Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Sunak, iklim aktivistlerine ‘savaş açtı’: Sert cezalar tamamen haklı

0

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, iklim aktivistlerinin protesto eylemlerine verilen sert cezalar nedeniyle Birleşmiş Milletler‘in eleştirilerine yanıt verdi; bunun “tamamen doğru bir yaklaşım” olduğunu söyledi.

İki Just Stop Oil eylemcisi, Ekim 2022’de Darfort-Kent‘teki Queen Elizabeth II Köprüsü‘nü destekleyen kablolara tırmanmış; polisin geçisı üzerine 40 saat boyunca trafikte kilitlenme yaşanmıştı. Eylemi ardından aktivistler bu yılın başlarında yargılandı ve 34 yaşındaki Marcus Decker, kamuyu rahatsız etmekten iki yıl yedi ay, 40 yaşındaki Morgan Trowland ise üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Birleşik Krallık’ta yeni ‘protesto karşıtı yasaları’ yürürlükte: İklim aktivistleri 10 dakikada tutuklandı
İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

BM’nin iklim değişikliği ve insan hakları özel raportörü Ian Fry da  geçen ağustos ayında hükümete bir mektup göndererek aktivistlere yönelik uzun hapis cezalarının ülkedeki özgürlükleri kısıtlayabileceği uyarısında bulunmuştu. Özel raportör, Ekim 2022’de Dartford, Kent’te bir asma köprüye tırmanan Just Stop Oil aktivistlerine verilen cezalarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Mektupta, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi gibi “uluslararası normlarla uyumlu” olup olmadığı sorgulandı.

Just Stop Oil aktivistlerine verilen hapis cezaları uluslararası hukuku ihlal ediyor mu?

Fry, Decker ve Trowland’ın cezalarının “geçmişte bu tür suçlar için verilen cezalardan çok daha ağır” olduğunu da belirtti: “Cezaların ağırlığının sivil toplum ve aktivistlerin çalışmaları üzerinde yaratabileceği potansiyel sürekli etki konusunda ciddi endişelerim var ve üçlü gezegen krizi ve özellikle iklim değişikliğinin insan hakları ve gelecek nesiller üzerindeki etkileri hakkındaki endişelerimi dile getiriyorum”

Fry ayrıca, Temmuz ayında yürürlüğe giren ve yıkıcı protestoları önlemeyi amaçlayan önlemleri içeren Birleşik Krallık’ın yeni Kamu Düzeni Yasası’nın “barışçıl toplanma özgürlüğü hakkına doğrudan bir saldırı gibi göründüğünü” kaydetti.

İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi
İklim aktivistlerinden Sefiller Müzikali’nde eylem
İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu
Just Stop Oil aktivistleri Londra’daki Onur Yürüyüşü’nü Coca Cola sponsorluğu nedeniyle protesto etti

Sunak: Halkın beklediği şeyi yaptık

Başbakan Sunak ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı kısa açıklamada, “büyük kargaşaya neden olduğunu” iddia ettiği protestoculara sert cezalar vermenin “tamamen doğru” olduğunu söyleyerek hükümetin yaklaşımını savundu.

“Yasayı çiğneyenlerin bunun tüm gücünü hissetmesi gerekiyor” diyen Sunak, “Çalışkan çoğunluk için sefalet yaratmayı amaçlayan bencil protestocuların sert cezalarla karşı karşıya kalması tamamen doğru. “Halkın beklediği şey bu ve biz de bunu yerine getirdik” dedi.

İki Just Stop Oil aktivisti, temmuz ayında yargıçların “vicdani gerekçelerle sivil itaatsizliğin uzun ve onurlu geleneğini” kabul ettiği temyiz duruşmasını kaybetmişti.  Davanın baş yargıcı Lady Carr da  cezaların “aşırı olmadığını”,  bu cezaların başkalarını bu tür suçlardan caydırmak şeklindeki “meşru” amacı karşıladığını söylemişti.

Aktivistlerin Yüksek Mahkeme‘de itiraz etmelerine de izin verilmedi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.