Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye ‘kayıplar’ uyarısı

Zorla kaybedilme iddialarının soruşturulmasının devletin yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'den son aylarda kaybedilen kişilerle ilgili açıklama talebinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki kaçırılma ya da zorla kaybedilmeyle anılan kayıp vakalarına ilişkin Türk makamlarından açıklama talebinde bulundu.

Örgüt yetkilisi Milena Büyüm, Alman haber ajansı dpa’ya ‘zorla kaybedilme’ iddialarının soruşturulmasının devletin bir yükümlülüğü olduğunu hatırlattı.

‘Tüm Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’de Türkiye’nin imzası olmasa dahi, bu eylemin uluslararası hukuka göre suç sayıldığını hatırlatan Büyüm, kayıp kişilerin araştırılmasının Türk hükümetinin bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü en son, 29 Aralık 2020’den beri kayıp olan eski başbakanlık hukuk müşaviri Hüseyin Galip Küçüközyiğit‘in bulunması için Ankara Başsavcılığı’na ‘Acil Eylem Çağrısı‘nda bulunmuştu. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan hukukçu Küçüközyiğit, son olarak 29 Aralık tarihinde Ankara Maltepe‘deki ofisine gitmiş ve ofisinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

Hukukçu Hüseyin Galip Küçüközyiğit, 29 Aralık’tan bu yana kayıp. 

Geçen hafta sosyal medyadaki bir canlı yayında konuyu gündeme taşıyan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kayıp vakalarını şöyle sıralamıştı: Gülistan Doku 400 gündür, Yusuf Bilge Tunç 544 gündür, Şırnak’ta Keldani halkından Hürmüz Diril 394 gündür, Miraç Çiçek 191 gündür, Galip Küçüközyiğit 20 Aralık’tan bu yana kayıp.

Birleşmiş Milletler’e göre “zorla kaybedilme”; kişilerin, devlete çalışan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişi veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; sonrasında özgürlükten yoksun bırakmayı inkar etme veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizleme ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması olarak tanımlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shanshan tayfunu Japonya’yı vurdu: Milyonlarca kişiye tahliye çağrısı

On yıllardır görülen en büyük tayfunun vurduğu Japonya'nın güneybatısında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın Japon yaralandı. Yüz binlerce kişi elektriksiz. 

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

Bu video erkeklere özel [1]: Neden medya erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik halleri, cinsiyet üzerinden ilerletilmeye çalışılan ve eşit olmayan bu düzen üzerine bir video serisi hazırlayarak erkeklere çağrıda bulundu: 'Gelin erkekliği konuşalım ve birlikte düşünelim!'

EN ÇOK OKUNANLAR