İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşetTürkiye

1 Mayıs’ta Taksim için vali ‘olmaz’ dedi, örgütler ısrarlı: Yasaklar hukuksuz

0
1 Mayıs

İstanbul‘da 1 Mayıs kutlamalarını yasaklayan Valilik kararının ardından sendikalar ve sivil toplum örgütleri, Taksim Meydanı’nda hukuka uygun şekilde buluşma ve kutlama hakkını savunmaya devam ediyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Anayasa Mahkemesi‘nin kararını hatırlatarak, Taksim Meydanı’nda kutlama yapma çağrısını sürdürdü. Anayasa Mahkemesi’nin kararında, Taksim Meydanı’nın işçi ve sendika kültürünün bir parçası olduğu ve emekçilerin 1 Mayıs’ta orada bulunma hakkının bulunduğu belirtilmişti.

Ancak İstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan’da yaptığı açıklamayla, Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacağını duyurdu. İstanbul Valiliği, kutlamaların Taksim dışında başka bir yerde yapılması gerektiğini ifade etti​.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve diğer örgüt temsilcileri, emekçilerin Taksim Meydanı’nda olma haklarının Anayasa ve uluslararası mahkeme kararlarıyla koruma altında olduğunu ve bu haklarının kullanılacağını belirtti.

Yargı kararı ‘ortak hafıza’ değerini onaylamıştı

Anayasa Mahkemesi’nin geçmişteki kararlarında, Taksim Meydanı’nın sadece fiziksel bir alan olmanın ötesinde, emekçiler için simgesel ve tarihi bir öneme sahip olduğu ve bu mekanın işçi ve emekçiler için ‘ortak hafıza’ niteliği taşıdığına dikkat çekilmişti.

Kutlamaların yapılacağı yer ve koşulların, hafta içerisinde netleşmesi bekleniyor. Bu süreçte, DİSK ve diğer emek örgütleri, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olma çağrısını sürdürüyor ve kutlamaların yasaklanmasını ‘hukuksuz’ olarak nitelendiriyor.

‘Valilik hukuku yok sayıyor’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Taksim meydanının 1 Mayıs alanı olduğunu belirterek yasağın kaldırılmasını talep etti. Emek ve meslek örgütlerinin bu yıl Taksim meydanına çağrı yaptığını belirten İHD, “Ancak Valilik bir kez daha Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İLO Sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayarak yasak kararı verdi” dedi.

İHD, yetkililere hukuka uygun davranmaya, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirerek yasağı kaldırmaya ve Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamalarına açmaya çağırdı.

Sendikalar köprülere pankart astı: 1 Mayıs’ta herkes Taksim’e
Gözaltılardan halaylara Türkiye’nin 1 Mayıs’ı

Bakan Yerlikaya’dan ‘1 Mayıs’ta Taksim uygun değildir’ hükmü

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs için Taksim Meydanı’nın kutlamalara uygun olmadığını açıklayarak, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Taksim’de kutlama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da bugün (29 Nisan’da) yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı ve çevresinin toplantı ve yürüyüşler için ‘fiziksel yapısı ve güvenlik zorlukları nedeniyle’ uygun olmadığını söyledi.

1 Mayıs

Yerlikaya, İstanbul Valiliği’ne başvuran konfederasyon ve temsilcilerin Taksim anıtına çelenk bırakabileceklerini belirtirken, İstanbul dışındaki 55 ilde 103 ayrı etkinlik için izin verildiğini vurguladı. Ancak, Taksim Meydanı’nın kutlamalar için uygun olmadığını ve güvenlik ile kamu düzenini koruma önceliğini dile getirdi ve her yıl Ocak ayında belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüşleri için uygun yer ve güzergahların bu yıl da İstanbul genelinde ilan edildiğini, ancak Taksim Meydanı’nın bu kapsam dışında olduğunu belirtti.

Ayrıca, Yerlikaya, Taksim Meydanı’nın yoğun araç ve yaya trafiği nedeniyle toplantı ve yürüyüşler için “fiziksel olarak” uygun olmadığını, bu durumun “güvenlik” tedbirlerinin alınmasını zorlaştıracağını ve “kişisel haklar ile özgürlükler için” ciddi riskler barındırdığını ifade etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.