Köşe Yazıları

Taksim hiç bu kadar yaya olmamıştı!

0
Yard. Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı
Bilmem farkında mısınız, Taksim Meydanı ve cevresi bugüne kadar hiç olmadığı kadar yayalaşmış durumda.

Yard. Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı

İnsanlar gruplar halinde, çoluğu çocuğuyla hiç olmadığı kadar özgürce dolaşıyor meydanda. Birkaç barikatın kısıtladığı trafik sayesinde meydan rahatlarken, işi gücü olanların hayatı normal biçimde devam edebildi, meydan ve İstiklal’deki mağazalar ise hiç olmadığı kadar iş yaptı.

Yani ekonomimiz de olumlu etkilendi bu durumdan.

Şimdi sorulması gereken soru şu: trafiği kısıtlayarak meydanı yayalaştırmayı neredeyse maliyetsiz gerçekleştirmek mümkünken hükümet neden milyarlaca lirayı toprak altına gömüyor, tüneller, yarıklar açarak bunu başarabileceğini nasıl düşünüyor? Bunun basit bir cevabı var hepimizin bildiği, ancak onu tartışmayı sonraya bırakalım.

 

Son bir haftadır yaşananlar gösterdi ki halk parkına ve meydanına sahip çıkmıştır. Gezi Parkı ve Taksim Meydanı halkındır. Polisin ve trafiğin çekilmesiyle beraber park ve meydan hiç olmadığı kadar kalabalık, neşeli ve güvenli. Park ve meydan dönüşmüştür ve bunu bu halk başarmıştır. Başka bir plana ihtiyacımız yok! Hele hele, küçük çıkarları uğruna toplumun genelinin ihtiyaçlarını hiçe sayan akademisyenlerin hazırladıkları raporların temelinde hazırlanan planları oylayan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin planlarına hiç değil!

 

Toz duman ve gaz dağılırken sormamız gereken soruların sayısı da artıyor. Akademi içinden yetkili kurullarda yeralan kişilerin sorumluluğunu ne yapacağız? Belediye meclislerinde halkın refahını artıracak düzenlemeler yerine imar planlarını sermaye lehine değiştirmekte en ufak bir beis görmeyen üyeleri ne yapacağız?

Varolan kurumsal yapı kentin sorunlarını çözemiyor, daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Bu yapı değişmeli. Yeni bir aktör çıkmıştır ve son bir haftadır şaşkınlıkla gördüğümüz biçimde rüşdünü gayet güzel ispat etmiştir. Bu, Taksim Platformu etrafında örgütlenmiş halkın kendisidir. Ve bu yapıyı tanımlayan sıfatlar dayanışmadır, demokrasidir.

Yayalaştırma altında parkı ve meydanı halktan kaçırmaya çalışanların bir niyeti de kitlesel gösterileri taksim den uzaklaştırmaktı. 1 mayıs tartışmalarında bize söylenen bu oldu. Yarıklarla, tünellerle oluşturulacak meydan gösterilere uygun olamayacak dendi, başka adresler gösterildi. Bu plan devam edebilir mi? Taksim hiç olmadığı kadar yayalaşmışken, ve bunu bu kadar ucuza başarmışken, ve bunlar olurken gündelik hayatta en ufak bir aksama yaşanmamışken, esnafın işleri azalmayıp artarken, Taksim Meydanı yarıklarla tünellerle halka kapatılabilir mi? Bence hayır.

Taksim Yayalaştırma Projesi revize edilmeli, tüneller ve yarıklar kapatılmalı, varolan yollar daraltılarak meydan ve çevresindeki trafik en aza indirilmelidir. Taksim meydanı halkındır, halka kapatılamaz!

 

Ahmet Atıl Aşıcı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Myk üyesi

 

You may also like

Comments

Comments are closed.