İklim KriziManşet

Yedi yaşındaki Rabab Ali, Pakistan hükümetine iklim değişikliği davası açtı

0
Rabab Ali kardeşiyle. Fotoğraf: Qazi Ali Athar

The Third Pole’dan Zofeen T. Ebrahim’in haberine göre, yedi yaşındaki Rabab Ali, Pakistan hükümetine kendisinin ve neslinin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Rabab Ali, hükümetin kirli kömür yataklarını işletmeye açma planlarının, iklim değişikliğinin etkilerini şiddetlendireceğini, gelecek nesilleri sağlıklı bir hayat hakkından mahrum edeceğini ve güvenli bir çevrede büyümek istediğini belirtti.

Rabab Ali kardeşiyle. Fotoğraf: Qazi Ali Athar

Rabab Ali kardeşiyle. Fotoğraf: Qazi Ali Athar

Temyize giden yerel mahkemenin red kararı, Yüksek Mahkeme tarafından bozuldu ve Yüksek Mahkeme davanın açılmasını kabul edilebilir buldu. Karar, reşit olmayan kimselerin kamu yararı için bir avukat vasıtası ile dava dilekçesi verebileceğini belirterek bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Rahab Ali, dava metninde, Pakistan hükümetinin Sindh eyaleti Tharparkar ilçesinde bulunan yüksek derecede kirli linyit rezervlerini çıkarma planlarının, Pakistan’ın karbondioksit salımlarını ciddi derecede artıracağını, ortaya çıkan hava kirliliğinin gelecek nesiller için yıkıcı olacağını ve iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendireceğini ileri sürüyor. Dava dilekçesinde bu planların, genç Rahab Ali ve gelecek nesillerin anayasa tarafından güvence altına alınmış “yaşam hakkı” ve “asli haklar”ını çiğnediği, hükümetin kamu kullanımı için belirli doğal ve kültürel kaynakları koruması gerektiğini belirten “Kamu Güveni Doktrini”ni ihlal ettiği belirtiliyor.

Bu, Pakistan’da reşit olmayan bir kimse tarafından kamu yararına açılan ilk hukuk davası. Ayrıca hükümetleri iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye zorlayan küresel bir dava zincirinin son halkası. Bunlara ek olarak, bu davayla beraber Pakistan adliyesi ilk defa devletlerin vatandaşlarına ve gelecek nesillere karşı yasal yükümlülükleri bulunmasına dair karar verecek.

 

Çeviri Haber: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, The Third Pole)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.