İklim Kriziİnsan HaklarıManşet

Birleşik Krallık’ta yeni ‘protesto karşıtı yasaları’ yürürlükte: İklim aktivistleri 10 dakikada tutuklandı

0
Fotoğraf: Kin Cheung / AP

İngiltere‘nin başkenti Londra‘da 60’tan fazla iklim aktivisti Birleşik Krallık’ın yeni “baskıcı” protesto karşıtı yasaları kapsamında tutuklandı.

Just Stop Oil (Petrolü Durdurun) aktivistleri dün (30 Ekim) sabah yeni petrol ve gaz ruhsatlarına son verilmesi talebiyle Parlamento Meydanı çevresinde bir “yavaş yürüyüş” gerçekleştirmeye başladı.

Londra polis teşkilatından ekipler 10 dakika içinde olay yerine gelerek eylemcilerin yolunu kesti ve aktivistleri yoldan çekilmeye zorladı. Eylemcilerin yoldan çekilmemesi üzerine, polis güçlerinin protestocuların üzerine diz çöktüğü ve onları kelepçeleyerek kamyonetlere taşıdığı görüldü.

Böylelikle Metropol polisi 2023 Kamu Düzeni Yasası‘nın “İngiltere ve Galler‘deki herhangi bir önemli ulusal altyapının kullanımına veya işleyişine müdahale eden” tüm faaliyetleri yasaklayan 7’inci maddesi uyarınca ilk kez tutuklama yapmış oldu.

euronews‘ün aktardığına göre bu yasa, Avrupa‘da doğrudan iklim eylemi protestolarını hedef alan daha geniş çaplı baskının bir parçası. Fransa ve Almanya yakın zamanda bazı gösterilere karşı terörle mücadele yaklaşımı benimsedi ve gözetim ve gözaltı yasalarını sertleştirdi. Öyle ki, Letzte Generation (Son Nesil) aktivistlerinin evlerine şafak baskınları dahi düzenlendi.

Fotoğraf: Kin Cheung / AP

‣ İklim aktivistlerinden Londra sokaklarında ‘yavaş yürüyüş’ eylemi

‘Gerçek suçlular yargılanana dek her gün tutuklanmaya hazırız’

Just Stop Oil kampanyacıları yeni petrol ve gaz ruhsatlarını durdurma hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Aktivist grubunun sözcüsü, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Destekçilerimiz, polis gerçek suçluları, yani yüz milyonlarca insanı öldüreceğini bildikleri halde yeni petrol ve gaz çıkarılmasını kolaylaştıran kişileri yargılamak için harekete geçene kadar bugün olduğu gibi her gün tutuklanmak üzere yavaş yürüyüş gerçekleştirmeye hazır.”

‣ İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu

Kamu Düzeni Yasası’nda iklim protestolarına izin veriliyor mu?

Hükümet, İngiltere’nin yeni Kamu Düzeni Yasası’nın Just Stop Oil, Insulate Britain ve diğer iklim aktivisti grupları düşünülerek tasarlandığını açıkça belirtti.

Bu yasa, protestoların polis tarafından denetlenmesini düzenleyen eski bir Kamu Düzeni Yasası (halen yürürlükte) üzerine inşa edildi. Daha önce polis bu yasada yer alan yetkileri yürüyüşlere koşullar koymak için kullanıyordu. Dolayısıyla, sık sık yolları kapatan bir grubu durdurmak için yeni yasadaki ‘ulusal altyapı’ hükmünü temel almak, polislikte önemli bir tırmanış anlamına geliyor.

Birleşik Krallık’taki protestolarda görev alan polisleri gözlemleyen Netpol, sosyal medya platformu X‘te yaptığı bir paylaşımda şunları söyledi:

Önceden izin almadan kamuya açık otoyollarda protesto yapmaya karar verirseniz, polis sizi ‘önemli ulusal altyapıya’ müdahale etmekten tutuklayabilir. Her zaman değil ama ‘ağırlaştırılmış eylemci’ olarak görülen bir grubun parçasıysanız bu daha olasıdır. Bu, bir protestonun derhal son bulmasına yol açacak ve katılan herkesi suçlu duruma düşürecektir. Bu yeni suçları bu kadar baskıcı kılan da budur.”

Hükümet yeni önlemlerin protestoları yasaklamayacağını, ancak “sadece küçük bir azınlığın halkın günlük yaşamında ciddi aksamalara neden olmasını engelleyeceğini” söylüyor.

Ancak insan hakları grupları, hükümetin “ciddi aksama” tanımının protesto hakkını baltaladığını belirtiyor. Liberty adlı yardım kuruluşunun politika ve kampanyalar sorumlusu Jun Pang‘a göre bu hak “devletin bir lütfu değil, temel bir hak.”

Yeni yasa, iki ya da daha fazla kişi için “ciddi bir aksaklığa neden olunmasını” veya kamuya açık yerlerdeki organizasyonları yasaklıyor.

Yolları, havaalanlarını, petrol ve gaz sahalarını ve diğer ‘kilit ulusal altyapıyı’ bloke eden protestocular 12 ay hapse mahkum edilme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Yeni yetkiler, insanların kendilerini diğer protestoculara, nesnelere, yollara veya binalara yapıştırdıkları yaygın ve tarihi bir protesto taktiği olan ‘kilitlenmeyi’ de yasaklıyor.

‣ İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı

‘Barışçıl protestocular kaldırımlarda sürüklendi’

Just Stop Oil tarafından yapılan açıklamada polisin Parlamento yakınlarındaki protestoya ne kadar hızlı müdahale ettiği anlatıldı.

Grup, 65 aktivistin saat 10.00’da Parlamento Meydanı’nı çevreleyen yolda yürümeye başladığını söyledi.

Yalnızca 10 dakika sonra çok sayıda Metropol polisinin gelerek aktivistlere müdahale etmeye başladığını aktaran grup, şunları kaydetti:

Polis derhal tutuklamalara başladı ve saat 10.37’ye kadar 65 kişiyi tutukladı. Polis memurları barışçıl Just Stop Oil destekçilerini kaldırımlarda sürükledi, gözaltına almak için diz çöktürdü ve üzerlerine oturdu.”

Daha önce polis, Just Stop Oil’in genellikle trafiği tamamen durma noktasına getirmeyen küçük gruplar halinde gerçekleştirdiği yavaş yürüyüş taktiğiyle mücadele etmekte zorlanmıştı. Polis memurları, eylemcilerin barışçıl ve siyasi ifade ve yürüyüş hakkı ile meydana gelen aksaklık arasındaki dengeyi gözetmek zorunda olsa da bunun yerine Just Stop Oil’in kaldırımda protesto yapmasını gerektiren emirleri uygulama eğilimindeydiler ve bu da genellikle bir saat içinde uygulanıyordu.

Metropol polis teşkilatı, memurlarının protesto ihbarını aldıktan sonra dört dakika içinde olay yerine ulaştıklarını ve tutuklamalara başladıklarını söyledi. İngiliz gazetesi The Guardian‘ın haberine göre, X’te yayın yapan bir polis, 61 kişinin tutuklandığını ve bu kişilerin tamamının pazartesi öğleden sonra hâlâ gözaltında olduğunu söyledi.

Teşkilat, “Önümüzdeki haftalarda başka protestoların da olmasını bekliyoruz” diye ekledi.

‣ Just Stop Oil aktivistleri, fosil yakıt lobicilerinin merkezi olan binaya boya püskürttü
‣ İspanya’da iklim aktivistlerinden meclise kırmızı boyalı mesaj: Elinizi kana bulamayın
‣ İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.