EmekManşet

Taksim taştı

0

İşçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs, İstanbul Taksim Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Yüzbinlerce işçi ve emekçinin katıldığı 2011 1 Mayıs’ında “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” vurgusu taşınan farklı dillerde dövizler ön plana çıktı. İlk defa 1 Mayıs kürsüsünden ortak metin Kürtçeye çevrildi.

2011 yılı 1 Mayıs’ı için İstanbul’da sendika konfederasyonları, siyasi partiler ve kitle örgütleri dört koldan Taksim Meydanına girdi. Türk-İş Dolmabahçe’den, DİSK Şişli’den, KESK Şişhane’den, Hak-İş ise Mete Caddesinden Taksim Meydanına yürüdü. Konfederasyonlar kortejlerinin en önüne “Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük için yaşasın 1Mayıs” pankartı açtı.

Hak-İş’in meydana erken girmesi nedeniyle Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar da kortejin yarısını Dolmabahçe’de bırakıp kürsünün önünde yer kapmak için meydana girdi. İşçilerin bir kısmı alana girmişken üyelerinin tamamı gelemeyen sendikalar yürümeyerek bu durumu protesto etti.

Hava-İş Sendikasında örgütlenme çalışmalarını sürdüren Sabiha Gökçen Hava Limanı işçileri talepleriyle alandaydı.

CASPER İŞÇİLERİ ALANDA

Şişli yürüyüş kolunda ise DİSK’e bağlı sendikalar özellikle “taşeron” çalışma sistemine tepkiler ön plana çıktı. Şişli kolundan Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için işten atılan Casper ve Masdaf işçileri taşıdıkları pankartlarla haklarına saygı gösterilmesini istedi.

Şişhane kolunda KESK ile birlikte yürüyen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunu oluşturan 19 siyasi örgütün kitlesel katılımı dikkat çekti.

Mete caddesinden gelen Hak-İş’te ise çalışma güvenliği ve insanca yaşam, sivil anayasa ve parasız anadilde eğitim talepleri öne çıktı. Yürüyüş kollarının dört dilde yazılan 1 Mayıs pankartları dikkat çekti.

DOLMABAHÇE BÖLÜNDÜ

Türk-İş’e bağlı sendikalar kendi taleplerini pankartlara ve sloganlarına yansıttı. Yol-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş ve Deri-İş katılımları ile dikkat çekerken, Teksif, Hava-İş örgütlenme özgürlüğü önündeki engellere dikkat çekti. Haber-İş ise esnek, kuralsız çalışmanın son bulmasını isteyen taleplerini alana yansıttı.

Tez Koop-İş kortejindeki “Çılgın projelerden önce insanca çalışma koşulları, ücret ve iş güvencesi istiyoruz” parkartı ile Başbakanın kanal projesine göndermede bulundu.

Türk-İş kortejinin ön kısmının hızla alana girmesine tepki gösteren bazı şubeler yaklaşık yarım saat sonra hareket etti. Bazı şube başkanları “Haftalardır 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz, 5 dakikada oldu bittiye getiriyorlar” diye tepki gösterdi.

Yol-İş’in özelleştirmelere, esnek ve güvencesiz çalışmaya dikkat çeken pankartlarının yanı sıra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın fotoğrafları bulunan ve “devrim şehitleri ölümsüzdür” pankartı da vardı.

Dolmabahçe yürüyüş kolunun en kitlesel kortejini TKP oluştururken, CHP, DSP, İP, İşçi Kardeşliği Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Has Parti de mitinge katıldı.

HAK-İŞ KOLUNDA BİN KİŞİ

Mete Caddesinden toplanan Hak-İş kortejinde Çelik-İş, Hizmet-İş, Demir-İş sendikaları vardı. Çelik-İş ve Hizmet-İş’in İstanbul şubelerinin yanı sıra Gebze şubeleri de İstanbul’daki kutlamalara katıldı. Hak-İş kortejinde Kardemir Karabüksporun amatör futbol takımı da mitinge katıldı.

Hak-İş’in arkasında yürüyen Memur-Sen ise temsili düzeyde mitinge katıldı.

