İklim KriziManşet

İklim Koalisyonu, bağlayıcı ve iddialı bir anlaşmayı zorlamak için Paris’te ortaya çıktı

0
Marşall Adaları dışişleri bakanı Tony de Brum, koalisyonun genişlemeyi hedeflediğini, ancak ana taleplerinden ödün vermeyeceğini belirtti. Fotoğraf: Jacky Naegelen/ Reuters

The Guardian‘da Karl Mathiesen ve Fiona Harvey tarafından yayınlanan habere göre, altı ay önce gizlice oluşturulan ve 100’den fazla ülkeyi temsil eden bir koalisyon, yasal olarak bağlayıcı küresel ve iddialı bir anlaşmanın yapılmasını zorlamak için Paris’teki 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda ortaya çıktı.

Koalisyon, çıkmazda olan konferanstaki 195 ülkenin çoğunluğunu temsilen konuşuyor. 79 Afrika, Karayip ve Pasifik ülkesi, ABD ve tüm AB üyelerinden oluşuyor. Ancak Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ana ülkelerin koalisyondan eksikliği hissediliyor.

Grup asgari 4 ana konu üzerinde duruyor. Paris’te yapılacak bir anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olmasını, küresel ısınmaya dair bilimsel önerilere uygun olan açık ve uzun dönemli hedeflerin konulmasını, ülkelerin salım sözlerini beş yılda bir değerlendirecek bir mekanizma ve ülkelerin salım hedeflerine ulaşmaya dair ilerlemelerini takip edecek birleşik bir sistem oluşturulmasını istiyorlar.

Bu gelişme oldukça önemli: Görüşmelerde, mümkün olan en güçlü anlaşmanın yapılmasını talep eden yeni bir ana güç ortaya çıktı.

Marşall Adaları dışişleri bakanı Tony de Brum, koalisyonun genişlemeyi hedeflediğini, ancak ana taleplerinden ödün vermeyeceğini belirtti. Fotoğraf: Jacky Naegelen/ Reuters

Marşall Adaları dışişleri bakanı Tony de Brum, koalisyonun genişlemeyi hedeflediğini, ancak ana taleplerinden ödün vermeyeceğini belirtti. Fotoğraf: Jacky Naegelen/ Reuters

Marşal Adaları Dışişleri Bakanı Tony de Brum, koalisyonun işlerini kamoyuna açarken en büyük ses getirecek anı beklediklerini söyledi:

“Zirvenin son üç günündeyken köprülerin kurulması gerekiyor. Hala şüpheleri bulunan ülkelere ulaşılması, bu ülkelerin ortaya koyduklarımızın ciddi ve akla uygun olmakla beraber ilk görünenden çok daha fazla insanın desteğini arkasına aldığına ikna edilmesi gerekiyor.”

De Brum, koalisyondaki ülkelerin bir “sivrisinek filosu” gibi hareket edeceğini, çift taraflı ilişkilerinin bulunduğu birçok tarafa delegeler göndereceğini ve onları “tatlı bir şekilde ısıracağını” belirtti. Bireysel olarak Avustralya, Polonya, Kanada ve Hindistan’le görüşme talep ettiğini ekledi. Henüz hiç bir taraf dünyanın en büyük kirleticisi konumundaki Çin’le iletişime geçmedi.

De Brum ayrıca koalisyonun genişlemeyi hedeflediği, ancak ana taleplerinden ödün vermeyeceği konusunda uyardı. “Bu grup, durumun sulandırılmasına ve ağırlığı olmayan hafifletilmiş bir anlaşmaya varılmasına izin vermeyecek. Ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kimseyi ardımızda bırakmayacağız.” dedi.

Ülkeler yeni bir iklim değişikliği anlaşmasını oluşturmak için Paris’te görüşmeler yapıyorlar. Yeni anlaşmanın, var olan sözlerin 2020 yılında geçerliliğini yitirmesinden sonra devreye girecek, sera gazı salımlarını kısıtlamayı ve gelişmekte olan/az gelişmiş ülkeleri finanse etmeyi hedeflemesi bekleniyor. Son günlerinde olan Paris İklim Zirvesi, “tamam ya da devam” görüşmeleri olarak görülüyor. Eğer bir anlaşma yapılamazsa, dünya iklim değişikliğine karşı etkili bir kolektif eylemden yoksun kalacak.

Şu anda 195 ülkeden gelen bakanlar olası bir anlaşmanın taslak metni üzerinde çalışıyor. Perşembe günü metni son haline getirmeleri planlanıyor. İki hafta süren görüşmelerin biteceği Cuma günü, metin Birleşmiş Milletler süreçleri doğrultusunda resmi bir anlaşma haline getirilecek. Ancak görüşmeler önceki iklim zirvelerinin çizdiği yolu takip ederse bu zaman çizelgesi biraz kayabilir.

Çeviri: Ayşe Ceren Sarı

(The Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.