Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Eyalet Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu cezaevinde kalacak.

Hindistan‘da, cinsel istismar suçuyla ilgili düzenlemeler içeren “Aparajita Kadın ve Çocuk Yasa Tasarısı”, Batı Bengal Eyaleti’nin Başbakanı Mamata Banerjee tarafından meclise sunuldu.

Ccinsel istismar sonucu ölüme ya da mağdurun bitkisel hayata girmesine neden olan  kişilerin idam edilmesini öngören yasa tasarısı, Eyalet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilerek yasalaştı.

İndia Today gazetesinin aktardığına göre, cinsel istismar suçlarından hüküm giyenler için de  şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası da öngörülüyor.

Böylece, ülkede “cinsel istismar, toplu cinsel istismar ve çocuklara yönelik cinsel suçlarla” ilgili yasalarda değişiklik yapan ilk eyalet Batı Bengal oldu. Meclisten geçen tasarı, Batı Bengal Valisi Ananda Bose ve Hindistan Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu’nun onaylaması halinde yürürlüğe girecek.

Karşı çıkanlar da var: Basın özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlıyor

Ancak muhalefetteki Bharatiya Janata Partisi sözcüsü Amit Malviya yeni yasanın Kalküta’daki RG Kar Tıp Fakültesi ve Hastanesi’ de bir kadın doktorun yakın zamanda tecavüze uğrayıp öldürülmesinden dikkati uzaklaştırırken basın özgürlüğünü kısıtlamayı  amaçladığını söyledi.

Malvia sosyal medya paylaşımında şunları öne sürdü:

“Mamata Banerjee, Batı Bengal Meclisi’nde kabul edilen yeni Tecavüze Karşı Yasa’nın ardında suç işleme niyetini gizleyemiyor.

RG Kar Tıp Fakültesive Hastanesi‘nde görevli genç kadın doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından sivil toplumun kendisine karşı başlattığı öfkeli protestodan dikkatleri başka yöne çekme çabası olmasının yanı sıra, tecavüze karşı çıkarılan yeni yasanın ayrıntılarına bakıldığında, tecavüz vakalarındaki yargı süreçlerine ilişkin haberciliği sınırlamayı amaçladığı ortaya çıkıyor.

Mamata Banerjee neden medyayı susturmaya çalışıyor? Ayrıca, eğer kadınlara yönelik suçlarla mücadele konusunda gerçekten ciddiyse, derhal şunları yapmalıdır:

  • Batı Bengal Meclisi’nde [cinsel taciz sanığı] Şeyh Şah Cihan’ı savundukları için #Sandeshkhali kadınlarından özür dilemeli. 
  •  Şah Cihan’ın yeni tecavüz yasası uyarınca asılarak öldürülecek ilk tecavüzcü olacağını kamuoyuna duyurmalı
  •  Kadınlara yönelik suçları haberleştirirken basın özgürlüğüne ambargo koymayı amaçlayan maddeyi kaldırmalı. 

Amit Malviya, Mamata Banerjee’nin taleplerini hayata geçirmediği sürece samimi olmadığının aşikar olacağını yazdı, “Kadınlara ve küçük kızlara karşı işlenen suçları ele almak için Hızlı Mahkemeler uygulamaktan kaçınırken yeni yasanın arkasına saklanamaz” dedi.

Doktorun cinsel saldırı sonrası öldürülmesi ülkeyi karıştırmıştı

Hindistan, erkeklerin kadınlara yönelik cinsel şiddetinin yaygın olduğu bir ülke. Çok sayıda yerli ve yabancı kadının, ulaşım araçları ve açık alanlar da dahil olmak üzere kamusal alanlarda uğradığı toplu tecavüz ve taciz sık sık medya organlarında haber oluyor, ülke yönetimi ise bu saldırıların önüne geçmekte başarılı olamıyor.

Yeşil NoktaHindistan’da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi karıştırdı

Son olarak Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta‘da 9 Ağustos’ta devlete ait RG Kar Tıp Fakültesi ve Hastanesi‘nde görevli 31 yaşındaki stajyer sağlık görevlisinin, tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından ülke genelinde büyük bir öfke dalgası patlamış, günlerce süren protesto eylemleri yapılmıştı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Borçka’da Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı, ekolojistlerin tepkisi dinmiyor

Artvin'de ağaçların kesilmesine karşı çıkanlara ateş açıp Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı. Ekoloji örgütleri ve aktivistler ise soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

İklim aktivisti Thunberg, Gazze eyleminde gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Danimarka'da bir protesto gösterisine katılan iklim aktivisti Greta Thunberg, beraberindeki altı kişiyle gözaltına alındı.

AB’den yeni iklim kuralları: Havayolları uçakların buhar izlerini izlemek zorunda

Avrupa Komisyonu, şirketlerden uçakların 'yoğunlaşma izleri'nin tahmini iklim etkisini ve yıllık olarak yaydıkları karbondioksit miktarını bildirmesini istedi.

Edirne-Kavacıklılar OSB’ye karşı altı yıllık mücadelesini kazandı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü’nün merasına yapılmak istenen organize sanayi bölgesine ilişkin Bakanlığın itirazını oy birliği ile reddetti.

TOD: Ormanların, ‘orman sınırlarından çıkarılması’ altına hücum gibi rant savaşı başlattı

Yangında hasar gören Bayrak'lıdaki ormanın bir kısmını orman alanı dışına çıkaran kararnameyi eleştiren Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Kanunu'ndaki Ek 16’ncı maddenin kaldırılmasını talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR