İklim KriziManşetUlaşım

Paris’te referandum: SUV’lerin park ücreti üç katına çıkıyor

0

Fransa‘nın başkenti Paris‘te, kentte yaşamayanlara ait spor amaçlı arazi araçlarının (SUV) otopark ücretlerinin artırılmasına ilişkin referandum için halk hafta sonu sandık başına gitti. Kentteki kayıtlı seçmenlerin yüzde 5,7’sinin katıldığı oylamada, yüzde 54,6 ile ‘Evet’ kararı çıktı.

Referandumun sonucuna göre, varlıklı araç sahiplerine yönelik önlemlerle karbon emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan kent yönetimi, bu araçlardan alınan park ücretini üç katına çıkaracak.

Paris’in sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo, yol güvenliği ve hava kirliliğinin oylama sonucunda belirleyici olduğunu belirterek “Parisliler, net bir seçim yaptı; diğer şehirler de onun yolundan gidecektir” dedi.

Hidalgo, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda da “SUV’ların Paris’in dar sokaklarında çok fazla yer kapladığını, çevreyi çok fazla kirlettiğini, sağlığı ve gezegeni tehdit ettiğini ve küçük arabalardan daha fazla trafik kazasına neden olduğunu” söyledi.

‘Bu bir tür sosyal adalet’

Guardian‘a konuşan Hidalgo, daha önce de SUV’lerden alınan park ücretlerinin artırılmasının ‘bir tür sosyal adalet’ olduğunu belirtmiş, buradaki amacın ‘iklim krizini ele almak için henüz davranışlarını değiştirmemiş olan, pahalı ve kirletici araçlara sahip en zengin kişileri hedef almak’ olduğunun altını çizmişti.

Karar, bu yıl eylül ayının başında uygulamaya girecek. Böylece kent dışından gelen SUV ya da 4×4 araçlardan alınan saatlik otopark ücreti Paris merkezinde 18 euro’ya, şehrin geri kalanında ise 12 euro’ya yükseltilecek.

Söz konusu uygulama, yanmalı motoru bulunan ve ağırlığı 1,6 tonun üzerinde olan araçlar ya da hibrit araçlar ile 2 tondan daha ağır olan elektrikli araçlar için geçerli olacak. Ancak söz konusu uygulama Paris’te yaşayan ve araçlarını park eden kişiler için geçerli olmayacak.

Çevre felaketi gibi araçlar

Uluslararası Enerji Ajansı‘nın 2023 raporuna göre bu araçlar tipik bir orta boy otomobilden yaklaşık yüzde 20 daha fazla yakıt tüketiyor ve 2022 yılında Brezilya‘nın toplam emisyonunun yaklaşık iki katına denk gelen karbondioksit (CO2) salımına neden oluyor.

Referandum sonucuna ilişkin açıklama yapan hava kalitesi kampanya grubu Respire‘ın direktörü Tony Renucci, “Oylamanın sonucu, Paris’te yaşayan kişilerin hayat kalitesi için bir zafer. Paris bu tekerlekli canavarları artık sokaklarında istemediği yönünde bir mesaj verdi” dedi.

Kentin belediye başkan yardımcısı Emmanuel Grégoire de sosyal medya platformu X’den yaptığı açıklamada, “Daha ağır, daha tehlikeli ve daha kirleticiler… SUV’ler bir çevre felaketidir” diye yazdı.

20 yıl önce ilk deneme yapılmıştı

Paris’te büyük motorlu araçların şehre girmemesi konusundaki ilk deneme 20 yıl önce başlamış; ancak sürücü derneklerinin muhalefeti üzerine 2005 yılında proje rafa kaldırılmıştı.

Bu tarihten itibaren 2007’ye kadar aktivistler çevreyi kirleten araçların lastiklerinin havasını indirme kampanyası başlattı. Geçen yıllarda “The Tyre Extinguishers” adlı İngiliz çevreci grup, SUV tipi araçların lastiklerini delerek kampanyayı başka bir boyuta taşımıştı.

Bisikletle ulaşımı teşvik eden Paris Belediyesi, 2026’ya kadar kent içi ve banliyölerdeki ana bisiklet yollarının sayısını artırmak ve hazır olan yolları daha güvenli hale getirmek için 180 milyon euroluk bütçe ayırdı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.