Yazarlar

Stadlarda alkol yasağı: Kaç promil bir kişiyi “açıkça” alkol etkisinde bırakır?

0

*Yazarın notu: Yazı Fenerli olduğum için Fenerbahçe odaklı yazılmış olabilir ama Fenerbahçe de dahil olmak üzere herhangi bir takımın taraftar grubunun düşüncesi değildir.  Diğer tüm takımların taraftarlarından “yanlı” yazı için peşinen özür dilerim. Elbet yazıdakilere benzer örnekler diğer takımlar için de bulunabilir, sadece ben o örnekleri bilmiyorum.

Bugün Fener’in maçı var, ama bazı taraftarlar maçı izleyemeyecek.

Bu yazının konusu Fener’in kötü gidişatı, şike, Türk futbolunda ırkçılık, stadlarda “bağzı” siyasi sloganları atma yasağı değil. Her biri ayrı birer yazıda uzun uzun incelenebilir elbet, ama bu yazı taraftarın hayatına ansızın giren stadlara alkollu giriş yasağı üzerine.

İnternette konuyu araştırdığımızda yeni alkol yasası kapsamında spor müsabakaları yapılan stadlarda alkol satılmasının yasaklandığını görüyoruz. Bu o kadar da yeni bir yasak değil zira stadlarda alkol satışı uzun bir süredir yasak. Ama bir zamanlar bu taraftar stadın içinde içki içebiliyordu. 2002’de Saraçoğlu yenilendiğinde içine içki servisinin olduğu lüks bir restoran konulmuş, VIP localara içki dolapları yerleştirilmiş, Efes bir bar bile açmıştı.

Stadlarda alkol yasağı ise Kayseri’de oynanan Süper Kupa maçıyla tekrar hortladı. Bu maç öncesinde tüm taraftarlar alkol taramasından geçirildi. Kadir Has Stadı önünde yapılan alkol kontrolü de 6222 sayılı kanun hükümlerine dayandırıldı. Ancak kanunda bu konuda açık bir hüküm yok. Üstelik uygulama için düzenlenen bir yönetmelik de yok. Yasanın ilgili maddelerinden birinde “Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde olduğu açıkça anlaşılan kişi, spor alanına alınmaz” hükmü yer alıyor. Ancak, bu etkinin nasıl anlaşılacağı konusunda bir belirsizlik söz konusu. O gün alkol taraması sonucu kaç promilin üzerinde çıkan taraftarın maça alınmadığını bilmiyoruz.

Uygulamanın herhangi bir yasaya dayandırılmamasının nedeni herhangi bir hukuki düzenleme olmadan, birilerinin emiri ile şipşak uygulamaya konulmuş olmasındandır. Stadlarda alkol satmak yasak, tamam. Stada alkol etkisi altında olduğu açıkça anlaşılan kişi alınmaz derken sormak gerekir: kime göre, neye göre? Kaç promil bir kişiyi “açıkça” alkol etkisinde bırakır? Herhangi bir düzenleme olmadığına göre bir içki içmiş taraftarın maça girişi görevli polisin vicdanına kalmış gibi görünüyor.

Türkiye’de en çok sevilen spor olan futbol maçları aynı zamanda bir çok kişi için eğlence kaynağı. Her takımın da maç öncesi rituelleri var, sıklıkla bir meyhanede veya barda başlayan. Örneğin zengin Fenerliler maç öncesinde Develi’de buluşur, marşlar eşliğinde rakı-kebap yaparlar. Maç saati yaklaşırken Develi’de ayrılan taraftarlar bir kadeh rakı ile ayrılırlar. Stada doğru yürürken Kazancılar mevkiinde o kadeh bir kere daha doldurulur. Stad çevresindeki tekellerde alınan bira ile cila yapılır.

Peki efendiler bu insanlar aksırana, tıksırana kadar niye içerler?

Çünkü içeride içki yok. Adam dışarıya çıkamıyor, çıksa geri gelemiyor. Hal böyle olunca iki saat boyunca kandaki alkol seviyesini yukarıda tutmak için maç öncesi rakıya abanıyor. Maç izlemek için sarhoş mu olmak gerekir diye soranlarınız olabilir, kendi adıma şu aralar Fener maçı izlemek için baya sarhoş olmak gerektiğini söyleyebilirim. Bunun dışında büyük şehirlerdeki eğlence kültüründe içkinin oldukça fazla yer tuttuğu da yadsınamaz. İstanbulluların Cuma ve Cumartesi geceleri uğrak mekanı Taksim ve Beyoğlu’nun barlar ve meyhanelerle dolu olduğunu unutmamak gerekir. Elli bin kişinin gittiği bir maçta alkol yüzünden olay çıkması ile nüfusu birkaç milyonu bulan İstiklal Caddesi’nde gecenin ilerleyen saatlerinde olay çıkması benzer şekilde olası.

Yanlış anlaşılmasın, ayarsız alkol yüzünden taşkınlığa maruz kalmak içen için de içmeyen içinde sıkıntı, ama yasaklamak bu sorunu çözmüyor, belki de asıl sorunu oluşturuyor. Stadlardaki durum konserlerde de var. Alana girdiğinde içki içemeyeceğini bilen bu sefer kapıda içkiye abanıyor. Belki de normalde içeceğinden daha çok, daha hızlı içiyor. Oysa içerde içki satışı olsa, içeride içki içebileceğini bilen etkinlik öncesi bu kadar içkiye abanmayacak.

Velhasıl kelam, yasaklamak maalesef her zaman en iyi çözüm olmuyor. İnsanların yasaktan kaçmak için aradığı yollar yasaklanacak başka sorunları doğuruyor.

 

 

Özgecan Kara

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.