İklim KriziManşetSpor

İngiltere’de Just Stop Oil aktivistlerinden ragbi sahasında fosil yakıt protestosu

0

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizine dikkat çekmeye yönelik gösteriler yapan Just Stop Oil (Petrolü Durdurun) grubuna bağlı iki aktivist, cumartesi günü İngiltere Ragbi Premier Ligi‘nin Twickenham‘da oynanan final maçında sahaya girerek kısa süreli bir eylem gerçekleştirdi.

Just Stop Oil tişörtleri giyen protestocular, Saracens ve Sale maçı sırasında seyirci tribünlerinden sahaya koşarak girdi.

Orta saha çizgisine ulaşan göstericiler, turuncu bir toz salarak maçta yaklaşık iki dakikalık bir aksamaya yol açtı.

Protestocuların sahadan çıkarılarak gözaltına alınmasının ardından maç devam etti.

Sale oyuncuları Jono Ross ve İngiltere Milli Takımı‘nda da yer alan Tom Curry, protestocuları çıkaran görevlilere yardım etti.

‣ İspanya’da iklim aktivistlerinden meclise kırmızı boyalı mesaj: Elinizi kana bulamayın

‘Fosil yakıt projelerinin durdurulmasını talep ediyorlar’

Just Stop Oil tarafından yapılan açıklamada, “Just Stop Oil’ın iki destekçisi Gallagher Premier Ligi‘nin final maçını kesintiye uğrattı. Birleşik Krallık’taki petrol, doğalgaz ve kömür projelerine verilecek yeni ruhsatların durdurulmasını talep ediyorlar” ifadeleri yer aldı.

Eylemi gerçekleştiren aktivistlerden Bristol‘de yaşayan 37 yaşındaki pratisyen hekim Dr. Patrick Hart, şunları kaydetti:

“Bunu, bir doktor olarak görevim olduğu için yapıyorum. İklim kriz, insanlığın tarih boyunca karşı karşıya kaldığı en büyük sağlık krizi. Şu anda insanlar ölüyor ve yeni petrol, gaz ve kömürleri durdurmadığımız takdirde her gün daha fazlası ölmeye devam edecek.

Tıpkı tütün şirketlerinin bize sigaranın zararsız olduğunu söyleyerek yalan söyledikleri gibi, fosil yakıt şirketlerinin tamamı ve yozlaşmış politikacılar da bizlere yalan söylüyor. Bizi öldürdüklerini bile bile fosil yakıtlara bağımlılığımızı devam ettiriyorlar. Toplu katliamdan paçayı sıyırmalarına müsaade etmeye hazır değilim. Bizler sıradan insanlarız. Bizler hasta olduğunuzda sizlere bakan doktorlar ve hemşireleriz. Herkesi gelip sokaklarda bize katılmaya ve tarihin doğru tarafında olmaya çağırıyorum.”

Hart’la birlikte eylemi gerçekleştiren diğer aktivist Essex‘te inşaat işçiliği yapan 40 yaşındaki Sam Johnson, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün eyleme geçtim zira vaktimiz tükendi. Bununla şimdi baş etmek zorundayız. Fosil yakıtları yakmaya devam ettiğimiz sürece neler olacağı daha ben doğmadan önce biliniyordu ve şimdi felaketin gerçekleştiğine gerçek zamanlı olarak tanık oluyoruz. Bütün dünya biliyor ki 2023’te yeni fosil yakıt projelerinin ruhsatlandırılması milyonlarca insanın ölümüne yol açacak.

İnsanlığın şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı en önemli yol ayrımındayız ve şimdi harekete geçmezsek şimdiye dek sevdiğimiz her şeyimizi kaybedeceğiz.

Yedi yaşında çok sevdiğim bir yeğenim var ve nefes aldığım sürece onun geleceğini korumak için mücadele edeceğim.”

‣ İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

Bu eylemler ne anlama geliyor?

Just Stop Oil’ın imzası niteliğindeki turuncu rengi, grubun boya ve gaz içeren protesto eylemlerinde sıkça kullanılıyor.

Bu eylemlerde gazlar, iklim krizine neden olan fosil yakıt emisyonlarını sembolize ederken, sıvı boyalar daha çok petrol ile bağlaştırılıyor.

Aktivist grupları; sanat müzeleri, spor müsabakaları, konserler gibi etkinliklerde gerçekleştirdikleri sembolik eylemlerle iklim krizi gerçeğini kitlelere hatırlatmayı, farkındalık uyandırmayı, iklim değişikliğinin medyadaki görünürlüğüne katkıda bulunmayı ve böylelikle şirketlerin ve hükümetlerin fosil yakıtlardan çıkışını hızlandıracak etki oluşturmayı hedefliyor.

 İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda

Bu tür eylemlerde sık sık kullanılan boya ve tozlar, genellikle bitkisel bazlı ve sağlığa zarar vermeyen maddelerle yapılıyor. Aktivistler genellikle bu tür boya ve gazların kullanılacağı eylemleri, kalıcı veya zararlı bir etki bırakmayacak şekilde organize ediyor.

İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.