Van’a bir bilet aldınız mı?

Yılbaşından önce bir haftalığına Van’daydım. Depremin üzerinden iki ay geçmişti. Van’daki afet koşullarında bir değişme yoktu. Van’da konteynerde kaldığım, köyleri ve sağlık ocaklarını dolaştığım o bir hafta boyunca dünyam Van olmuştu. Türkiye’deki diğer insanların nasıl olup da burada sokakta yaşayan, o soğukta, kar altında çadırlarda kalan, yaşadığı yeri terketmek zorunda kalan insanlarla ilgilenmediğini aklım almıyordu. Sürekli Van üzerine yazıp çiziyordum, döndüğümde bir rapor yazımına katıldım ve bir gazete yazısı yazdım, çevremdekilere sürekli Van’da insanların ne büyük zorluklar altında yaşadıklarını ve nasıl unutulduklarını anlatıyordum.

Sonra aradan zaman geçti. Ben de Van’ı unuttum.

Sorarsanız aslında unutmadım diyebilirim. Sürekli aklımda olduğunu, ama elimden fazla bir şey gelmediğini, burada günlük hayat, iş, politika, yazı, çizi, hayatın çok dolu olduğunu, çok meşgul olduğumu söyleyebilirim. Orada hala çadırlarda kalan, hala evlerine giremeyen, hala hayatları normale dönmekten çok uzak olan insanlar için ben buradan, bu şartlarda ne yapabilirim ki diyebilirim. Çok büyük bir iş bu, devletin görevi. İşi bu olanların görevi.

İnsanın vicdanı böyle demiyor ama. Sürekli isyan etmek ve şikayet etmek de bir işe yaramıyor.

İki gün sonra sanatçı arkadaşlarımız Van’da bir konser verecekler. Ben de bu konsere bir bilet alacağım ve izleyeceğim. Oraya gitmeden, televizyonda izleyeceğim, ama bir bilet alacağım, o biletin parası Van’da hala çadırda yaşayan çocuklara süt almak için harcanacak.

Van’ı aslında siz de unutmadınız. Ama elinizden bir şey gelmiyor. Çok büyük iş bu, devletin görevi, işi bu olanların görevi diyorsunuz.

Hiç olmazsa Van’a bir bilet alın.

 

Biletleri buradan Mybilet’ten ve bu adreste göreceğiniz diğer yerlerden alabilirsiniz. Diğer ayrıntılar burada.

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR