İklim KriziManşet

Türkiye genelinde son 53 yılın en sıcak ocak ayı kaydedildi

0

2024 yılının ocak ayı, Türkiye genelinde sıcaklık değerlerinde dikkate değer bir artışa tanık oldu. Kırklareli’nden Gazipaşa’ya, Yozgat’tan Trabzon’a kadar bazı bölgeler mevsim normallerine yakın sıcaklıklar yaşanırken, ülkenin büyük bir kısmı ortalama sıcaklık değerlerinde normallerin üzerine çıktı.

1991-2020 dönemine ait ocak ayı sıcaklık ortalaması 2,9°C iken, 2024 ocak ayında bu değer 5,7°C’ye ulaşarak neredeyse iki katına çıktı. Bu durum, son 53 yılın en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı verilere göre, Türkiye‘nin dört bir yanında sıcaklık dağılımları genel bir ısınma eğilimi sergiledi. Marmara‘dan Ege‘ye, İç Anadolu‘dan Karadeniz‘e, her bir bölge mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

en sıcak ocak

Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde sıcaklıkların yüksekliği dikkat çekti. Ocak ayında Ardahan -31,3ºC ile en düşük, Akçakoca ise 29,3°C ile en yüksek sıcaklığa sahne oldu.

Araştırma: Okyanuslar beş yıl üst üste en yüksek sıcaklık rekorunu kırdı
Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz
Beklenen oldu, 2023 şimdiye dek yaşanmış en sıcak yıl olarak tescil edildi

Ortalama minimum ve maksimum sıcaklık değerleri, 1991-2020 normallerinin sırasıyla 3,6 °C ve 2,2°C üzerinde gerçekleşti; bu durum mevsim normallerinin çok üzerinde bir ısı artışına işaret ediyor.

Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yer yer normaller civarında sıcaklıklar ölçülse de, genel olarak bu bölgelerde ve Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi.

en sıcak ocak

Bölgeler arası karşılaştırmalarda, özellikle Akdeniz Bölgesi’nin ocak ayı ortalama sıcaklığı 7,5°C’den 10,3°C’ye yükselerek önemli bir artış gösterdi ve iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini ortaya koydu.

2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması, ‘Paris’ hedefleri açısından ne anlama geliyor?

En sıcak yıl, en sıcak Ocak

AB‘nin Avrupa İklim Değişikliği Servisi Copernicus‘un (C3S) açıkladığı “2023 Küresel İklim Bulguları”na göre, 2023 yılı şimdiye dek kaydedilmiş en sıcak yıl olarak tarihe geçti.

Aynı zamanda yapılan analizlere göre, 2024’ün Ocak ayı, dünyada da kaydedilen en sıcak Ocak olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde, küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,14°C olarak ölçülerek, 1991-2020 Ocak ayı ortalamasından 0,70°C daha yüksek ve 2020 yılının rekorunu 0,12°C ile geride bıraktı. Son sekiz ay boyunca her ay, o aya ait en sıcak ay rekorunu kırdı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.