Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki kaçırılma ya da zorla kaybedilmeyle anılan kayıp vakalarına ilişkin Türk makamlarından açıklama talebinde bulundu.
Örgüt yetkilisi Milena Büyüm, Alman haber ajansı dpa’ya ‘zorla kaybedilme’ iddialarının soruşturulmasının devletin bir yükümlülüğü olduğunu hatırlattı.
‘Tüm Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme’de Türkiye’nin imzası olmasa dahi, bu eylemin uluslararası hukuka göre suç sayıldığını hatırlatan Büyüm, kayıp kişilerin araştırılmasının Türk hükümetinin bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Uluslararası Af Örgütü en son, 29 Aralık 2020’den beri kayıp olan eski başbakanlık hukuk müşaviri Hüseyin Galip Küçüközyiğit‘in bulunması için Ankara Başsavcılığı’na ‘Acil Eylem Çağrısı‘nda bulunmuştu. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan hukukçu Küçüközyiğit, son olarak 29 Aralık tarihinde Ankara Maltepe‘deki ofisine gitmiş ve ofisinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı.
Geçen hafta sosyal medyadaki bir canlı yayında konuyu gündeme taşıyan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kayıp vakalarını şöyle sıralamıştı: Gülistan Doku 400 gündür, Yusuf Bilge Tunç 544 gündür, Şırnak’ta Keldani halkından Hürmüz Diril 394 gündür, Miraç Çiçek 191 gündür, Galip Küçüközyiğit 20 Aralık’tan bu yana kayıp.
Birleşmiş Milletler’e göre “zorla kaybedilme”; kişilerin, devlete çalışan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişi veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; sonrasında özgürlükten yoksun bırakmayı inkar etme veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizleme ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması olarak tanımlanıyor.