulary for a New era

Büyüme-me veya planlı küçülme olarak da geçen degrowth nedir?

Ekonomik durgunluk, hızlı yoksullaşma, artan eşitsizlikler ve sosyo-ekolojik felaketlerin hüküm sürdüğü bir dönemde yaşıyoruz. Egemen söylem bunların ekonomik kriz, yetersiz büyüme veya az gelişmişlik sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Büyümeme veya planlı küçülme (degrowth) ise büyümenin bu problemlerin ana nedeni olmakla kalmayıp masraflı, ekolojik olarak sürdürülemez ve içsel olarak adaletsiz olduğunu öne sürüyor.

Kullanılan dil telaffuz edilmek isteneni ifade etmekte yetersiz kaldığında yeni bir lügatçe oluşturmanın zamanı gelmiş demektir. Büyümeme (degrowth, décroissance) de böyle ortaya çıkmış ve daha az doğal varlık kullanan, daha farklı yaşamak için kendini organize eden toplumları işaret etmeye başlamıştır. Büyümeme, büyüme ilüzyonunun reddedilmesi gerektiğini söyler ve kamusal tartışmaların ekonomizm dilinin sömürgesinden kurtarılması çağrısı yapar. Ekonomik büyümenin toplumsal bir hedef olarak konulmasının ortadan kaldırılması gerektiğini söyler. Toplumsal adalet ve ekolojik sürdürülebilirlik amacıyla üretim ve tüketimin demokratik azaltımını savunur. ‘Basitlik’, ‘şenlik’, ‘özyönetim’, ‘müşterekler’ ve ‘özen’ bir büyümeme toplumunun nasıl görüneceğine dair ipucu veren kelimelerden bir kaçıdır.

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.