Şiddet mağduru kadına yeni kimlik

 

Kadına yönelik saldırılar, sığınmaevlerindeki sorunları da gündeme getirdi. Sığınmaevlerinin yeniden düzenlenmesi için düğmeye basan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bu konuda sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini topluyor.

KADER, dün görüştüğü Bakan Şahin’den sığınmaevlerindeki kadınların kimliklerinin gizlenerek, yeni nüfus cüzdanı verilmesi önerisini gündeme getirdi. Öneriyi ciddiye alan Bakan Şahin, Müsteşar Yardımcısı Hakim Hatice Kara‘yı konunun hukuki altyapısını araştırması için görevlendirdi ve sığınmaevlerindeki kadınlara şiddet uygulayan kocalarının erişememesi için yapılacakların da irdelenmesini talep etti. Akşam’ın haberine göre; Şahin, sığınmaevlerine başvuran kadınların Şiddet Yasası çıkana kadar isim isim takip edilerek, polis korumasına alınmasını da istedi.

İçişleri Bakanlığı kanalıyla bilgilendirilen valilere de ‘Bu yetkiniz var, gerekeni yapın’ hatırlatmasında bulunuldu. Bakan Şahin, sığınmaevlerinin yeniden yapılandırılması ve belediyelerin bu konudaki sorumluluklarının netleştirilmesi için de harekete geçti. 21 Eylül’de bu konuda çalışma kurultayı düzenleyen Şahin, kadın sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve konunun uzmanları ile bir araya gelecek.

Şahin, şiddete uğrayan kadınların kullanacağı ‘özel bir butona basılması’ ve ‘evden uzaklaştırılan dayakçı kocaya elektronik kelepçe takılması’nı öngören yeni Şiddetle Mücadele Yasa taslağına da son şeklini veriyor. Bu ay içinde baro başkanları, aile mahkemesi başkanları, kadın sivil toplum kuruluşlarıyla son kez toplanacak olan Şahin, 1 Ekim’de yasal altyapısını tamamladığı taslağı Bakanlar Kurulu’na sunacak.

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyesi Emine Bozkurt, dün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Raportör olarak Ocak 2012’de Genel Kurul’da oylanmak üzere AP’nin raporunu hazırlayacağını belirten Bozkurt, kadın haklarının insan hakkı konusu olduğunu belirtti ve ve AB için önemine dikkat çekti. Bozkurt, hükümetin kadına şiddet konuşundaki mücadeleyi ciddiye almasından mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Devlet korumasına alınsa bile bir sürü kadın kocası tarafından her gün rahatsız ediliyor. Adam; kadını dövüyor, ertesi gün serbest kalıyor. Bazen ‘barışın, bitsin’ deniyor. Ama bu öneri çok kötü sonuçlanabilir. Kadına şiddet uygulayan erkek, bir defa yakalanırsa ceza alsın, ama ikinci, üçüncü, dördüncüde cezası ağırlaşsın.’

Bakan Şahin de her aileye bir sosyal destek uzmanı verilmesi için çalışma başlattıklarını, bu çerçevede 4 bin uzman görevlendireceklerini de açıkladı. Devletin, olay olmadan sorunları çözmeye çalışacağını kaydetti ve ‘Amaç aileyi güçlendirmek’ diye konuştu.

(Uçansüpürge)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Irak, kadınlar için ‘cinsel rüşt’ yaşını dokuz’a düşürmeye hazırlanıyor

Irak'ta muhafazakar Şii partilerin ağırlıkta olduğu iktidar koalisyonu, yasal evlilik yaşının düşürülmesinin yanı sıra kadınların boşanma, velayet ve miras haklarını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

‘Kadının soyadı’ düzenlemesi yargı paketinden çıkarıldı

Söz konusu düzenlemeyle kadının evlenmeden önceki soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesi öngörülüyordu.

Hiranur Vakfı’nda çocuğun cinsel istismarı davasında cezalar artırıldı

Hiranur Vakfı'nda 'evlendirme' adı altında yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan çocukla ilgili İstinaf Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında cezalar artırıldı.  

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

EN ÇOK OKUNANLAR