İnsan HaklarıKadınManşet

Tekirdağ’da katledilen Ayşenur Akkurt için adalet çağrıları yükseldi

0

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

*

Tekirdağ’da birlikte yaşadığı kişi tarafından katledilen Ayşenur Akkurt için adelet sesi yükseldi. Akkurt’un ailesi tarafından kadın cinayetleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen yürüyüşe, birçok sivil toplum kuruluşu, Tekirdağ Barosu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar da katıldı.

Şarköy ilçesinde birlikte yaşadığı kişi tarafından katledilen Ayşenur Akkurt’un cinayetine ilişkin davanın duruşması 27 Ekim’de görülecek.

Duruşma öncesi merkez ilçe Süleymanpaşa’da kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

“Ayşenur’a adalet”, “Başka Ayşenurlar ölmesin”, “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son”, “Haklı ölüm yoktur”, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” pankartlarıyla Tekira AVM önünden başlayan yürüyüş, Üç Kemaller Parkı’nda son buldu.

Yürüyüşün ardından katledilen Ayşenur Akkurt’un kız kardeşi Büşra Akkurt, bir konuşma yaptı. Adalet mücadelesinde birlik olma çağrısında bulunan kardeş Akkurt, “Sessizliği kırıp kadınların güvende olduğu bir dünya yaratmak için bir araya gelelim. Ablam adına kalplerimizdeki acıyı dindirmek ve umudu yeşertmek için buradayız” dedi.

‘Sorun bireysel değil toplumsal’

Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Damla Nur Ercan ise konuşmasında kadına yönelik erkek şiddetinin sadece bireysel bir sorun ya da bir kadın sorunu olmanın ötesinde herkesi ilgilendiren toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Bu sorunu çözülmesi için ise herkese düşen sorumluluklar bulunduğunu aktaran Ercan, şunları kaydetti:

“Biz Tekirdağ Barosu olarak Ayşenur Akkurt’un ve tüm kadınların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu trajediyi unutmamalıyız ve bir daha tekrarlanmasını önlemek, tekrarlanmamasını sağlamak için birlikte hareket etmek zorundayız. Bugün burada kadının yaşam hakkına el sürülmemesi için hep birlikte yan yana duruyoruz. 27 Ekim 2023 tarihinde Tekirdağ 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülecek olan ilk celsede Ayşenur Akkurt’un anısına adaletin yerine getirilmesi ve toplumumuzun daha güvenli, daha adil bir yer olması için Tekirdağ Barosu olarak hazır bulunacağımızı kamuoyuna bildiriyor, gerçek adalet sağlanıncaya dek var gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz.”

‘Kadınlar kendini güvende hissetmiyor’

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, 10 kadından dördünün erkek şiddetine maruz kaldığına dikkat çekerek şiddetin temel nedeninin erkeklerin toplumun her alanında görülen egemenliklerinde ve kadın ile erkek arasındaki eşitsizliklerde yattığını dile getirdi.

Yontar, erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedeninin, güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları kontrol etmek ya da cezalandırmak psikolojisinden geldiğini belirterek “Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, dijital şiddet biçimlerinin tamamı bu amaca yönelik olup, şiddete maruz kalmak, kadın korku, çaresizlik ve güvensizlik içinde yaşamasına neden olmaktadır” dedi.

Söz konusu baskıların istatistiklere de yansıdığına dikkati çeken Yontar, “Yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kadınların yüzde 31’i kendini güvende hissetmemektedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Türkiye’de kadına şiddet oranı yüzde 38’dir. Yani neredeyse 10 kadından 4’ü hayatında erkek şiddetine maruz kalmaktadır. Boşanmış veya ayrı yaşayan kadınlarda bu oran yüzde 75’lere çıkmaktadır” diye belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) verilerini ele alan Nurten Yontar, 14 Mayıs 2023 yılında yapılan seçimlerde 600 milletvekili içerisinde kadın milletvekili sayısının 119, erkek milletvekili sayısının ise 481 olduğunu vurguladı ve “Meclise giren kadın milletvekili oranı 2023 yılında yüzde 19,83 olmuştur. Yani dört erkek milletvekiline karşın bir kadın milletvekili düşmektedir” diye ekledi.

Konuşmasında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine yer veren Vekil Yontar, şunları kaydetti:

“Eylül ayında 32 kadın cinayeti işlenmiş, 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 32 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, biri ekonomik bahane ile, üç kadın ise asıl hedef olan kadınların yanında olmaları bahanesiyle öldürülmüştür. 16 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilememiştir. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin toplumdan saklanmak istenmesinin bir sonucudur.”

‘Başka Ayşenurları kaybetmeyelim’

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise Ayşenur Akkurt’un çocuklarının ellerinde tuttukları “Ben annemi çok özledim” pankartını göstererek, şunları aktardı:

“Çok fazla söze gerek yok. En önemli, en anlamlı söz burada yazıyor. ‘Ben annemi çok özledim.’ Çocuklarımız annesiz kalmasın diye mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kadına kalkan eller kırılsın. Kadınlarla olan birlikteliğimiz, onlara olan desteğimiz sonuna kadar sürecek ve inşallah adaletin tecellisini hep beraber göreceğiz. Mekanı cennet olsun. Nur içinde yatsın. Başka Ayşenurları kaybetmeyelim diyorum. Hepinize katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum Allah rahmet eylesin. Tüm aileye sabırlar diliyorum.”

You may also like

Comments

Comments are closed.