Köşe Yazıları

Son Olarak: Evet Demek İçin Bir Kaç Neden!

0

Referanduma çok az kaldı ve anketlerin hiçbirinde %2’lik bir fark bile gözükmemekte. Seçim tahminlerine güvenilen bir şirketin yaptığı son üç referandum anketinden 2 kez hayır, 1 kez de evet önde çıkmış durumda. Yani durum çok bıçak sırtı. Böyle olunca da, taraflar sayılarını arttırmak için çeşitli yöntemler deniyorlar. Ortaya evet, hayır ya da boykot dememizi gerektirecek nedenler sunuyorlar. İşte o gerekçelerden, “Evet demek için bir kaç neden”: (Garanti veriyorum, okuduktan sonra Hayır diyemeyeceksiniz!)

* Çanakkale’de anayasa değişiklik paketi rederandumuna ilişkin ‘hayır’ bildirisi dağıtan Halkevciler polis tarafından gözaltına alındı. Polis gözaltına aldığı iki Halkevciye sözlü ve fiziki işkence uyguladı.

Sağlık kontrolüne götürdükleri Halkevcilere yolda da şiddet uygulayan Gelibolu polisi, hastanede de saldırısını sürdürdü. Polis, sağlık personelinin gözleri önünde gözaltındakilere “Dağa çıkın da öldürelim sizi, böyle uğraşmayalım sizinle” dedi. Bu sözlere “AKP’nin anayasasına hayır demek suç mu” karşılığı veren Halkevcilere polisin yanıtı yine saldırı şeklinde oldu.

‘Evet’çi polislerin saldırgan tutumu sağlık kontrolü sonrasında da devam etti. Karakolda çanta araması yapan polis “Yavaş boşalt lan çantayı, belki içinde bomba var, yavaş ol yoksa senin için kötü olur” gibi sözlerle tehditlerini sürdürdü. Polis Halkevcilere “Bundan sonra bildiri dağıtır hayır derseniz sizi mahfederim, 6 tane dosyam var bir tane daha eklenir” dedi. Bu sırada karakola gelen bir diğer polis de “Hayırınızı s…” diyerek gözaltındakilere tekrar saldırdı.

* İstanbul Şişli’deki Perpa Çarşısı önünde ‘Referanduma Hayır’ bildirisi dağıtan ÖDP’lilere saldıran sivil bir polis önce bildiriyi yırttı sonra küfür ederek silahına davrandı.

Bildiri dağıtan 7 kişilik grubun içinde yer alan Sezgin İpek, “Yanımıza birden sivil giyimli iki şahıs belirdi. Biz de önce fark edemediysek de beyaz gömlekli uzun boylu olan yanımıza gelip ‘ Ver bakim’ diye emir vaki bir şekilde bir bildiri istedi. Bildiriye 1 saniye göz gezdirdikten sonra yüzümüze  alaycı bir biçimde bakarak bildiriyi yırttı ve ‘S….. Ecdadınızı’ diyerek ağza alınmayacak küfürler savurmaya başladı. Biz de doğal olarak tepki gösterdik” sözleriyle olayın nasıl başladığını anlattı.

* CHP Kadın Kolları üyeleri, dün Bahçelievler Fatih Caddesi üzerinde broşür dağıttıkları sırada bir kişi tarafından saldırıya uğradıklarını belirterek, şikayetçi oldular. CHP Kadın Kolları üyesi Gülhan Atılır, Eda Özdemir ve Nuray Taşan hemen karakola giderek, şikayetlerini verdikleri Yenibosna’daki 75. Yıl Polis Merkezi’nde sopayla dövüldüklerini ileri sürdüler.

* Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sular altında kalacak ”Alliaoni” antik kenti ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. ”Alliaoni” diye bir yer yoktur, bu tamamen Paşa Ilıcası adıyla bilinen ve zaman içinde tadilatı yapılmış olan bir kaplıcadır” diyen Eroğlu, Tarkan için de “burnunu sokarsa yanlış olur” dedi.

