İklim KriziManşet

Uzayda ‘güneş tarlaları’ kurulabilir mi?

0

Birleşik Krallık‘tan bilim insanları, enerji için güneş ışığı toplama fırsatlarını test etmek üzere uzaya fırlatılan bir uydunun beklenenden daha fazla başarı gösterdiğini açıkladı.

Deney, araştırmacılara göre uzayda ticari güneş tarlalarının kurulmasının bir gün mümkün olabileceğini gösteriyor.

Bulgularını Acta Astronautica adlı bilimsel dergide yayımlayan araştırmacılar, deneyin uzayda çalışabilecek hafif güneş panellerini düşük maliyetle üretmenin mümkün olduğunu gösterdiğini de belirtti.

Bu ünitelerden biri altı yıl önce uzaya gönderilmişti ve bu süre içinde Dünya etrafında attığı 30 bin tur boyunca çalışmaları incelendi. İncelemeler sonucunda, bu birimin güneş radyasyonuna ve uzayın diğer hasarlarına dayanabildiği ve güç üretmeye devam ettiği tespit edildi.

Altı yıldır yörüngede güvenli şekilde çalışıyor

Surrey Üniversitesi‘nden Craig Underwood, The İndependent’a bir yıl sürmesi öngörülen bir görevin altı yılın sonunda devam etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi: “Bu ayrıntılı veriler panellerin radyasyona karşı dirençli olduğunu ve ince film yapılarının uzayın zorlu termal ve vakum koşullarında bozulmadığını gösteriyor. Bu ultra düşük kütleli güneş hücresi teknolojisi, uzayda konuşlandırılan büyük, düşük maliyetli güneş enerjisi santrallerine önayak olarak Dünya’ya temiz enerjiyi geri getirebilir ve şimdi bu teknolojinin yörüngede güvenilir bir şekilde çalıştığına dair ilk kanıtlara sahibiz.”

Swansea Üniversitesi’nde üretilen panellerde, kadmiyum tellürden yapılmış yeni bir tür güneş pili kullanıldı.  Bu malzeme, daha fazla güç sağlayan ve nispeten ucuz olan, daha hafif ağırlıklarda daha büyük paneller üretilmesine imkan tanıyor.

Araştırmacılar daha sonra bu panelleri uzaya gönderilebilecek bir uydu haline getirdi ve yörüngeye girdikten sonra nasıl performans göstermeye devam ettiklerini ölçecek teknolojiyi geliştirdi. Bu ölçümler panellerin giderek daha az verimli hale geldiğini gösterse de bilim insanları nihayetinde ticari bakımdan uygulanabilir olabileceğini ortaya koyduklarını söylüyor.

Uzaydaki güneş tarlaları, Dünya’daki mevcut yenilenebilir enerji altyapısıyla ilgili birçok sorunun üstesinden gelecebilir. Güneş enerjisi tarlaları yeryüzünde daha fazla alan sağlayabilir ancak daha da önemlisi hava koşullarının yol açtığı sorunlardan kaçınabilir ve yeryüzüne göre güneş ışığından daha yoğun yararlanabilir.

İlk yapılacak iş, fosil yakıtlardan vaz geçmek

Uzayın zorluklarına dayanabilecek üniteler yapmak, uzaydaki güneş tarlaları için bir dizi zorluktan sadece biri. Örneğin enerjiyi bize geri getirmenin de bir yolunu bulmak gerekiyor. Geçen yaz araştırmacılar mikrodalgalar kullanarak Dünya’ya güç ışınlamayı başarmıştı, yani bunun da önü açılmış durumda.

Ancak bu tür teknolojiler hem uzun vade gerektirdiği hem de şu anda aşırı pahalı olduğu, ayrıca hepsi de deney aşamasında bulunduğu için iklim değişikliğine bir çare olarak görülmemeli. Halihazırda içinde bulunduğumuz iklim yıkımının önüne geçmek için önce ve acilen yapılması gereken ilk iş olarak, dünyanın önde gelen bütün iklim bilimciler buna neden olan fosil yakıtların kullanılmasının bırakılması gerektiğini söylüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.