Doğa MücadelesiManşetYerel

Rize İdare Mahkemesi’nden Arhavi Pilarget Vadisi halkını sevindiren karar

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Artvin‘in Arhavi ilçesinde yer alan Pilarget Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesine karşı açılan davada Rize İdare Mahkemesi bölge halkı lehine karar verdi.  Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etti.

Pilarget Vadisi Doğa ve Yaşam Derneği başkanı Hazım Kurdoğlu mahkemenin oy birliğiyle aldığı kararın sevindirici olduğunu ve bu hukuki sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.

İmar planı onaylanmıştı

MNG Holding tarafından Arhavi’de yapılan Orta HES projesinin ardından bu kez yine Arhavi ve Piraget Vadisi’nden olan Nafiz Kurdoğlu kendi köyünde HES projesi yapmak için harekete geçmişti.

Projenin iptali için Ulukent köyü muhtarı Necati Canoğlu, Balıklı köyü muhtarı Muzaffer Şiviloglu ile Arhavi Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği dava açmıştı.

Pilarget Vadisi köylülerinin HES projesini yargıya taşıması sonrasında Artvin İl Genel Meclisi imar komisyonu toplantısında santral için imar izni vermişti. AKP İl Genel Meclis Başkanı’nın ‘hayır’ oyu verdiği, üç CHP’li meclis üyesinin katılmadığı oylamada kararın bir oy farkla alınması bölge halkının tepkisine yol açmıştı.

23 gün sonra karar açıklandı

Bilirkişi heyetinin raporunun ardından davanın ilk duruşması 17 Şubat 2021 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme kararını 23 gün sonra taraflara tebliğ etti.

İdare mahkemesi oy birliğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tesis edilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararını iptal ettiğini açıkladı.

‘Ekosisteme kabullenilemez sınırda zarar verecek’

Kararda “Dava konusu alanda yapılacak HES faaliyetlerinin toz, gürültü, patlama etkileri hafriyat depolama alanları için seçilen yer ve kapasite oranları, dere morfolojisinin ve su kalitesinin bozulması, yeraltı suları, arıcılık faaliyetleri, can suyu, tarım faaliyetleri, ormancılık, erozyon, heyelan, alanlarına yakınlık, taşkın, fauna ve flora durumu başta olmak üzere, endemik bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu bölgede yaşayan insanla-hayvanlar-bitkisi ekosistemine kabullenilemez sınırlarda zarar vereceği” belirtildi.

Ayrıca proje sahasının doğal yaşam için özel bir alan olduğu ve bölgeye özgü endemik bitki ve hayvan türlerinin proje sahasında bulunduğu belirtilen açıklamada projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin alınacak önlemlerle giderilemeyeceği aktarıldı.

‘Proje yapılsaydı 3 bin kişi göç edecekti’

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, yaptığı açıklamada “ÇED olumlu raporu mahkeme tarafından iptal edilmeseydi HES projesinin başlayacağı Pilarget Vadisi’ndeki deremiz 5 km boyunca borulara alınarak hapsedilecek, gürül gürül akan deremiz yok olacaktı” dedi.

Projenin 650 hanenin yok edilmesi anlamına geldiğini belirten Kuduroğlu, “Bu vadide arıcılık hayvancılık ve tarım başta olmak üzere geçimini sağlayan yaklaşık 3 bin insan var. Bu proje hayata geçirilmiş olsaydı köylerimizi terk etmek zorunda kalacaktık” ifadelerini kullandı.

‘Haklılığımız ispatlandı’

Mahkeme kararı karşısında mutluluk duyduklarını belirten Kuduroğlu, “HES projelerinin doğaya ve geleceğimize vereceği geri dönülmez zararı mahkemeye rapor halinde sunan bilim insanlar bizlerin ne kadar haklı bir davaya hizmet ettiğini gösterdi” dedi. Açıklamasının devamında şunları söyledi:

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği olarak bu süreçlerde destek veren STK’lere, muhtarlıklarımıza,  köylülerimize, tüm doğaseverlere, bizleri ülke gündemine taşıyan duyarlı basın yayın kuruluşlarına ve gazeteci arkadaşlara ve alınan kararda büyük emekleri olan savunma avukatlarımız olan Avukat Halis Yıldırım ile Avukat Cihan Yeşilkaya’ya gönülden teşekkür ediyoruz. Bu sevindirici hukuki süreçlerin sabırla takipçisi olacağız.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.