* Antalya’nın Serik İlçesi’ne bağlı Belek Beldesi’nde referandum çalışmaları kapsamında broşür dağıtan İşçi Partililer, 30- 40 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Referandum çalışmaları kapsamında, üzerinde ‘Anayasa değişikliğine hayır’ yazılı broşürler dağıtan İşçi Partisi İl Teşkilatı üyeleri, bugün saat 13.00 sıralarında Belek Beldesi’nde kimliği belirsiz 30- 40 kişinin saldırısına uğradı.

İddiaya göre ellerinde demir, sopa ve kiremit bulunan saldırganlar, aralarında İl Başkanı Bilal Şimşir’in de bulunduğu parti üyelerine saldırdı.

* İETT herhangi bir açıklama yapmadan yüzlerce otobüsü Kazlıçeşme’deki AKP mitingine yönlendirdi. Mitinge gitmeyen İstanbullular ise duraklarda uzun süre otobüs beklemek zorunda kaldı.

Sabah saatlerinde otobüs duraklarına giden vatandaşlar ‘Hareket Saatleri Listesi’ yerine duraklara asılı olarak İETT Genel Müdürlüğü imzalı ve üzerinde “Otobüslerimiz yoktur. Özür dileriz” yazan kağıtları buldu.

Bahçeşehir Boğazköy’deki otobüs duraklarına gelen bir vatandaş, günde 15-20 sefer yapılan bir hatta gün boyu tek sefer yapılacağı yönünde ilan asılı olduğunu bildirdi.

* İnşaat Mühendisleri Odası’nın öğrenci örgütlenmesi Genç-İMO, Foça’da “anayasa referandumunda hayır” yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşün ardından polis 11 öğrenciyi “çevreye rahatsızlık verdikleri” gerekçesiyle gözaltına aldı.

Başbakan Erdoğan’ın anayasa değişiklik paketi referandumu için yaptığı mitinglerde “demokrasi” vurgusu artarken, sokaklarda bunun tam zıttı yaşanıyor, ‘hayır’ çağrısı yapanlar üzerinde iktidar terörü estiriliyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın gençlik örgütlenmesi geçtiğimiz gün İzmir Foça’da “anayasa referandumunda hayır” yürüyüşü gerçekleştirerek basın açıklaması yaptı. Yaz kampı vesilesiyle Foça’da bir araya gelen çok sayıda İMO üyesi öğrencinin gerçekleştirdiği eylem sonrası, polis öğrencilere saldırdı.

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  referandum konusunda fikirlerini açıklamayan TÜSİAD’a yönelik olarak, ‘Bitaraf olan bertaraf olur’ açıklaması yaptı.

* HAK-İş Genel Başkanı Salim Uslu, anayasa değişikliği konusunda görüşlerini açıklamayan TOBB ve TÜSİAD’ın aralarında yer aldığı sivil toplum kuruluşlarına yönelik kullandığı ‘konsomatris’ benzetmesini savunmaya devam ederken, sözlerinin hedefini kendisini sert bir şekilde eleştiren TÜSİAD’a çevirdi.

* Demokrat Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Emrah Toprak ve üyeler, İstanbul Güngören’de “Hayır” broşürleri dağıtırken, bir belediye aracından inen AKP’lilerin, saldırısına uğradı ve dövüldü.

* CHP’nin İstanbul Kağıthane’deki referandum standına gece saat 23.00’te gerçekleştirilen saldırıda 4 kişi yaralandı. Kadın Kolları Başkanı Figen Beyaz’ın durumunun ise ağır olduğu öğrenildi.

Gördüğünüz gibi, demokrasi getireceği, en azından demokrasinin sınırlarını genişleteceği söylenerek savunulan Anayasa değişikliği paketine hayır demenin bir kaç karşılığı. Eh demokrasi düşmanlığının da bu kadarcık bedeli olsun değil mi? Artık siz de başınıza gelebilecekleri bilen insanlar olarak: Hayır der misiniz!

Yeşil Gazete ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

You may also like

Comments

Comments are closed.