Su kriziyle mücadelede Mavi Topluluklar

Mavi Topluluklar, Kanada’da 2000’lerde başlayan su özelleştirmelerine karşı mücadele etmek için kamu eliyle verilen su hizmetlerini destekleyen ve ambalajlı su endüstrisine karşı çıkan pek çok sivil oluşumla birlikte örülen bir mücadelenin sonucunda ortaya çıktı.

Geçtiğimiz ay dünyanın gündeminde su vardı. Yaşamın kaynağı olan, bedenlerimizin yarısından çoğunu oluşturan ve gün geçtikçe daha da kirlenen, erişilmesi zorlaşan suyu konuştuk. “Kimseyi geride bırakmamak” temasıyla suya erişimin herkesin en temel yaşam hakkı olduğu vurgulandı. Ancak tüm bu vurguya rağmen dünya nüfusunun neredeyse üçte birinin su ve hıfzıssıhha hizmetlerine erişemediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu satırları okuyanlar mutlak bir susuzluk sorunuyla karşı karşıya olmayabilir. Fakat devletlerin iklim değişikliğini hiçe sayan, onunla uyumlu olmayı bırakın ona inat tasarlanmış su ve enerji politikaları sayesinde su krizi er ya da geç hepimizin ve hatta daha doğmamışların sorunu olacak. Ve hiçbir ülke ya da hiçbir insan bu krizden muaf kalamayacak. Şunu bilmeliyiz ki o gün sandığımız kadar uzakta değil.

Peki ne yapmalı? Dünyanın farklı ülkelerinde insanlar neler yapıyor? İşte bu noktada Mavi Topluluklar’dan (Blue Communities) bahsetmek gerek. Mavi Topluluklar, Kanada’da 2000’lerde başlayan su özelleştirmelerine karşı mücadele etmek için kamu eliyle verilen su hizmetlerini destekleyen ve ambalajlı su endüstrisine karşı çıkan pek çok sivil oluşumla birlikte örülen bir mücadelenin sonucunda ortaya çıktı. Mavi Topluluklar suyu mülkiyeti olmayan ancak sorumluluğu herkese ait olan bir ortak varlık olarak tanımlıyor. Su, insan faaliyetlerinin merkezinde olduğuna göre, suyun yönetimi de adil paylaşımcı ve koruma eksenli olmalı. Gelecek nesillerin de sudan faydalanması bu eksenler üzerinde kurulacak bir su yönetimi anlayışına bağlı. Buradan hareketle, belediyelerden kurumlara kadar herhangi bir topluluğun mavi olabilmesi için aşağıdaki üç şartı kabul etmesi gerekiyor:

– Su ve hıfzıssıhha hizmetlerinin insan hakkı olarak tanıması;

– Bu hizmetlerin kamu eliyle yürütülmesi için destek vermesi;

– Kamunun veya kurumun tesislerinde ve etkinliklerde ambalajlı su kullanımına izin vermemesi

Hemen belirtelim Kanada’da başlayan Mavi Topluluklar, yıllar içinde dünyaya yayıldı. Örneğin 2013’te İsviçre’nin başkenti Bern, Avrupa’daki ilk Mavi Topluluk oldu. Paris 2016 yılında, Berlin ise 2018’de bu ünvana sahip oldu. Üstelik Mavi Topluluklar sadece büyük kentlerin belediyelerini kapsamıyor. Mavi Topluluk olma ilkelerini kabul eden üniversiteler ve okullar gibi kurumlar da var. Mesela İsviçre’nin üniversitelerinden St. Gallen ve Bern’in dışında Dünya Kiliseler Konseyi gibi çeşitli dini topluluklar da Mavi Topluluklar arasında. Yani dünya gittikçe mavileşiyor.

Peki, gittikçe betonun grisine, asfaltın siyahına bürünen Türkiye mavileşebilir mi? Bu sorunun muhatabı sadece devlet ya da yerel yönetim otoriteleri değil. Esas muhatap bizleriz. Küçük adımlarla üniversitelerden ya da çalıştığımız kurumlardan mavileşmeye başlayabiliriz. Değişimin öncüleri olmaktan başka çare yok. Toprağa düşen ilk damla gibi yağmuru getirmekten başka bir yok kalmadı artık. Suyun tasarrufunu ve korunmasını; su hizmetlerinde kârın değil hizmetin merkeze alınmasını, ambalajlı suyun değil içilebilir şebeke suyunun teşvik edilmesini hedefleyen her oluşumun birer damlası olmak için kaybedilecek vakit yok artık.  

Akgün İlhan
Akgün İlhanhttps://akgunilhan.blogspot.com
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı’nı 1996’da bitirdi. Önce Hacettepe Üniversitesi Eğitim Programları bölümünde (2002) ve sonra İsveç Enstitüsü bursu ile Lund Üniversitesi Uluslararası Çevre Bilimi (2005) ana bilim dalında yüksek lisanslarını tamamladı. UNESCO Su Bilimleri Bölümü’nde (Paris) tüm dünyada 100’den fazla büyük nehir havzasını kapsayan su yönetimine halk katılımı temalı “Çevre, Yaşam ve Politika için Hidroloji”(HELP) adlı bir projeyi yürüttü. 2005’te Barselona Otonom Üniversitesi (UAB) Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde (ICTA) Politik Ekoloji dalında başladığı doktorasını Katalan Hükümeti bursu ile tamamladı (2010). Aynı dönemde (2005-2008) Avrupa Birliği fonlu Bütünleşik Sürdürülebilirlik Değerlendirme Yöntem ve Araçları (MATISSE) adlı projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. İspanya’da Eco-union adlı STK’da profesyonellere yönelik eğitim programları da veren Akgün (2006-2009), 2012-2018 arasında da Su Hakkı Kampanyası’nda (İstanbul) çalıştı. Çeşitli dergi ve kitaplarda yazıları olan Akgün, ”Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler” (2011) adlı kitabın yazarıdır. Ayrıca Açık Radyo’da önce Su Hakkı’nı (2012-2018) hazırlayıp sunmuştur. 2018 yılından bu yana ise Sudan Gelen adlı programın yapımcısıdır. Akgün ayrıca 2016 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde ”Çevre ve Turizm” ile ”Sosyal ve Çevresel Perspektiflerden Sürdürülebilirlik” adlı lisans dersleri vermektedir. Akgün aynı zamanda 2019-2020 Mercator-İPM Araştırmacısı olarak Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde çalışmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Güzelliğe, iyiliğe açık kalmak için Açık Radyo

Kötülüğün eşiği aşıldı. Elimizdekileri kaybetmememiz ve kötülüğe karşı durabilmemiz için Açık Radyo açık kalmalı. Sesimize ve sözümüze sahip çıkmak için elimizden geleni yapmalı, dayanışmayı büyütmeliyiz.

Açık Radyo’suz olmaz!

'Hüznün fiziği'nin diyalekti açısından bakarsak en derin hüzünler en coşkulu ve en mutlu adımları getirecektir. Tabii yaşama ve mücadeleye olan inancımızı yitirmemişsek...

EN ÇOK OKUNANLAR