2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDuyurularManşet

6 Şubat’ın yıl dönümünde Hatay’da Büyük Buluşma: Affetmeyeceğiz!

0

6 Şubat Platformu depremin birinci yılında 6 Şubat’ta, depremde kaybedilen insanları anmak için buluşma gerçekleştirileceğini duyurdu. 6 Şubat’ta saat 15.00’da Maksim Park’tan Saray Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirilecek. Yurttaşlar onları yalnız bırakanlara karşı #UnutmayacağızAffetmeyeceğiz sözünü bir kez daha söylemek için bir araya gelecek. Platform “Bir yıldır bize insanca yaşam koşullarını sağlamayanları ne unutacağız, ne affedeceğiz. Hesap soracağız!” ifadeleriyle çağrıda bulundu:

“Bu yas ve öfkeyle depremin üzerinden geçen bir yılda yitirdiklerimizi anmak, memleketimize ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için kentteki dernek, sendika, meslek odaları, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, platformlar ve bir bütün Hatay halkı olarak sesimizi buluşturarak yükseltmek için bir araya gelerek 6 Şubat Platformu’nu oluşturduk. 6 Şubat Platformu olarak; felaketi yaşadığımız gün ve saatte, 4.17’de, Köprübaşı‘nda sevdiklerimizi anmak, 15.00’da ise Maksim Alanı’nda toplanıp kentimizin kalbine yürüyerek memleketimizin sesini birlikte yükselteceğimiz anma ve yürüyüşe bütün Hatay halkını bekliyoruz. Sesimiz duyulana, acımız ve öfkemiz görülene, sorumlular hesap verene kadar haykırmaya devam edeceğiz. Hatay bizim memleket bizim. Hatay’ı yeniden kuracağız.”

‘Terazinin kefeleri bu duyguları taşıyabilir mi?’

6 Şubat Platformu üyelerince duyuru için gerçekleştirilen basın toplantısında o gün şu sözlerle yeniden hatırlatıldı:

“Yıl 2023… Takvim yaprakları 6 Şubat saat 04:17’yi gösteriyordu. Başta memleketimiz Hatay olmak üzere 11 ili sarsan büyük depreme uyananlarımız, uyanamayanlarımız oldu. Bilim insanlarınca, meslek odalarınca yıllardır öngörülen, tedbir alınmadığı vakit doğal bir afetin tam bir felakete dönüşeceği konusunda uyarılar yapılan, kaygılarla beklenen o depremi hepimiz yaşadık. Deprem öncesi konunun uzmanlarının bu haykırışlarını duymazdan gelenler deprem anında enkazın altında kalan binlerce insanın da sesine kulak tıkadı. Duysalardı belki eşimiz, dostumuz, sevdiklerimiz aramızda olacak, yıkılmış da olsa bu kentin sokaklarını birlikte arşınlayacaktık. Sevdiklerimizi kaybetmenin acısı mı daha ağır, sevdiklerimizin ölümüne neden olanlara duyduğumuz öfke mi? Hangi terazi ölçebilir bütün bu olanların ağırlığını ya da terazinin kefeleri bu duyguları taşıyabilir mi?”

‘Ölümlere neden olanlara karşı çok öfkeliyiz’

“Ben geliyorum diyen bir depreme dair önlem almayanlara ve on binlerce insanın kaybına yol açan yıkımlara, enkazlara, ölümlere neden olanlara karşı çok öfkeliyiz” denilen açıklamada ayrıca şunlar aktarıldı:

“Bitmek bilmez bu öfkenin içerisinden çıkamıyoruz, çıkmayacağız. Bu kayıplar, bu yıkımlar, bu duygular yaşanmamış gibi depremin üzerinden geçen bir yılda bu memleketin, bu memleketteki insanların nelere maruz kaldığı da herkesin malumu. Ne yaşadığımızı tek tek analatmaya kalkarsak öyle boğarız ki zamanı… Fakat 1 yıl geçmiş olmasına rağmen yaşadığımız sorunlar hâlâ duyulmuyor, görülmüyor ve yıkılmış koca bir kentin sorunları yok sayılıyor. Hatay’da eğitime dair sorunlar devam ediyor, birçok mahalle sağlık hizmetine erişemiyor. Hatay’da, yollar birer mayın tarlası. Geçici yaşam alanı denilen konteynerlerdeki yaşam koşulları da cabası. Depremin üzerinden bir yıl geçmişken sevdiklerinin cenazesini arayan bir yığın insan var bu kentte. Bilmelisiniz ki bu kentin koca bir mezarlığa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bizler, ne yitirdiklerimizi ne yaşadıklarımızı ne de sorunlarımızı unutturmayacağız ve siz duymadıkça kentin taşıyla toprağıyla bu acı ve öfkeyi haykıracağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.