25 Kasım eylemleri: Kadınlara yine yasak, yine şiddet, yine gözaltı

25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında meydanları doldurdu. İstanbul'da ise Valiliğin yasağını dinlemeyen kadınlar gözaltına alındı, darp edildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın ve LGBTİ+ örgütleri İstanbul Valiliği’nin yasak kararına rağmen Taksim Tünel’de bir araya gelerek Karaköy’e yürüdü.

Polisin müdahale ettiği eylemlerde en az 169 kişi gözaltına alındı.

Taksim’e çağrı yapan kadınların Tünel’de toplanması, sabah saatlerinde kurulan polis barikatları ve ulaşım yasaklarıyla engellendi. Gazeteciler de Tünel Meydanı’nın dışına çıkarıldı. Kapatılan alanda içeriye geçişe izin verilmedi ancak Asmalı Mescit, Müeyyet Sokak‘tan “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atan kadınların bir kısmı burada gözaltına alındı.

Geçişlerin tamamen kapatılması nedeniyle şiddet karşıtı eylem Karaköy İskelesi‘ne taşındı. Kadınlar bu kez de iskelede ablukaya alındı. Alandaki kadınlar, “Jin jiyan azadi”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atarken, polis çemberinin dışında kalan kadınlar da “Ablukadaki arkadaşlarımız bırakılana kadar alanları terk etmiyoruz!” sloganları attı.

Eyleme katılan DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın polisle görüşmesi sonucu çemberin dışından eyleme destek veren kadınlar da alana alındı.

Polis ablukası altında Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerinde okunan basın açıklamasının ardında kadınlar çemberden çıkarken, Karaköy tünel girişinde de gözaltılar yapıldı.

Polis, bölgede kayıt almaya çalışan basın mensuplarına da şiddet uyguladı.

25 Kasım Kadın Platformu’nun açıklamasına göre; Asmalımescit, Tünel ve Beyoğlu‘nun ara sokaklarında en az 169 kişi gözaltına alındı.

Kadınların, polis çemberinde üç dilde okunan açıklaması ise şöyle:

“Erkek-devlet şiddetine karşı MÜCADELEMİZ YASAKLANAMAZ!

 

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.
Bugün İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Taksim’i abluka altına alarak, kadınların, LGBTİ+ların buluşmasını engellemeye çalışarak, gözaltılar yaparak, kadınlara şiddet uygulayarak kadın düşmanı yüzünü, şiddet faili olduğunu bir kez daha kendi kendine ifşa etmiştir.

 

Biz tüm baskılara rağmen eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz.

Belki de birbirinden bambaşka hayatlar yaşayan kadınlar ve LGBTİ+lar olarak bir aradayız çünkü hepimizin ortak deneyimleri var. Hepimiz o ya da bu şekilde hayatlarımızda erkek şiddetiyle karşılaştık, mücadele ettik, etmeyi sürdürüyoruz. Gerek tek tek erkeklerin gerek devletin gerek kurdukları ittifakın bizleri kontrol etmek, emeğimizi ve bedenimizi sömürmek için kullandığı şiddeti tanımlıyor ve reddediyoruz. Erkek-devlet şiddetinin şekillendirmeye çalıştığı hayatlarımızda kendi kararlarımızı alıyor; babadan, kocadan, aileden bağımsız kendi düzenimizi kurmak için çabalıyoruz. Çünkü BİZ HAYATI İSTİYORUZ!

 

Her gün kadınların katledildiği bu düzende hiçbirimiz rahat değiliz. Failleri tanıyoruz! Failler kocalar, babalar, abiler, sevgililer, eski sevgililer. Failler, kadınlar şiddet gördüğü için karakola gittiğinde kocandır deyip geri gönderenler, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çekilenler, 6284′ü uygulamayanlar, kazanılmış haklarımıza saldıranlar. Kadınların kapıyı açmasını, saat kaçta nerede olduğunu, ne giydiğini mevzu edenlere sesleniyoruz: fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, her türlü erkek şiddetinin sorumlusu, şiddeti uygulayan erkekler ve erkekleri koruyan devlettir. Failler kadın kazanımlarını gasp eden kayyumlar ve onları atayanlar. Failler, jin jiyan azadi çığlığımızı yasaklamaya çalışanlar. Failler kadınları istismar dolu ailelere mahkûm etmeye çalışanlar. Failler transların hormona erişimini engellemeye çalışanlar.

 

Bütün dünyada faşist iktidarlar gücünü, kendi iradesine sahip çıkan kadınların ve halkların bedenini, topraklarını işgal etmeye dayandırıyor. Bu topraklarda, yanı başımızda Filistin’de, Lübnan’da, Rojava’da, İran’da ve bütün dünyada kadınlar özgürleşmeden hiçbirimiz özgür olmayacağız.

 

Mücadelemiz sınır tanımaz, mücadelemiz yasak tanımaz! MÜCADELEMİZ BİRBİRİMİZ İÇİN!

 

Bir kişi daha eksilmemek için, birbirimizi mutlu, umutlu bulabilmek için, kendi hayatlarımızın sahibi olabilmek için; MÜCADELEMİZ BİRBİRİMİZ İÇİN!

Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Şiddet uyguladığınız her kadının, önlemediğiniz her kadın cinayetinin hesabını vereceksiniz.

MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ. DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAĞIZ.” 

İstanbul Barosu‘ndan avukatların takip ettiği gözaltı işlemleri ve sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra gece saatlerinde kadınlar gruplar halinde serbest bırakılmaya başlandı.

Gözaltında olduğunu düşündüğünüz yakınlarınız için Baro’nun 444 1 878 numaralı telefonunu arayabilirsiniz.

Kadınlar, Ankara, İzmir, Hatay, Edirne, Hakkari, Van, Ağrı, Muğla ve Türkiye’nin bir çok ilinde sokakları ve meydanları doldurdu; şiddete ve eşitsizliğe karşı itirazlarını dillendirdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı

'Küresel Plastik Anlaşması' görüşmelerinin beşinci turunda görüş ayrılıkları derin. Plastik lobisi ise üretimi azaltmak yerine atık yönetimine odaklanması için bastırıyor.

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR