EnerjiManşet

Pakistan yüzünü güneşe dönüyor

0
Pakistan parlamentosuna güneş panelleri kuruluyor.

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki parlamento binasına 1 Ocak’tan bu yana 1.8 megavatlık (MW) güneş tarlası inşa ediliyor. 60 milyon dolara gerçekleşmesi beklenilen projenin maliyetini ise “iyi niyet” göstergesi olarak Çin karşılıyor. The Guardian’ın gerçekleştirdiği röportaja göre Ulusal meclis özel sekreteri Munawar Abbas Shah “Pakistan bir kuruş bile harcamayacak” diyerek sevincini gizleyemiyor.

Pakistan parlamentosuna güneş panelleri kuruluyor.

Pakistan parlamentosuna güneş panelleri kuruluyor.

Proje tamamlandığında bu güneş panelleri Pakistan parlamentosunu yılda yaklaşık 1 milyon dolar elektrik faturasından kurtaracak olmasının yanında Pakistan geneli için cesaret verici bir örnek olması bekleniliyor. Shah “Bu proje Pakistan’da türünün ilk örneği (bir kamu binasında) ve ilerleyen zamanlarda enerji krizinin üstesinden gelmek için daha çok kamu binası güneş enerjisine geçirilecek” şeklinde durumu açıklıyor.

Renewable Energy Society for Education, Awareness Research and Community Help, RESEARCH Pakistan’da gündüz güneşlenme oranını ortalama 5.3 kW-saat/metrekare şeklinde hesaplamış durumda. RESEARCH’ün kurucusu İftikhar Ahmad Qaisrani “Yılda 320 gün ve ortalama 8 saat güneşlenme süresiyle Pakistan kutsanmış bir ülke” diyor. Ülke geneli için uzman görüşlerine göre 346,000 MW’lık rüzgar, 2.9 milyon MW’lık güneş enerjisi potansiyeli var. Enerjisinin büyük kısmını ithal ettiği fosil kaynaklı yakıtlardan, 2%’lik kısmını ise nükleerden sağlayan bir ülke için bu rakamlar umut verici kabul edilmeli.

Dünya Bankası raporuna göre Pakistan’da konutların 44%’si hala şebekeye bağlı değiller. Yapılan saha araştırmasına göre şebekeye bağlı olmayan bölgelerin 80% kırsal ve 30%-45%’si aydınlanma için gaz yağını birincil ya da ikincil kaynak olarak kullanıyor. Yaz aylarında 7,000 MW’a kadar çıkabilen elektrik açığı birçok kişiyi elektriksiz bırakıyor. Ulusal meclis ve senatonun toplandığı merkezi olarak iklimlendirilen parlamento binasında yaz ayları için enerji tüketimi 2 MW’a kadar yükseliyor.

Güneş enerjisinin parlamentoya yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde yaygınlaşması önünde başka engellerde bulunuyor tabii ki; ithal malzemeler üzerindeki yüksek vergiler. Güneş panelleri üzerinde 32%, bataryalar için 10%, güneş lambaları için 15% daha. Enerji danışmanı Abdul Hanan Siddhu “Güneş panelleri üzerinde ithalat vergileri kaldırılırsa kurulum ücretleri 20% oranında azalır. Buna rağmen devlet satışlardan 17% vergisini almaya devam eder” diyor. Pakistan’da hiç güneş paneli üretilmiyor olması da bir başka sorun elbet. “Devlet Pakistan’da güneş panellerinin üretilmesi için teşvik vermeli” diye ekliyor. Qaisrani ise “Bir konutu güneş enerjisine geçirmenin maliyeti 3500 ila 4000 Amerikan doları ve eğer doğru yapılırsa 25 yıl boyunca kesintisiz enerji sağlayabilir” diye durumu değerlendiriyor.

Şebekeye bağlı ilk güneş enerjisi santralini 2012 yılında inşa eden Pakistan için güneş enerjisi tarihi uzun değil. Bu rakamlara rağmen 2030 yılında Pakistan 10,000 MW yenilenebilir güce ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef belirlenmesinde yine Çin’in desteğiyle kurulması muhtemel 1000 MW’lık başka bir güneş tarlası projesinin de katkısı elbette ki var.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.