ŞİŞHANE’DE DÖRT DİLDE 1 MAYIS

KESK ile Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nu oluşturan 19 siyasi parti, Yeşiller Partisi ve diğer örgütler Taksim Meydanı’na Şişhane kolundan girdi. Sabah saat 09.00’da Unkapanı Köprüsu çıkışı ve Tepebaşı’nda toplanmaya başlayan sendikalar ve siyasi partiler Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça pankart ve dövizleriyle dikkat çekti. “Emek, barış, demokrasi ve özgürlük için 1 Mayıs’a” ana pankartı arkasında toplanan emekçiler, davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekti, “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganları attı.

KESK kortejinden Eğitim Sen’li eğitim emekçileri renkli kortejleri ve  kitlesel katılımları ile dikkat çekti. Eğitim emekçileri, “Parasız şifresiz anadilde eğitim”, “Şirketleşmeye, baskılara, kadrolaşmaya hayır! Parasız özgür, demokratik üniversite” pankartları taşıdı.

SES Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça “Güvenli iş Güvenli Gelecek” pankartıyla yürürken, BES “Zamma zulme karşı ayağa kalk” ve “İnsanca yaşam ve iş güvencesi istiyoruz” pankartlarıyla 1 Mayıs alanında yerlerini aldı.

Kültür Sanat-Sen üyesi sanatçıların akordeon ve saksafonları ile çaldıkları marşlar ve mim sanatçısı gençler yürüyüşe renk katarken, fotoğraf sanatçıları ise bir yandan yürüyüşü görüntülerinden giydikleri “Ahmet Şık’a özgürlük” tişörtleriyle dikkat çekti.

Şişhane kolunda yürüyen Gazi Cem Evi üyeleri de “Eşit yurttaşlık hakkı, din ve inanç özgürlüğü istiyoruz” pankartı taşıdılar.

YEŞiLLER DE ŞİŞHANE’DE

Bu seneki 1 Mayıs kutlamalarında Yeşiller Partisi Şişhane’den yürüyen gruplar arasındaydı. Emek Özgürlük ve Demokrasi blokunun bileşenleriyle birlikte yürüyen Yeşiller yine her zamanki gibi yürüyüşün en şenlikli gruplarından biriydi. ” Doğanın ve İnsanın Sömürüsüne Hayır ” pankartının arkasında yürüyen Yeşiller attıkları barış yanlısı sloganlar ve hep beraber söyledikleri şarkılarla girdikleri Taksim meydanına farklı bir renk kattılar .

 

ŞİŞLİ’DE RENKLİ KORTEJ

Şişli güzergahından Taksim Meydanı’na yürüyen işçi ve emekçiler sabahın erken saatlerinde Şişli Camisi ve Mecidiyeköy meydanı çevresinde toplandı. “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Taşerona hayır”, “Sendikasızlaştırmaya hayır”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarının atıldığı yürüyüş kolu renkli görüntülere sahne oldu.

Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş kolunun önünde sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri yer aldı. Kortejin önünde açılan DİSK’in “Emek, barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs” ve pankartının arkasında konfederasyona bağlı sendikalar yer aldı. Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Dev-Sağlık-İş sendikalarının kitlesel katılımları dikkat çekti. İşten atılan Mas-Daf, Casper işçilerin kendi pankartları arkasında yürüdü. DİSK’in bölge düzeyinde çağrı yaptığı eyleme birçok işyeri de kendi talepleri ile katıldı.

TMMOB ve birliğe bağlı mimar ve mühendis odaları eyleme çoşku kattı. Odaların açtığı “Korku imparatorluğunu yıkacağız” pankartı dikkat çekti. “İşçiye selam oyuna devam” sloganıyla yürüyen Oyuncular Sendikası, OZAN-DER, Belgesel Sinemacılar Birliği, Sine-Sen  Beyoğlu Sineması, pankartlarının arkasında yürüyen sanatçıların katılımları ve çoşkuları 1 Mayıs’a renklendirdi. Ayazma mağdurları ise “TOKİ ve Küçükçekmece Belediyesi sözünü tut” pankartı arkasında yürüdü. ÖDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Partizan, ESP, Halk Cephesi, SODAP, Karadeniz Gençliği, Bilişim Emekçileri, Beşiktaş Çarşı grubu gibi çok sayıda kesim de kortej de yer aldı.

(Yeşil Gazete, Evrensel, Birgün)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.