İklim KriziManşet

İklim inkarcılarının gözde bilim insanı bilin bakalım kimden geçiniyor

0

Ortaya yeni çıkan belgeler iklim değişikliğine olan insan etkisini inkar eden önde gelen bilim insanı Dr. Wei-Hock Soon‘un fosil yakıt endüstrisinden 1,2 milyon dolardan fazla para kabul ettiğini gözler önüne serdi.

3

Willie olarak da bilinen Wei-Hock Soon, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi‘nde uzay mühendisi olarak çalışıyor ve güneşin dünya iklimine olan etkisinin insanların fosil yakıt kullanımından kaynaklanan ısınmayı gölgede bıraktığını savunan makaleleri bulunuyor. Araştırmaları geçen yüzyılın sıcaklığı ve kutup ayılarının Kuzey Kutup bölgesindeki ısınmadan olumsuz olarak etkilenip etkilenmediği konularında şüphe doğuruyor. Soon ayrıca güneşin iklim üzerine olan etkisinin sera gazı salımlarının neden olduğu ısınmayı gölgede bıraktığını savunuyor.

Soon’un maddi destekçilerini gösteren belgeler Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasası vasıtasıyla Greenpeace ve İklim Soruşturma Merkezi (Climate Investigation Center) tarafından elde edildi ve çevrimiçi paylaşıldı.  Bazı belgelerde Soon’un kendisine finansman sağlayan şirketlerle iletişim kurarken bilimsel makalelerden ‘teslim edilmesi gereken ürün’ olarak bahsettiği görülüyor. Soon’a maddi destek sağlayan kömür kaynaklı enerji üretim şirketi Southern Company‘nin Soon ve Harvard-Smithsonian ile yaptığı anlaşma sayesinde bilimsel makaleleri gözden geçirme ve yayınlanmadan önce değişiklik önerilerinde bulunma hakkı elde ettiği dikkat çekiyor. New York Times, Soon’un 2008’den beri yayınlanan en az 11 makalesinin mali destek kaynağını açıklamadığını ve bunların en az sekizinde etik kodları ihlal ettiğini belirtiyor.

Belgelere göre Soon fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi yapan ExxonMobil, the American Petroleum Institute, Southern Company ve diğer fosil yakıt sektörüne bağlı gruplardan yüzbinlerce dolar kaynak sağladı. Bunlardan bazıları:

  • $409,000 Southern Company: Kömürlü termik santralleri ABD’deki en yüksek sera gazı salımına sahip tesislerin başını çeken büyük kamu hizmeti şirketi
  • $274,000 the American Petroleum Institute: ABD’nin ana petrol ve doğalgaz lobicisi
  • $335,000 ExxonMobil: 2010 yılında Soon’a maddi destek vermeyi kesen dev petrol şirketi
  • $230,000 the Charles G. Koch Foundation: petrole dayalı üretimden kazanç sağlayan bir milyarderin kurduğu vakıf
  • $324,000 DonorsTrust vasıtasıyla anonim bağışlar. DonorsTrust iklim bilimi inkarını destekleyen the Heartland Institute and Americans for Prosperity gibi gruplara Koch Brothers ve diğer muhafazakar gruplardan kaynak aktarılması için kurulan bir fondur.

Soon yeni ortaya çıkan bilgiler hakkında henüz yorumda bulunmadı.

 

(Yeşil Gazete, Think Progress, Upi)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.